22 Ное 2019

  Как са защитени правата на детето ми като потребител на храни за кърмачета

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (2 гласа)

  В националното законодателство са въведени европейските изисквания към производителите и търговците относно наименованията, състава, характеристиките, етикетирането, представянето и рекламата, на които трябва да отговарят храните за кърмачета и преходните храни. Ето защо майките кърмачки трябва да познават тези права. Храните за кърмачета и преходните храни не трябва да съдържат каквито и да са вещества в количества, които биха застрашили здравето на кърмачетата и малките деца. В тези храни не трябва да се съдържат също тежки метали и биологични замърсители в количества над максимално допустимите. При производството на храни за кърмачета и преходни храни се използват само веществата, определени в приложение към същата наредба, с цел да се осигурят потребностите от: витамини, минерални вещества, аминокиселини и други съединения, съдържащи азот, други вещества със специално хранително предназначение.

  Наименованията, под които се продават храните, предназначени за кърмачета, са: „храни за кърмачета" и „преходни храни". Когато храните са произведени изцяло на базата на белтък от краве или козе мляко, наименованията, под които се продават, са съответно ,,млека за кърмачета" и ,,преходни млека". При избор и закупуване на такива храни майките трябва да обръщат внимание на информацията, която се съдържа върху етикета на храната. При храните за кърмачета това е информация, че продуктът е подходящ да задоволи специфичните хранителни потребности на новородените в случаите, когато те не са кърмени. При преходните храни върху етикетите има информация, която трябва да ориентира, че продуктът е подходящ да задоволи само специфичните хранителни потребности на кърмачетата над 6 месеца.

  Етикетът на преходните храни може да съдържа указание, че продуктът се използва само като част от разнообразното хранене на кърмачетата. Възможно е да има указание, съгласно което преходната храна да се ползва само след препоръка от квалифициран специалист в областта на медицината, фармацията, храненето или друг професионалист в областта на майчините и детските грижи. При търговия на дребно е забранено предоставянето на този вид храни за деца като мостри, промоции, купони за отстъпки.

  Още в Мнението на специалиста

  Търси се заболяване

  Защо около 6-ия месец и 1-вата година на детето се вземат стерилна и обикновена урина? На 6 месеца и на 1 година при профилактичните изследвания… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh