03 Май 2018

Как да заучаваме стихче с мънички деца

Оценете
(0 гласа)

Всяка майка мечтае да види как сладкото й дете декламира стихотворение. Следват аплодисменти, възторжени похвали, сълзи от щастие. Тази задача не е лесна, но успехът е гарантиран, ако спазваме определени стъпки. Затова продължаваме темата от предния брой.

Началото

При мъничките деца е добре процесът да започне постепенно. Първия ден заучете първите две строфи от стихотворението – повтаряйте ги няколко пъти през деня. На следващия ден повторете вече заучените и научете допълнително две нови. Плавно увеличавайте обема. За начало изберете много кратко стихотворение.

Не бързайте

Много родители бързат, опитвайки се да накарат детето си да научи много на брой стихотворения за кратко време. На детето му е нужно време, за да запомни стихотворението, а не да го забрави след няколко часа.

Препоръка

Не заучавайте с детето повече от две строфи на ден. Една седмица е напълно нормален срок за заучаване.Този метод на заучаване е известен от древни времена и се състои в започване с малко, постепенно увеличаване на материала за заучаване и чести повторения на заученото.

Повторението е много важно, защото се преосмисля заученото

Използвайки този метод, лесно може да развивате паметта на детето си.

Подбирайте кратки стихотворения, в които присъстват конкретни образи. По този начин детето ще може да си представи и разбере съдържанието и процесът на запаметяване ще бъде по-лесен. Подбирайте стихотворения с динамика, съдържащи много глаголи и съществителни.

Често пейте или включвайте диск с детски песни. Слушайки ги, постепенно детето ще запомни думите и с времето ща започне да припява.

По време на игрите и при ежедневното обслужване (миене, обличане, хранене), както и при разходка съпровождайте действията си със стихчета, римушки. Не настоявайте заучаване на всяка цена, ако детето не е в настроение, ако е заето с нещо или пък е разстроено.

Възможно е детето да откаже с думите „Аз не мога“, „Аз не искам“ или просто без обяснение да се оттегли и да се заиграе

По правило в тези случаи причината за нежелание е една: прекалено голям обем нова информация, която трябва да се запомни. Мозъкът на малкия човек се опитва да се защити от информационно прегряване.

В тези случаи ще помогнат някои  малки хитрости

Най-напред, ако малчуганът отказва, го успокойте. Съгласете се с него. Предложете играта „Папагал“ – мама казва, а детето повтаря след нея. Важно условие, което не бива да се забравя, е, че се казва само по една строфа от стихотворението. В този случай детето лесно ще успее да повтаря след вас и няма да преживява стрес.

Следващата стъпка е да си изясните има ли в стихотворението думи или фрази, които детето не разбира. Това ще го разберете лесно – при повторението детето или ще сбърка непознатата дума, или ще откаже да повтори строфата, в която има непозната за него фраза. Обяснете му какво означава думата, подкрепете с примери, като обясните къде и как се употребява думата (фразата).

След като всички непознати думи са разяснени, започва процесът на заучаване с повтаряне на първата строфа дотогава, докато детето не я каже без запъване. Когато първата строфа е научена, тогава се преминава към заучаване на втората. Когато детето казва и втората строфа леко и без затруднения, двете строфи се съединяват. Преповтаряме двете строфи отново до момента, в който детето не ги казва без чужда помощ. Чак тогава пристъпваме към третата строфа и т.н.

Но и ако този метод не успее и детето продължи да се противи, започнете да декламирате стихотворението (в присъствието на детето) сами на себе си. В началото го кажете 2–3 пъти, не повече. Важно е това да ви доставя удоволствие. Казвайте го изразително и предавайте с интонацията си настроението на стихотворението.

Бихте могли да си направите и театър с играчки. Подредете ги в полукръг, а една от играчките излиза на сцената и казва стихотворението пред останалите. Тя ще научи останалите на стихотворението. След това всяка играчка казва по 1–2 строфи с интонационно различие на гласовете. В края на представлението детето вече ще се е включило в тази игра. Многократното повторение води до запомняне, дори и до нежелано. По този начин процесът на запаметяване ще премине незабелязано за детето.

За да запознаете детето с римата, трябва да я използвате често в речта си, римувайки думите, например: „жабка – бабка“, „мечка се качи на клечка и тръгна по пътечка“, „чушка като пушка“ и т.н.

Желая ви успех!

Още в Развитие

Алкохолна зависимост

Ако през бременността пиете повече от 3 чаши алкохол дневно, има голяма вероятност детето ви да развие алкохолна зависимост, когато порасне. Това показват проучвания на… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo