10 Апр 2019

Как държавата стимулира раждаемостта и родителството у нас и кои са основните мерки за демографското развитие на населението

Публикувана в Майчинство
Оценете
(1 глас)

Сдружение „ЛОРДЕС” е изпълнител по Договор № BG05SFOP001-2.009-0142-C01, проект „Насърчаване на гражданското участие в политиките за подобряване на демографското развитие в България” по програма „Добро управление”. Проектът се финансира както следва: 85% от Европейския социален фонд и 15% национално съфинансиране.

Ще разгледаме един от основните национални документи за демографско развитие на Р България.

  1. Актуализираната национална стратегия за демографско развитие на Р България (2012 г. – 2030 г.) се състои от 12 основни направления, с конкретни цели и мерки за тяхното постигане. Основните са Направление 1 - Насърчаване на раждаемостта чрез създаване на среда,  благоприятна за раждане, отглеждане и възпитание на деца, като тук основните механизми са свързани с финансови стимули за раждане и отглеждане на деца; съвместяване на родителството с трудово-професионалната реализация; образование, здравеопазване и социално развитие на децата, както и утвърждаването на семейството като базов компонент на обществото и насърчаване на родителите за отглеждане на децата в семейна среда. Направление 2 е насочено към Подобряване на репродуктивното здраве на населението. Основните цели тук са: подобряване на грижите за репродуктивното здраве на жените и мъжете и поддържане на добро здравно състояние на бременните жени и майките; насърчаване и развитие на семейното планиране; значително намаляване на броя на абортите и извънбрачните раждания на деца, неприпознати от бащата и превенция и лечение на инфекции на репродуктивните органи и ограничаване на риска от разпространение на ХИВ/СПИН в страната. Направление 3 касае Подобряване на общата демографска информираност и сексуално-репродуктивна култура на населението, чрез подкрепа на родителството в подготовката на техните деца за сексуално партньорство и въвеждане на образователни програми за получаване на знания за интимния човешки свят. В Направление 4 - Подобряване на общото здравословно състояние на населението и намаляване на общата, преждевременната, детската и майчината смъртност са залегнали следните основни механизми за справяне с изброените проблеми: подобряване на стандарта и качеството на живот; ускоряване на повишаването на средната продължителност на живота; намаляване на общата и преждевременна смъртност; намаляване на майчината и детската смъртност, чрез женски консултации и медицински услуги; намаляване на общата заболеваемост и превенция на болести; по-висока ефективност и ефикасност на здравните грижи и подобряване на чистота на околната среда и качество на храните.

2

 

Направление 5 и 6 са фокусирани върху Разработване на адекватна миграционна (външна и вътрешна) и имиграционна политика, както и върху Намаляване на броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст. Мерките на държавата, залегнали в настоящата стратегия са насочени към: развитие на имиграционна политика за привличане на българи, живеещи в чужбина и въвеждане на специални мерки; дейности, насочени към етническите българи, живеещи извън територията на страната; осигуряване на заетост и намаляване на безработицата сред младите хора; подобряване на условията на труд, заплащането и качеството на заетостта; осигуряване на равен достъп до качествено образование и възможности за учене през целия живот; облекчения при жилищно кредитиране и пълноценно социално развитие на младите хора (вкл. създаване на семейство, отглеждане и възпитание на деца и активно участие в гражданското общество).

В следващите две Направления 7 и 8 са залегнали механизми за подобряване на живота на възрастните хора, имайки предвид проблема с цялостното застаряване на населението у нас. Възприемане на комплексен междусекторен подход за активен и продуктивен живот на възрастните хора в добро здраве. Адаптиране на социалните системи към демографските промени и остаряването на населението чрез разработване и

изпълнение на Национална концепция за активен живот на възрастните хора; адаптиране на пазара на труда, социално-осигурителната система, системата от здравни и социални услуги, система за образование и обучение към остаряването на населението и към необходимостта от повишаване на качеството на живот на възрастните хора.

Направление 9 е насочено към Повишаване на общото образователно, духовно и културно  равнище, квалификация, способности и умения на населението. Основните групи мерки, залегнали в стратегията са: създаване условия за пълно обхващане на децата в детски градини и предучилищни форми на обучение; осигуряване на равен достъп на всички деца до образование във всички образователни степени без разлика на етническа принадлежност, пол, произход, вероизповедание, социално положение и др.; преодоляване неграмотността в средите на бедното население и в групите в неравностойно положение; осигуряване на високо качество на образованието чрез подобряване на съдържанието на учебния процес и материалната база, повишаване квалификацията на преподавателите и осигуряване на училищата с информационни технологии; изграждане на трайни навици за учене през целия живот, условия за професионално обучение и преквалификаия. Не са останали встрани и децата с умствена изостаналост, преодоляване на социалната изолация, развитието на читалищата като средища за духовно израстване и изграждане на висока национална идентичност.

Направления 10, 11 и 12 са насочени към Създаване на условия за равни възможности за пълноценен социален и продуктивен живот за всички социални групи (10), Ограничаване на диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването в някои региони и селата (11) и Въвеждане на задължителна оценка на въздействието върху демографското развитие на населението и качеството на човешкия капитал на всеки нов, изменян или допълван нормативен акт на държавата (12).

 

3

 

  1. Законът за семейните помощи за деца урежда държавните помощи, насочени в подкрепа на бременната, родилката и семейството в отглеждането на децата. Семейните помощи биват еднократни и месечни и са описани подробно в Чл. 2. в Закона. Еднократни семейни помощи се полагат при: бременност; раждане на дете; осиновяване на дете; отглеждане на близнаци; отглеждане на дете от мaйка (осиновителка) студентка; помощ за ученици, записани в първи клас и други. Месечните семейни помощи се полагат за: отглеждане на дете до навършване на една година; отглеждане на дете до завършване на средно образование; отглеждане на дете с трайно увреждане; дете без право на наследствена пенсия от починал родител. В Чл. 3. са описани кои бременни жени и семейства имат право на семейни помощи, като сред тях са: бременните жени – български граждани; семействата на българските граждани – за децата, които отглеждат в страната; семействата, в които единият от родителите и детето са български граждани; семействата на роднини, близки или приемни семейства; бременните жени – чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават у нас.

Чл. 4, 4а, 5 и 5а урежда правото на получаване на семейни еднократни и семейни месечни помощи, с оглед на средномесечния доход на член на семейството, като за базови се взимат предходните 24 месеца, съотнесени към дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година. Чл. 6. урежда правото на майката за получаване на еднократна помощ, а Чл. 7. -  правото за получаване на месечни семейни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Чл. 8. урежда правото за получаване на месечни помощи за отглеждане на дете до една година, а в Чл. 9 и 10 са описани сроковете и условията за предоставяне на месечните помощи, както и необходимите документи и цялостния административен процес за тяхното отпускане.

Използвани източници и полезни връзки:

http://www.strategy.bg/StrategicDocuments/View.aspx?lang=bg-BG&Id=778

http://www.noi.bg/legislationbg/laws/554-zsempomd

Сдружение „ЛОРДЕС”: Даниела Илиева; моб.: 0884 060 940; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Още в Здраве

Достатъчен ли е магнезият?

Сигурно през 9-те месеца не се храните за двама, но предпочитате само онова, което ви е вкусно. Дали обаче така ще набавяте всичко, от което… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream