27 Юни 2017

Добър родител ли съм?

Публикувана в Майчинство
Оценете
(0 гласа)

Tекст: Ива Дойчинова

Това е въпросът, който си задаваме всички родители. Отговорът рядко е твърдо „да”, почти никога „не” и най-често „Много се старая и бих искал да бъда”. В човешките ни роли и проекции от много неща се гордеем, но сякаш най-важното ни е какви деца създаваме и дали сме добри родители. Децата ни правят най-уязвими и най-силни. Знаете как и да сме най-кротките женици, ставаме тигрици, ако някой застраши децата ни, или пък най-много ни боли, ако някой каже лоша дума за тях. Ако пък станат чудесни хора – няма по-горди и щастливи от нас. Аз също вървя по своя път като родител, уча се, наблюдавам. Мисля, че няма рецепта за това как да станеш добър родител и много от прекрасните родители никак даже не си приличат.

За тази приказка се вдъхнових от историите на две супер нетипични двойки дете–родители. Споделям ги като тема за размисъл.

Първата е за Пипи с великото изречение за родителството: „Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел, и баща, който е негърски крал, а самата ти цял живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш как да се държиш в училище сред всичките тези ябълки и таралежи”. Ако Пипи живееше днес, веднага ще бъде обградена от служители на социални грижи и недай си боже – въдворена в някоя институция. Бащата може и да е негърски крал, блестящо управляващ остров Корекоредут, но на практика е оставил дъщеря си да се оправя сама в компанията на маймуна, кон и сандък с жълтици. Въпросът обаче е друг – Пипи се гордее с баща си, краля, с неговата сила и справедливост. Децата виждат в нас не само грижите, които полагаме за тях, а и това, което сме ние. Възпитаваме не с думите, а с поведението си. Преди да започнем да мислим какви родители сме, трябва да помислим какви хора сме и дали се чувстваме добре в кожата, сърцето и душата си. Тук не става дума за това колко си успешен и какъв е рангът ти, а какво излъчва цялото ти същество. Голяма част от майките, които работят много и са запалени по работата си, срещат упреци, че не отделят достатъчно време на децата си. Но ако така се чувстват пълноценни и щастливи, това се предава и на децата и те се възпитават непосредствено. Други родители пък остават много време край децата си и се отдават напълно на първите години от израстването им. Те пък са критикувани заради зарязаната кариера и непълноценния личен живот. Но само те знаят къде е сърцето им и къде точно искат да бъдат. Всичко, направено за нашето лично щастие и хармония, е направено и за хармонията и щастието на децата ни – вярвам в това. Намерете отговорите за себе си в себе си.

Другата ми любима приказка за нетрадиционна двойка баща–син започва така: „Имало едно време едно парче дърво. То не било някакво специално дърво, а обикновена голяма цепеница, каквито през зимата слагат в печките и камините, за да затоплят стаите...”. Досещате се може би за онова хихикащо, палаво и ритащо дърво, от което Джепето прави с много любов своето момченце – Пинокио. Според съвременните схващания Пинокио е типично хиперактивно дете с неприемливо поведение, изблици на агресия и склонност към кражби. Джепето направо попада в графата безотговорен родител с мек характер, неспособен да създава „граници” за добро и лошо. Само дето и в тази приказка гениалното е в простата истина, че детето ще измине собствения си път и ще се сблъска с изкушения, подлост, красота и любов. Ние не можем да го предпазим от всичко това и да го обясним предварително. Животът учи, грешките носят на гърба си победите, а нашата работа е да стоим там – откъм гърба му, и да го чакаме с любов и търпение. Спомняте ли си диалога, когато Джепето продава палтото си, за да купи на Пинокио буквар за училище? Джепето се връща с буквар, но без палто вкъщи и Пинокио го пита:

– А палтото, татко?

– Продадох го.

– Защо го продаде?

– Беше ми горещо.

В родителските разговори „даването и вземането” често са приемани като семейни правила с търговски характер – „Аз толкова много им дадох, пък те – никаква благодарност”. Джепето би могъл да каже: „Продадох последната дреха от гърба си, прави му сметката, ако не завършиш училище с шестица”. Любовта и доверието нямат цена и не е нужно да се изтъкват. Те са естествени като усмивката, с която детето ни дарява, и за нея няма причина. Доверието и любовта, които ние даваме на децата си, също нямат причина – те са безусловни. Има много начини да създаваш света около детето си. В клетката от строги правила и „не”-та то ще търси пролуката и ще излети рано или късно. Ако създаваме стълбичка пред него, по която то да се изкачва уверено в своята уникалност и ценност – то ще върви нагоре, а ние сме перилата, за които да се хване. Ако се издъни и падне – ние му подаваме ръка, за да стане отново. Една прегръдка винаги е повече от тирадите с назидания, макар че без тях не може. Щастлива съм, когато от време на време се чувствам като дете пред собствените си деца. Авторитетите не витаят в небесата – ние сме стъпили на същата земя като децата ни. Вървим в една посока, хванати за ръка – ние и нашите деца заедно. Това е път на вълнение, споделеност и израстване. И всяка крачка от него е важна и пълна с радост. 

Още в Видове раждане

Операция по желание

Макар и в България да не е официално регламентирано, цезаровото сечение по желание е все по-срещана практика… Мъчително извоюваното право на съвременната жена да взема… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo