18 Юни 2018

Как да отговаряте на неудобните въпроси

Публикувана в Майчинство
Оценете
(0 гласа)

В купето на бързия влак тригодишно момченце не оставя мама и татко на мира. Защо чичото чете вестник? Защо баба ще ни посрещне? Защо не слизаме на тази гара? Малко преди да слязат, детето вижда в коридора една много дебела жена и с доста висок глас пита: „Мамо, защо тази леля има такова голямо дупе?”. Предлагаме ви четири възможности за родителски отговор на неудобните въпроси, зададени от малчугана.

Още не можеш да разбереш защо. Това е лош отговор.

Знае се, че всеки въпрос заслужава разумен отговор. Когато малките се интересуват от нещо, те са достатъчно готови да разберат ясния за възрастта им отговор. Би могло да се отговори, че вероятно жената е болна.

Когато жените пораснат, обикновено стават по-дебели.

По принцип детето, което пита, е подтиквано от спонтанен дух на откривателство. Но понякога то включва автомата за въпроси и защото му е скучно. Или защото иска да му се обръща внимание, или защото иска да пробва след колко въпроса на мама ще й писне да му отговаря. В такива случаи, ако имате малко късмет, може да постигнете успех и като дадете най-прост отговор. Ако малчуганът иска да знае повече, по правило той ще продължи да пита. Чрез елементарния отговор ще избегнете опасността да го претоварите с излишни обяснения.

Не знам защо, ти какво мислиш? Контравъпросите, така обичани от политиците, са вълшебно средство за родителите. Те помагат при нагорещени ситуации и могат да блокират по-нататъшните въпроси на детето. Или ви спасяват, когато нямате отговор защо някои охлюви имат „къщичка” на гърба си, а други – не. Задайте насрещен въпрос, малкият природоизпитател може да предложи отговор. Добра идея е заедно с детето да се сътвори общ отговор на въпросите. Полученото по този начин познание стимулира много повече от наученото наготово от втора ръка. Ако детето е намерило обяснение за себе си, приемете го. В случая категориите вярно и невярно нямат значение. С времето то ще се коригира само.

Ще ти обясня по-късно. Живот и смърт, война и мир, любов и омраза – има толкова много въпроси около тези думи, които си задаваме и ние самите. И които в момента ни претоварват. Би било много по-лесно да съчините многословно есе, отколкото да отговорите на детето по разбираем за възрастта му начин. Не забравяйте, че невинаги сте задължени да имате подходящ отговор. Спокойно можете да кажете на малчугана, че въпросът му е много интересен, но ви трябва време, за да помислите за отговора. Само не се успокоявайте с мисълта, че детето ви ще забрави въпроса си и очакваният от него отговор ви се е разминал…

Още в Новини

Програма за деца с трудности в развитието

47 деца с трудности в развитието подкрепи през 2017 г. Център за обществена подкрепа „Св. София“ на фондация „За Нашите Деца“ „През изминалата 2017 година,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo