03 Апр 2020

  Една майка под карантина

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (3 гласа)

  Аз съм една работеща майка, имам собствен бизнес и две прекрасни деца – момче на 3 год. и 6 мес. и момиче на 2 год. Когато обявиха извънредното положение в България, аз се намирах в края на голям проект, който щеше да донесе допълнителен доход на семейството ми. А през наближаващия уикенд бяхаме запланували да посетим с децата рожден ден на приятели и погача – е, това така и не се осъществи. Към онзи момент все още не знаехме колко дълго ще продължи сложната ситуация и през какво ще преминем (смея да твърдя, че все още не сме съвсем наясно). След повече от 20 дни в изолация, съм убедена – карантината има три стадия.

  Първи стадии: Отричане

  През първия стадии на извънредното положение забавихме леко темпото, но не вярвахме, че положението всъщност е сериозно. През тази седмица довършвах започнато онлайн обучение, децата останаха вкъщи и със съпруга ми се редувахме в грижите за тях. Аз участвах в обучението онлайн сутрин, а той се подготвяше за предстоящия си изпит за специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ следобед. Около нас, разбира се, беше шумно и не пропсунахме да запишем в архива със спомените няколко нелепи момента. Какви? Ами… например всички в курса, за който ви споменах, чуха, че на сина ми му се ака, а дъщеря ми иска „ам-ам”.

  През първата среща на извънредното положение не отмених насрочените срещи, но спрях да насрочвам нови.

  През следващата седмица рязко ангажиментите ми намаляха, децата доброволно се изкъпаха и подготвиха чантите за детска градина, а аз отстъпих офиса на съпруга ми, за да се подготвя за своя предстоящ изпит на спокойствие. Така от много заета жена с планове за бизнеса си, се оказах затворена у дома домакиня с две деца. 

  IMG 3296new

  Втори стадии: Принуда

  Всички бяхме не там, където искахме, правейки не това, което ни се искаше. Недоволството в къщата се покачваше. Разходките бяха мираж, а аз трябваше да мотивирам децата да останат вкъщи доброволно. Докато минавахме през този стадии – бавно и тромаво, почти не съм работила ефективно, но факт – подобрих уменията си да мотивирам околните и надградих способността си за водене на преговори. Сега се опитвам да ги добавя в CV-то си по удачен начин.

  В един момент, след 10 дни, изпълнени с „нищоправене“ по отношение на бизнес дела, се притесних за бъдещето на работата си. Трудно е човек да зареже три години от живота си, да затвори кепенците и да чака, нали? Супермама (тоест аз) си взе почивен ден от лоши мисли. Само за няколко часа в офиса начертах стратегия и тя беше свързана с приемането на ситуацията. Припомних си нещо, което винаги нося в сърцето си, а именно - децата винаги са били моя приоритет, винаги са били номер Nº1 и сега мога да ги науча на толкова много забавни и полезни неща. Запретнах ръкави!

  IMG 3441new

  Вече имам планове поне за месец напред, как ще прекараме времето ми с децата.

  • Ще махна пелените на София.
  • Ще научим буквите с Дани.
  • Ще рисуваме с пръсти.
  • Ще нижем бижута от паста.
  • Ще декорираме картини с боб и леща.
  • Ще пеем.
  • Ще научим нови стихотворения.

  Децата обожават да играем заедно, ето и подходящите дни от календара са тук - можем да си го позволим с чиста съвест! А докато не работим и играем в дома, ще харчим по-малко, ще бъдем по-креативни и ще научим много нови неща.

  IMG 3462new

  Трети статии: Сегашно продължително време

  Той все още продължава и има послание за мен и теб – „Остани вкъщи. Мисли позитивно!“.

  Поздрави,

  Ани Събева,

  щастлива майка, обичана съпруга, отлична домакиня и (временно) неработеща по бизнес дела жена

  Още в Споделено

  Джулия Ангелова: Гримът дава нов облик, но не и нова душа

  Тя учи бизнес икономика в САЩ три години, след което се връща в България и записва маркетинг в УНСС. Но в душата ѝ винаги ще… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh