13 Юни 2017

Детската ясла

Публикувана в На градина
Оценете
(0 гласа)

През миналата година над 200 000 деца до двегодишна възраст са посещавали ясли, като много повече са били малчуганите в северната част на страната. Сериозен проблем в Италия са недостатъчните места в яслите и високите такси. Най-често от места в тези заведения се нуждаят работещите майки от големите градове, които не могат да разчитат на помощ от родителите си за отглеждането на малките. В Италия все още трудно се намират детегледачки за през деня. На неработещите жени, които успяват да настанят детето си в ясли, се гледа по-скоро като на мързеливи майки.

Китай

В страната има детски градини за деца с над 30 месеца, но почти никакви заведения за най-малките. Малкото съществуващи ясли са частни. В обществото не е прието малките деца да се поверяват на чужди грижи. Семействата, в които и двамата родители работят, разчитат на помощта на бабите и дядовците или на детегледачки.

Франция

Майките се връщат на работа три месеца след раждането. Възможни са и по-големи отпуски (също и за бащите), но те се използват рядко. Родителите трябва сами да търсят помощ за отглеждането на децата си до тригодишна възраст, тъй като едва след това те се приемат в предучилищни заведения. Това обаче никак не е лесно!

От много години местата в яслите са твърде недостатъчни и майките са принудени още през бременността да търсят възможности за отглеждането на бъдещото бебе. Междувременно расте броят на частните ясли.

Русия

Общественото мнение за отглеждането на деца под три години в заведения е разделено. Някои твърдят, че е добре децата от малки да свикват да живеят в група. Други предупреждават, че в яслите малките са изложени на атаката на много болестотворни микроорганизми, които са особено активни през тежките руски зими.

Обикновено в яслите се отглеждат децата на самотни майки, които нямат друга възможност, за да продължат да работят. Много руснаци асоциират яслите с домове за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи.

Испания

Отпускът за майчинство в Испания е четири месеца. Майките могат да го удължат, ако вземат наведнъж полагащите им се почивки за кърмене и ги добавят към отпуска за майчинство. За всички, които след това трябва да работят, яслите са предпочитана алтернатива. Проблемът е, че местата в обществените заведения са твърде малко, а частните са много скъпи. Икономическата криза задълбочава този проблем. Детските заведения повишиха таксите, а държавата не осигурява облекчения. Поради това много родители не могат да си позволят да дадат детето си в ясли.

Още в Да бъдеш баща

Баща на месец август 2007 г. е Чавдар Бъчваров от Плевен

Сигурно много майки живеят сами с децата си по стечение на обстоятелствата. И при мен е така – съпругът ми Чавдар е в чужбина, далеч… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл