31 Мар 2020

  Маги в ерата на споделянето

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (1 глас)

  Отваряме очи, посрещаме новия ден и с чаша кафе в ръка нетърпеливо започваме да скролваме в Instagram. Един от любимите ни профили е magisanvlog. Маги е видеосъздател, изключително креативен и позитивен млад човек, а от съвсем скоро и мама на бебе Дивна. Съдържанието, което Маги твори и публикува определено е полезно, интересно и качествено, а за нас е удоволствие и огромна радост, че тя не пропуска брой на списание "9 месеца". Хайде, знаем - нетерпеливи сте да прочетете какво ни сподели тази чаровна дама, не губете време, а вижте по-долу. 

  Маги, ти си влогър. Какво представлява животът на един влогър, какво носи тази прфесия в ежедневието и какво отнема?

  Влогърството е доста времеемко занимание, но аз отказвам да го възприема като професия, поне за себе си. За мен то е най-вече хоби, което с течение на времето стана ежеседмично задължение поради изискванията на аудиторията и особеностите на платформата YouTube. А животът на един влогър е като този на всеки друг човек, с малката разлика, че обмисля постоянно коя част от ежедневието му е подходяща за заснемане и доколко би била интересна на публиката. Живеем в ера на споделянето, благодарение на което човек лесно намира съмишленици и успокоение, че не е сам в дадено начинание. Ние, влогърите, често говорим за непопулярни теми и показваме реални случки, в които зрителите се припознават. Лично за мен тази работа носи голямо удовлетворение, особено когато получа обратна връзка от зрител, че даден мой клип му е бил полезен, разчувствал го е или просто го е разсмял. Неизбежно обаче влогърството отнема и част от личното ти пространство. Аудиторията има изисквания, въпроси, критика, желание за личен контакт и по-специално отношение. Понякога не е лесно да кажеш „не“ по вежлив начин и да отстояваш границите си.

  Може ли човек да има и личен живот, въпреки че е влогър?

  Категорично да. Хората пропускат да осъзнаят, че в клиповете си влогърите показват своя живот в рамките на няколко минути и всеки кадър е минал през монтаж. Не говоря за цензура, а за съзнателно поставяне на граници за това какво и до колко да споделяме в публичното пространство.

  Споделяхте всичко свързано с беременността  в профила ти в социалните мрежи. Разкажи ни малко повече за този период.

  Бременността ми беше планирана и имах предварителни очаквания за това какво ще е чувството, доколко да споделям за случващото се и как ще поднеса новината пред публиката. За моя огромна изненада след като разбрахме, че очакваме детенце, желанието ми да споделя за това с целия свят се изпари. Неочаквано за всички, с приятеля ми Дими пожелахме да запазим този интимен момент само за нас си. Очакваше ни най-голямото чудо на света и опазването му в тайна се усещаше като блажена необходимост. Споделихме веднага със семействата си, а след третия месец и с най-близките ни приятели. Последователите ни разбраха едва в шестия месец, когато вече започваше и да ми личи. Съобразих се с усещанията си напълно и дори за миг не се почувствах длъжна да споделям за събитието на по-ранен етап. А самата бременност протече много спокойно и безпроблемно. След като обявихме новината разказах за всичко и нищо не съм спестила на аудиторията. Най-любопитен за мен беше хормоналния процес, през който преминава жената и как се изменя мисленето й по време на тези 9 месеца. В началото мисълта за дете е стряскаща, защото това е най-голямата отговорност в живота на човека. Но с всеки следващ ден хормоните те подготвят за родителството и 9-те месеца се предостатъчен период за подготовка за появата на малчугана както на емоционално ниво, така и в практическата част – четене на книги, посещение на курсове, пазаруване на бебешки пособия, ремонти и други приготовления.

  Дойде и големият момент –  раждането...

  Избрах да раждам в Окръжна болница „Св. Анна“ в София. Проследяващият ми лекар бе д-р Елка Дачева, но по стечение на обстоятелствата тя беше извън страната в деня на раждането и изборът ми за израждащ лекар бе д-р Димитър Манев. Терминът ми беше на 10-ти януари и имах среща с д-р Манев на 28 декември, защото трябваше да планираме секцио. Причината: детенцето бе със седалищно предлежание и въпреки огромното ми желание да раждам естествено, знаехме, че рискът от усложнения е твърде голям. Самата аз съм раждана седлищно, моята майка – също. Но предвид големите шансове от заклещване на главата при естествено раждане и притискане на пъпната връв, изборът за секцио бе логичен и наложителен. Дъщеря ни Дивна обаче реши да се роди ден преди тази среща – на 27 декември, по естествен път и само за 3 часа. Час и половина след изтичането на водите ми започнах да изпитвам нужда да напъвам и се отправихме към болницата по-рано от уговореното. Там се оказа, че съм с 10 см. разкритие. Не бях разбрала как се е случило това за толкова кратко време. Родих за не повече от половин час след пристигането ми в родилното отделение. Дори нямаше време за спешно секцио. От моята гледна точка раждането протече много бързо и без големи страдания. Екипът на Окръжна болница се справи брилянтно. Да, главата наистина излезе трудно, но благодарение на бързите реакции и професионализма на д-р Манев и дежурните му колеги, детето се появи на бял свят живо и здраво. Споделих за раждането на Дивна и в YouTube, където вашите читатели могат да чуят и видят историята в детайли.

  В социалните мрежи не закъсняха и снимките на малката ви дъщеричка Дивна. Каква е тя?

  Дивна е добричко и спокойно детенце. През цялата ми бременност си повтарях, че всичко ще е наред и смятам, че тази ми нагласа сякаш се материализира. Посетих няколко курса за бъдещи родители, на които научих най-важното за кърменето, за живота с бебе и отношението ни към него. Бях добре подготвена и знаех, че ако аз съм спокойна, ДивнаМа също ще е добре. И наистина – още от първия ден разбрах, че ако аз съм изнервена или недоспала, детето прихваща от моите емоции и също става неспокойно.

  Напоследък все повече известни личности правят профили на своите деца в социалните мрежи...

  Всеки родител е свободен да прави с децата си това, което смята за редно. За нашето семейство е достатъчно, че Дивна се появява в моите социални мрежи и тези на баща й. Когато порасне, тя сама, със своята свободна воля, ще реши дали иска да има публични профили и с нашите наставления ще избира какво да споделя за себе си. Дотогава е наша отговорност да осигурим нужното й спокойствие въпреки публичността.

  Как гледаш на това, че някои хора са много суеверни и крият децата си от хорските погледи месеци наред?

  Това отново е личен избор. По отношение на суеверията вече споменах, че децата прихващат емоциите на околните. Ако при споделянето на снимка с лика на бебето родителят се притесни, че някой може да го урочаса, детето мигновено прихваща този страх и става неспокойно. Според мен така работят суеверията: човек сам си втълпява нещо и посява страха у себе си, а с това вреди и на себе си, и на околните, защото мислите ни лесно се материализират. Далеч по-резонно е родителите да не споделят снимки на децата си в мрежата заради сигурността им и все по-голямата опасност от кражба на самоличности онлайн. Темата за „Sharenting” (Sharing + Parenting, в превод публично споделяне на моменти от родителството) вече е попаднала в полезрението на науката и много изследвания показват, че споделянето на всеки детайл от живота на детето може да навреди на бъдещето му в личен и кариерен план. Ето защо дори аз не смятам да споделям прекалено много информация за Дивна. По-скоро ще разказвам за това, което уча като родител, но в никакъв случай не бих си позволила да злепоставя детето.

  Как би реагирала, ако след време Дивна също стане влогър? 

  Дивна е дъщеря на двама влогъри и според законите на Природата ще бъде всичко друго, но не и като нас. Аз съм завършила медийни науки и филмово продуцентство, а баща й е графичен дизайнер. И двамата упражняваме професии на изкуството, тъй че няма да се учудя Дивна да прояви интерес към… астрофизика или нещо много далечно от нас. А ако все пак реши да прави влогове, ще предадем наученото от „занаята“ на драго сърце!

  След 20 години ще съществува ли тази професия според теб или вече ще е демоде?

  Споделянето винаги е вълнувало света – и в разказвателна, и в писмена, и във филмова форма. Влогърството също е вид споделяне и ще живее още дълго. То обаче може да е професия тогава, когато има кой да го финансира, а към днешна дата това се случва благодарение на спонсорства и рекламодатели, с които не всеки влогър може да се похвали. Изчезне ли тази подкрепа, „професионалните“ влогъри много бързо също ще се насочат към друга работа. Дори в момента повечето влогъри имат и стандартно работно място освен своя YouTube канал. А дали ще е демоде – вероятно. Със скоростта, с която се развиват технологиите, няма да се учудя съвсем скоро да се появи нова социална мрежа, която да бъде новият хит.

  Разговора проведе Деница Янкова

  Още в Планиране

  Планувам бебе, а сега какво?

    И така, решили сте да създадете семейство (или да увеличите вече създаденото). Това е чудесна и вълнуваща първа стъпка, ала преди спермата да срещне… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh