28 Юни 2018

  Майчин инстинкт – истина или мит

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (0 гласа)

  Teкст: Гергана Николова, акушерка, магистър

  Стане ли дума за майчинство, този въпрос е в основата на цялата ни несигурност, лутане и страх. А всъщност няма правилен или изчерпателен отговор, защото той е различен и има различен смисъл за всяка една от нас.

  Полемиката около майчиния инстинкт вероятно никога няма да затихне напълно и най-вероятно тази статия ще предизвика толкова положителни отзиви, колкото и отрицателни, затова ви предлагам да си създадете свое собствено мнение, докато аз ви излагам „фактите“. И още нещо – докато четете следващите редове, опитайте се да си отговорите на въпроса как щеше да изглежда Светът ни, ако всички имахме еднакъв „майчин инстинкт“ и го прилагахме върху децата си по един и същи начин?

  Какво е инстинктът?

  Психолозите определят инстинкта като мигновена реакция или поведение, което се заражда на подсъзнателно ниво. Инстинктът е държание, в повечето случаи вродено или придобито, и помага на индивида да предприеме конкретни действия в отговор на определени стимулатори от околната среда, без самият човек да е в състояние да предвиди изхода от определената ситуация.

  Ако приемем определението на психолозите и се съгласим, че майчин инстинкт съществува, това би означавало, че всички жени се раждаме, знаейки и умеейки автоматично да прилагаме най-добрите начини за отглеждане и възпитаване на нашите деца. Знаем кога и от какво точно те се нуждаят и как точно да ги научим да ходят или да говорят. Ако обаче това твърдение е вярно, аз съм или изключение от правилото, или никога не съм притежавала този инстинкт. В личния ми опит като майка никога не успявам да реагирам по един и същи начин към двете си деца, а да не говорим, че когато действам инстинктивно, обикновено се получава трагикомична ситуация. В професионалната си кариера, от друга страна, винаги съм съветвала бъдещите майки да се доверяват на интуицията си и че ако нещо им се струва „не наред“, то най-вероятно „не е наред“?! В същото време обаче мога категорично да заявя, че съм наблюдавала хиляди различни модели на майчини грижи. Нито една от моите пациентки не е лоша майка и в същото време „майчиният инстинкт“ на много от тях се оказа недостатъчен, когато за първи път трябваше да останат насаме с малкото човече.

  Не се опитвам да ви объркам. Термините „майчин инстинкт" и „майчина интуиция" често се използват като взаимнозаменящи се определения, но всъщност разликата между тях е огромна. За разлика от мигновената и неосъзната инстинктивна реакция, интуитивната реакция е решение, основано на неумишлена и неосъзната преценка на дадена ситуация, изградена обаче под влиянието на комплексен набор от социалноикономически, морални, културни или дори религиозни фактори. Тя се изгражда с определена цел, в определена индивидуална насока и към определен индивид.

  Инстинкти притежава всяко живо същество, в различна степен и вид. Инстинкт е онова неосъзнато чувство, което ви кара да отдръпнете ръката си от пламъка на огъня; инстинкт е да отскочите от бързо приближаващ се към вас обект; инстинкт е да отдръпнете ножа точно преди да се порежете. Ако обаче все пак се случи да се нараните, не означава, че сте искали да се порежете – просто най-вероятно инстинктът ви е бил повлиян от друг външен фактор, който е оказал влияние на вашите реакции. Неведнъж съм била свидетел на „инстинктивното“ начало на един нов живот тогава, когато майката не е обременена с определените норми на обществото и не се стреми да подражава на стереотипи. Поемайки новороденото в ръцете си, тя инстинктивно го доближава към гърдите си, осигурявайки му топлина и храна. Ако оставите едно здраво и доносено новородено върху гърдите на майка му, то инстинктивно ще допълзи и ще започне да суче. Това обаче са първичните истински инстинкти, които дотолкова сме потиснали, че когато ги намерим, не им се доверяваме. Вродените ни инстинкти за самосъхранение и продължение на рода са и най-силните ни инстинкти, но за щастие, те нямат нищо общо с онова, което ние определяме като „майчин инстинкт“, защото иначе нямаше да е възможно да осъзнаем различните етапи от развитието на нашите деца и щяхме да пропуснем най-красивите мигове от техния живот.

  Инстинктът е това, което ни пази живи, а интуицията е тази, която ни дава възможност да направим този живот прекрасен, да научим децата си на различни умения и да ги направим различни от нас хора.

  Може би изграждането на „майчината интуиция“ започва още по време на бременността под влияние на хормоналните и физиологичните промени. Изграждането на характера и психологическите характеристики на самата майка обаче e започнало още докато самата тя е била дете. Събитията, които моделират изграждането на една истинска майка, на една невероятна майка и на една прекрасна бъдеща майка са много и различни.

  Нека вземем за пример млада двойка, която отглежда първото си дете далеч от баба и дядо. След първите седмици на стрес, умора и отчаяние мама и татко по принуда са изучили и запомнили всички навици и нужди на малкото човече. След многоседмични хранения винаги по едно и също време (в 3 ч. сутринта) мама ще се научи интуитивно да се събужда точно преди мъника да заплаче, а татко така добре ще усвои „тактиката“ за смяна на пелени, че ще сменя памперси дори със затворени очи. Поради всичко това родителите ще придобият нещо безценно – интуиция.  Само след няколко седмици те ще познават детето си по-добре и от най-добрия педиатър. Тоест на базата на всички преживявания, прилагане на работещи или неработещи модели на поведение и нерядко поучителни грешки мама и татко са изградили така нареченото „усещане“ (интуиция) за това какво би било най-правилното решение за ситуацията, която ще се случи след малко.

  Майчината интуиция не е свързана само с оцеляването

  Въз основа на минали преживявания и несъзнателно анализиране на всички нови взаимоотношения с бебето много скоро вие ще започнете да „четете“ не само по очите на детето, но и твърде добре ще „сканирате“ хората около вас. Вашето ново АЗ ще разбере и без думи, че денят в детската ясла е бил дълъг и натоварен, че играчките са били малко, а останалите деца са били много шумни и макар да имате цяла кошница с домашни задължения, вашата интуиция ще ви подскаже, че малкото човече е на края на силите си и му трябват само прегръдка и легло. Психолозите наричат този вид „пророчества“ социална интуиция. През дългата си кариера на акушерка обаче аз се убедих, че това не е нищо повече от лукса да се доверим на инстинктите си за оцеляване и да започнем да изграждаме нашата собствена интуиция.

  Тази статия трябваше да свърши някъде тук, но не успях да ви разкажа всичко, затова ще довърша в  брой 267.

  Запомнете – инстинктът ни е даден, интуицията я изграждаме сами, а любовта е това, което имаме късмета да подаряваме, за щастие, по различен начин и на различни хора.

  Още в Новини

  Какво е да си майка-тийнейджър?

  За трудностите и рисковете, пред непълнолетните майки, разказва Мария  Урилска, социален работник във фондация „За Нашите Деца“. Вече втора седмица работим в условията на извънредно положение.… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh