25 Мар 2011

  Ранното майчинство – мода или...?

  Публикувана в Мода
  Оценете
  (0 гласа)

  Все повече младите интелигентни жени се амбицират да учат и да имат престижна професия и едва след това да родят първото си дете. Паралелно обаче с тази тенденция върви и друга – обезпокоителна и тревожна. Все повече съвсем малки момичета (под 15–16 год.) забрeмeняват.

  Причините
  Има няколко основни фактора, които допринасят за този проблем. На първо място е все по-ранната възраст на първите сексуални контакти – не само при момчетата, но и при момичетата.
  Според детските ендокринолози първите признаци на пубертета при момичето обикновено се забелязват към 11-ата му година, а в повечето случаи менструацията се появява след 12-ата година, понякога и още по-рано. Тогава започва и рисковият период. Доскорошните деца са любопитни, стимулирани от многобройните жълти медии, отпадналите табута за секса, от разказите на “по-опитни” приятелки. В същото време им липсват достатъчно знания за промените, които преживяват, за рисковете от ранната бременност и аборта. Те не са запознати и с контрацепцията.
  Наблюденията показват, че момичетата, навлезли по-рано в пубертета от своите връстнички, са чест обект на интерес от страна на момчетата и на по-възрастни мъже и много от тях се поддават на ухажванията. Не са малко случаите на девойки, изнасилени от роднини или познати на семейството, които ги принуждават да си мълчат. Днес много родители работят извън страната и отсъстват задълго от дома си. Резултатът: редки контакти с детето, липса на контрол, формални емоционални връзки между тях и подрастващата дъщеря в много важен за нея житейски етап.
  Изправено пред ужасяващия факт – бременно на 15, 14 или дори на 13 и 12 години, момичето изпада в силен стрес. Често страхът и срамът го принуждават да крие дълго проблема си и така той се усложнява още повече.

  Да се направи аборт
  Това решение е често срещан изход от затруднената ситуация. Споделеният навреме с родителите проблем следва незабавно да се обсъди със специалист от медицинско заведение, който да прекъсне своевременно бременността. За съжаление много затормозени от своята тайна момичета се насочват към самозвани лечителки. А  методите, които те прилагат, могат да доведат и до фатален край.

  Детето да се износи

  При част от малките момичета се наблюдава един феномен, който психолозите определят като “синдром на куклената къща”. Все още много близо до възрастта, когато са си играли с кукли, някои момичета се отдават на фантазии и потънали в розови мечти, очакват с любопитство да се роди дете играчка. В най-добра позиция са онези, които са споделили своя проблем с родителите си и веднага е започнало системното им наблюдение от акушер-гинеколог.

  А после
  Социално слабите, финансово необезпечените и необразовани момичета, както и онези от семейства, които не могат да приемат позора да се роди в техния почтен дом извънбрачно дете, решават да го оставят веднага за осиновяване с всички негативни последици от престоя му там. Разбира се, при нормално протекли бременност и раждане ще се намери семейство, което е готово с любов да отгледа това дете. Има обаче един печален психологичен ефект – момичето, родило не навреме, цял живот ще тъгува за изгубеното си дете...

  Сега все повече родители вземат най-правилното решение – и за младата майка, и за нейното (и тяхно!) бебе. Те приемат в своя дом това преждевременно родило се внуче и го отглеждат с любов.

  Разговори за секса

  Отдавна ранният сексуален живот на подрастващите е масово явление. Но именно възрастните носят огромната отговорност за здравето на незрелите психически и без социален опит свои и чужди деца. В техни ръце е профилактиката! В колко семейства разговорите за секса са започнали навреме – още преди пубертета? Защото настъпи ли тази възраст, децата стават потайни, отдалечават се от родителите си. За тях е по-вълнуващо да споделят и общуват с връстниците си. Но ако винаги е имало доверие между родителя и детето, а не авторитарна дистанция или незаинтересуваност, тогава всеки проблем ще се решава навреме, без бури и конфликти. За жалост такъв домашен психоклимат не се среща много често.

  Подрастващите трябва да познават добре рисковете и начините за предпазване от нежелана бременност. И ако това се случи, тийнейджърката се нуждае от всестранна подкрепа – не само от родителите си, а и от медици, психолози, както и от социални работници.

  Д-р Маргарита Поппандова
  детски психоневролог

  Още в Интимно

  Секси седмица

  Още помните деня, в които разбрахте, че ще ставате родители. Тестът за бременност и първите мъгляви ехографски снимки на вашето бъдещо бебе още седят на… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh