01 Сеп 2010

  Детска градина – нон-стоп болести?

  Публикувана в На градина
  Оценете
  (0 гласа)

  Тази есен ли малкото ви съкровище ще се присъедини към първата му по-голяма социална общност – детската ясла или детската градина?
  С наближаването на голямото събитие вероятно ви измъчват куп въпроси и противоречиви чувства. От една страна, нямате търпение да се върнете на работа, от друга – изпитвате вина, че оставяте най-сладкото дете на света сред непознати. Неговата компания ще ви липсва, но пък толкова ви се иска да си припомните какво е да вървиш по улицата, без да буташ детска количка или да дърпаш ръчичката на палавника, чийто маршрут минава през всички локви. Не сте сигурна дали той ще свикне лесно с новата обстановка, ще плаче ли при раздялата с вас, ще яде ли, ще спи ли на новото място...
  Най-голямото ви притеснение обаче сигурно е, че с постъпването на детето ви в детска градина ви предстоят чести посещения при педиатъра и доста болнични. Така ли е наистина? Защо толкова много майки споделят едно и също: „Допреди яслата (детската градина) детето ми почти не боледуваше, а след това се заредиха вирус след вирус.” Обяснение на този „феномен” дават двама специалисти – педиатър и педагог в детска ясла, а опит от първа ръка предлага майката на малката синеока Дарина.

  Д-р Елисавета Попниколова, специалист по детски болести към XIX ДКЦ:
  Повишената склонност към заболявания при постъпване в детско заведение е възрастово обусловена. До 6-годишна възраст децата изграждат имунитета си и чрез вирусни заболявания. Родителите не трябва да се притесняват.
  Обикновено през първата година схемата е горе-долу такава: седмица детето ходи на детска градина, две седмици е вкъщи, мама е в болнични. През следващата година имунитетът е малко по-стабилен и обикновено детето се разболява през две-три седмици, а през третата и четвъртата година то боледува много рядко. След 6-годишната възраст децата почти не посещават кабинета на педиатъра и до 12-ата си година вече имат по-добър имунитет. При всички случаи дете, което е ходило на детска градина, в училищната възраст е по-здраво.

  Подходящата възраст
  По-малките деца са с повишена склонност към заболявания и усложнения. За подходяща възраст за тръгване на детето на детско заведение се приема третата година. Тогава малчуганът и психологически е по-подготвен за по-активни социални контакти. Преди това, ако на майката се налага да тръгне на работа, добре е да се осигури гледачка вкъщи.

  Ключови фактори
  За склонността към по-често боледуване от значение е и колко дълго преди това детето е било атакувано от инфекции. Обикновено вторите и третите деца в семейството се заразяват от по-големите, така че още преди да тръгнат на детска градина, имунната им защита става по-устойчива.
  Важно е и дали детето е било закалявано от най-ранна възраст. То трябва да не се облича с много дрехи, защото е по-устойчиво на охлаждане, отколкото възрастния човек, и усещането му за студ е по-слабо. Кръвта му се движи по-бързо, а е и много активно, така че винаги му е по-топло. Детето не бива да се изпотява. Хигиената на ръцете също има значение за предаването на вирусите. Честото миене е много важно.
  Влияние оказват и други фактори – колко са децата в групата например. Колкото повече са, повече ще са и вирусите. Влияние има и стресът. Важен е комфортът на детето. Добре е родителите да обръщат внимание на отношенията му с другите деца, с госпожата.

  Протичане на болестта
  Когато настъпи заболяване, важно е то да не се пренебрегне. Дори баналната хрема понякога може да доведе до усложнения: отит, ангина, бронхит. Кашлицата също не е безобидна. Нужно е да се следи колко продължава, променя ли се характерът й... Постоянно запушеният нос също изисква повишено внимание – при задръжката на секрет се натрупват бактерии в носоглътката и възпалението остава. Сутрин и вечер е добре носът да се продухва с аспиратор или да се промива със спрей с физиологичен разтвор.
  Вирусното заболяване без усложнения преминава за седмица до 10 дни.

  Допълнителна защита
  За да се засили имунната защита, през есента и зимата (от началото на септември) могат да се проведат няколко профилактични курса с хомеопатични или билкови имуностимулатори. Веднъж седмично на детето да се дава по една доза Oscillococcinum. Няколко месеца може да се прилага и Esberitox – взема се десет дни, двайсет се почива. При по-тежки заболявания добър избор е Isoprinosine. Принципът е имуностимулаторите да се сменят. Не забравяйте, че те са само помощни средства. Могат да повишат имунната защита, но няма гаранции, че детето ще боледува по-рядко.
  В ранната възраст противогрипните ваксини се поставят само на деца с хронични заболявания, които могат да се усложнят в хода на вирусно заболяване. Здравото дете би трябвало да се пребори (макар и няколко дни с повишена температура) с грипния вирус.

  Олга Жечева, педагог към Детска ясла 57 „Приказка”, район Слатина:
  Не знам защо във връзка със заболяванията е създадена такава негативна нагласа към детските ясли. Детето расте в вкъщи, предпазвано е от вирусни заболявания, а в детското заведение започва да общува с много деца. Обикновено тръгва на детска ясла или градина, когато започне есента и когато се разпространяват най-много вируси. Сутрин затоплено излиза навън, където е по-хладно. Всичко това оказва влияние и е естествено детето по-често да боледува.
  Все пак не смятам, че непременно децата се разболяват повече, когато тръгнат на ясла. Малко обидно е за нас, ако родителите са с това убеждение. Условията, които осигуряваме, са много добри, поддържаме среда като вкъщи: в стаите не допускаме течение, има подходяща температура, програмата включва и закаляване.

  Преходът
  Когато постъпят в яслата или в градината, децата преминават през адаптационен период, който е от 1 до 3 месеца. В началото добре е детето да се прибира у дома на обяд, след известно време – след като обядва, а по-късно да се оставя и да спи следобед. Това е бавен процес и е много важно майката или някой друг близък да могат да вземат детето. Грешка е то да тръгне на детска ясла и майката да каже: „От утре аз съм на работа.” Това е голям стрес за малчугана. Понякога децата отказват да ядат в знак на протест и стават по-податливи на вирусните атаки.

  Подходящата възраст
  Моят съвет е по-малките деца да се дават на ясла. При по-големите (на 2–2 ½ год.) негативните реакции са по-остри – те отказват да ядат, да спят. Всяко дете реагира различно. От значение е дали за него се е грижела само майката, помагали ли са баби, свикнало ли то е да общува и с други.

  Ролята на родителите
  Когато при някое дете открием симптом на болест, веднага се свързваме с родителите. Ние нямаме право да даваме лекарства, с изключение при спешните случаи, когато се виква Бърза помощ. Преди много години в яслите работеха лекари, но сега към всяка група има само медицинска сестра. Случва се обаче, когато съобщим на родителите за заболяване на детето, реакцията им да е негативна. Не ги обвинявам. Вероятно причината за това е неразбиране от страна на шефа на фирмата им. Когато е болно, детето трябва да си е вкъщи. Въпреки това често то се връща в яслата недоизлекувано. Чувала съм за “предна”, “задна”, “остатъчна”, “алергична”, “горна”, “долна” хрема, дори за хрема “от вафли”, като обяснение защо детето още е със сополи. А всъщност родителите нямат време да го долекуват и като го доведат пак в яслата, състоянието му се влошава и то заразява и другите в групата. Така се предизвиква засилване на вирусите. И се създава мнението, че в яслата често се боледува.
  Все пак ние винаги се стремим да влизаме в положението на родителите. Ако се наложи, отделяме детето в някое помещение, но все пак яслата не е болница.

  Предпазни мерки
  Вземат се различни мерки за ограничаване на вирусите. Всеки ден се прави дезинфекция. Когато има грип, ходим с маски, а режимът за влизане на родители е по-ограничен. На тържествата, които организираме, също не се допускат родители, а следим и да не се смесват различните групи, защото в една група може да има вирус, в друга да няма.

  Позитивната страна
  Безспорно яслата е добър трамплин за детската градина. Аз съветвам родителите да не я пропускат. Е, ако от 5 месеца 4 преминат в боледуване, може би наистина по-добре е детето да си остане вкъщи и на следващата година отново да се пробва то да се върне в детското заведение. Моят опит показва, че след яслата децата са напълно подготвени за детската градина и там боледуват много по-малко. Когато директно тръгнат на детска градина, по-лесно стават обект на зарази. Това няма как да се избегне. Така се създава имунитет.

  Таня Досева, майка на Дарина (2 ½ год.):
  Дарина тръгна на ясла на 1 год. 7 мес. Първите няколко дни, разбира се, имаше леки тревоги: стояла в ъгъла, не общувала с никого, не искала да яде. Отначало я вземахме на обяд. Постепенно обаче тя свикна и един ден леличката каза, че е обядвала, харесала си е едно легло и вече спи в него.
  По отношение на болестите нещата също се развиха по стандартната схема. Отначало една седмица Дарина беше на ясла, една – вкъщи. Но причините не бяха кой знае колко сериозни – най-често запушен нос и кашлица. Вече от няколко месеца дъщеря ми не се е разболявала... Не знам дали е преминала фазата с болестите, сега през новата учебна година сигурно отново ще прихване нещо, но то е нормално. Дали ще е в яслата, в детската градина или в училище – контактът с тази среда не може да се избегне. Нашата роля е да даваме на детето имуностимулиращи добавки, витамини, добра и здравословна храна...

  Ани Николова

  Още в Майчинство

  Да дадеш живот – е магично, да го отгледаш – е велико!

  Нора Караиванова има мощен глас и красива усмивка. Наскоро излезе новият й сингъл „Като Oкеан“, който ни припомни защо обожаваме да я слушаме. Причината да… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh