27 Фев 2019

  Майчинството преосмисля работата

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (1 глас)

  Текст: Ива Дойчинова

  Здравейте, читатели на списание „9 месеца, в този замислен, сякаш обърнат към себе си ноември. Може би е хубав период и ние да се обърнем към себе си. Да си чуем гласчетата отвътре и да им дадем голямата зала на нашето внимание. По принцип точно това време на годината е бъбриво откъм работа и приключване на всичко, което мирише на край на годината. Отчитаме, пакетираме и правим планове за близкото вдишване на въздух в края на декември.

  Спомням си едно адско задръстване, в което висях точно през един такъв ноември преди няколко години. Дъжд като из ведро, няма мърдане наникъде. Точно в този момент по радиото прозвуча November rain на Guns & Roses. Може би задръстванията не са случайни, за да успее дъждът през ноември да ни спре в житейското ни задръстване и да ни изкъпе.

  Моят „ноемврийски дъжд“ падна през пролетта на тази година. Бях се втурнала да осмислям със сили и здрава работа нова медийна идея, когато разбрах, че е била продадена в началото. Идея, замислена да обслужва един пазарлък, в която аз и моите колеги въртяхме педалите на чужди планове. Плановете на работодателите по принцип би трябвало да са в синхрон с тези на хората, които работят с тях. Иначе няма да се получи химията. За тази цел и двете страни би трябвало да бъдат достатъчно честни на входа и да си обяснят взаимно накъде вървят, какъв наистина е проектът и дали искат да работят заедно по него. Случаят обаче не беше такъв, така че се оказах в позицията на изненадана и изчакваща решение на хора, с които не говорим на един език.

  Моят избор беше взет за една минута, а именно: напускам. Естествено е, че такива решения са важни за всички в едно семейство. Те трябва да бъдат обяснени на децата, като откровеността за мотивите е водеща. Мисля, че едно от най-важните обстоятелства едно семейство да бъде такова, е истината за това как се чувстват „героите“ в него. „Мама има работа” или „ Тате е в офиса“ не е обстоятелствено пояснение за място. Работата на родителите е философията на живота изобщо. Ние отиваме някъде не защото трябва да изкарваме „паричките“, а защото реализираме мечтите си. Да, работата е мечта и радост, създаване на стойност, смях и принадлежност, смисъл.

  Това да скъсаш с едно работно място, е равно на това да не скъсаш със себе си. И да внимаваш в огъването на компромисната техника, с която да се самоубедиш, че още малко чакане в името на… си струва. Това на… може да го наречете мързел, малодушие, обикновен страх или инертност, но нито една от тези думи няма да ви хареса, ако си я признаете.

  Тези важни житейски решения трябва да бъдат вземани лично, но внимателно споделяни със семейството ви. Ще се убедите колко хубаво е да бъдете приети и разбрани от децата и съпруга си в такива моменти. Силата и убедеността стават двойни.

  Позволих си цял месец „Хакуна матата“. Децата ми се радваха много, защото „Веднъж на 5 години – както каза Ида – може“. Забавлението, безхаберието и свободата ми върнаха вътрешното спокойствие и лекота. Двата слона на живеенето, без които не мога, колкото и работа да имам.

  В избора ми на ново работно място и проекти повлияха моите лични усилия, предложенията, за които не направих никакви усилия, и случайността. Най-важното от тези трите обаче е изборът на сърцето. Признавам си, имало е случаи в моята кариера, в които този избор не е бил толкова ясен и силен. В случая обаче беше. БНР, програма Христо Ботев, сутрешният блок с човешко заглавие „Нашият ден“. Обществената медия ми връща критериите за работа, които, за съжаление, частният ефир предава за продаваемост. Стартирам и важен личен и споделен с доказани имена и професионалисти проект. Това е нашият тест дали независимостта в ефира може да бъде жизнена и търсена от аудиторията? Предстои да видим.

  В тази приказка не толкова аз с моята лична и актуална история съм важна, а посланието към нас самите. Като жени и майки. Работата и майчинството някак исторически са били в противостоене. Особено в ехото на едно патриархално общество, в което винаги са ме питали: „Като сте толкова активна в работата си, как намирате време за семейството си?”. На този въпрос отговарям: „Имам време, място и сили и за двете плюс още няколко важни за мен неща“.

  Ние имаме много роли. Семейството и майчинството е едната. Другата е проекцията ни на личности и полза за обществото, така наречената ни професия. Много важна е и ролята „любима жена“, която не е точно тази на майката. Приятелствата ни и социалното ни общуване са поредната важна проекция на пълноценното ни „аз“. Ние сме като слънцето, което отдава топлина във всички страни. Енергията вътре праща енергия навън.

  Майчинството само по себе си е момент на слънцестоене. Период хем на тотално отдаване, хем на тотално включване в себедостатъчност. Любопитното е, че много жени точно в този период преосмислят живота и работата си. Имам приятелка, която от тотален спринтьор в сферата на ПР-а след майчинството си никак не искаше отново да се види в тази роля. Отдаде се две сладостни години на детето си, „понижи“ токчетата в гуменки и се радваше на естествения си тен в пясъчника. Има и жени, като мен, които никак не умеят да се отдалечат от работата си и се връщат на третия месец. Така беше и с двете ми деца и този избор беше мой. Половин ден вкъщи с бебчо, половин на работа. Чудесното съвместяване на двете стихии и радости – майчинството и работата. Всяка жена има своя и единствено правилен отговор на този въпрос – колко време продължава, и по-важния – с какво това време променя нея и ценностите й. Ако двете неща вървят в една посока, няма проблем да се споделят. Ако обаче прецените, че работата ви не ви носи радост както майчинството – насладете му се изцяло. Това е точното време да си нагласите вътрешния часовник какво наистина си струва да правите, след като сте създали дете и светът вече е друг. Защото отговорността ви към него е различна. Майчинството и работата не са две различни неща. Те са еднакво важни. Това, което работите сега, създава света на детето ви и го учи на свой ред да създава света на своите деца.

  Да бъдем добри към себе си и разбиращи себе си, е предпоставка да бъдем добри майки.

  *Материалът е публикуван в брой 271 на списание ..9 месеца"

  Още в Здраве

  Бактериални менингити при деца

  Срещнахме се с доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по детски и инфекциозни болести, началник на І детско отделение в Инфекциозна болница – София, тел:. 0898… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh