18 Дек 2007

То тръгва на ясла...

Публикувана в На градина
Оценете
(1 глас)

Няма никакъв спор, че първите 5–6 години са от изключително значение за формирането на личността на детето. Това е много благоприятен период, през който мозъкът се развива интензивно, и всичко, което възприема и усвоява малкият човек, оставя траен отпечатък върху него за цял живот.

Д-р Бенджамин Блум от Чикагския университет напомня споделяното от много специалисти твърдение, че още на 4-годишна възраст детето е развило половината от своя интелектуален потенциал, а на 8 год. – 80%. Разбира се, ако е стимулирано. Това до голяма степен се извършва ефективно в детската ясла и градина.

Ранното постъпване в детско заведение има и друга положителна страна – то подтиква към формирането на самостоятелност у детето. Там у него се създава увереност, че може да е независимо, да не разчита винаги на възрастните.
Много важно е при откъсването от близките да се уточни

кой период се изживява най-трудно

И кога детето започва да се справя по-лесно със смяната на домашната среда, с преминаването към непознато обкръжение и с новите правила на поведение. В тази сфера у нас се правят проучвания от 60-те години на миналия век. Установява се, че през по-ранните кърмачески месеци бебето сравнително по-безболезнено се нагажда, ако е откъснато от обичайната му среда. След 7–8-ия месец обаче идва най-трудното време, което трае до 1 ½ год., а в много случаи и до края на втората година. Вярно е, че вече детето ходи, проговорило е и активно се стреми към самостоятелност. Но то все още е доста зависимо от близките си, емоционално е привързано към тях и трудно преживява раздяла. Освен това детето няма още добра защита срещу болести.
Едно проучване на български специалисти има за цел да изясни

как протича адаптацията към детската ясла и градина

Децата са разпределени по възраст – в по-малката група са от 1 до 2 год., в по-голямата – от 2 до 3 год.
Какво се установява?
През първия ден всички седят безучастни към новата среда, не проявяват никакъв интерес към другите деца, дори хубавите играчки не ги привличат. Много от малчуганите безутешно плачат. В следващите дни се наблюдават някои характерни промени в тяхното поведение – понижен апетит, дори отказ от храната, колкото и вкусна да е тя. Сънят при много деца се нарушава – те заспиват трудно, спят неспокойно. Това може да трае 2–3 месеца. Тази функция се оказва по-засегната от апетита, който бързо се възстановява.

Общуването с много деца увеличава заболяванията, особено през есенно-зимните сезони.
По отношение на овладяването на речта се установява, че докато детето се адаптира, настъпва известен застой. Това се отнася в по-голяма степен за групата на по-малките. Като цяло за известен период обогатяването на речника с нови думи става по-бавно, най-често децата прибягват до онова, което вече знаят, т.е. наученото вкъщи. По-малките от 2 год. започват да говорят повече след 2–3 месеца, а 2–3-годишните напредват много по-рано. Дори общуването с връстници често е естествена причина за късно проговаряне.

Възможно е в резултат на стреса от промяната някои деца, които у дома вече са се хранили сами и са съобщавали за нуждите си, да загубят тези си умения. Регресът е последица от изобилието на стресови фактори.
Смяната на средата повлиява най-дълго и най-силно

емоциите
на децата. В началото повечето от тях са потиснати и тъжни. Други всеки ден плачат или пък се настройват агресивно и враждебно към персонала на детската ясла или градина. Колкото по-малки са децата, толкова по-продължително време им е нужно, за да се подобри емоционалният им тонус.

Има три основни причини

поради които на малкото дете му е трудно да свикне с яслата или с детската градина. На първо място е психичният дискомфорт, породен от раздялата с майката. На детето му липсват нейната обич и целодневните й грижи. Втората причина са коренно различната обстановка, новите възрастни – персоналът, както и непознатите деца. Третата причина са по-строгите изисквания – детето да е по-самостоятелно, да спазва точно определения режим на сън и на хранене, да пази играчките, да ги подрежда на съответното място и т.н.

Oт голямо значение е и ролята на един много важен фактор – характеровите и поведенческите особености на всяко дете. Различните деца приемат новото и свикват с него по свой начин.
В общи линии според това как се приспособяват децата, те могат да се разделят на

две групи – “лесни” и “трудни”

От значение пак са различни фактори.
Възраст. По-големите (над 2–2 ½ год.) по-бързо и по-лесно свикват с детското заведение. На тях са им нужни около 20–30 дни, за да преодолеят трудностите по адаптацията.
Темперамент. Т.нар. “лесни деца” са в благоприятна позиция поради това, че са емоционално уравновесени и са по-контактни, посрещат с интерес новото и непознатото.
Адаптивност. По-лек е преходът от дома към яслата или градината, ако детето бързо придобива навици за самостоятелност (стимулират го възрастните!), не е свикнало всичко да му се поднася наготово.

Кои деца се адаптират трудно?
По-трудно свикват с новата среда по-малките, плахите, боязливите. На тях са им нужни повече време, внимание и търпение.
По-трудно е и за прекалено свързаните с майка си, неприучените на елементарна самостоятелност, хиперактивните, които не могат да стоят на едно място, нито да задържат по-дълго вниманието си, действат импулсивно. Това поведение им пречи да се включват в заниманията и игрите на техните връстници. Няма да е лесно и за свръхразглезените и егоцентричните. Тези деца са стресирани от факта, че не са “центърът на света” в яслата (градината) и там не им се угажда както у дома.
Как родителите и персоналът на заведението

могат да помогнат

на малкото дете, за да преживее по-леко адаптивния период?
Известно време преди постъпването на детето в заведението уеднаквете режима му на хранене и на сън с режима в яслата или в градината. Подтиквайте малчугана да овладява някои навици – да се храни сам, през деня да контролира физиологичните си нужди (постижение, възможно от 2 ½ год.). Предварително се разхождайте с детето около яслата и нека то да наблюдава децата, когато са навън. Представяйте му живота в заведението в положителна светлина – там има много деца, нови играчки, добри лелички... В никакъв случай не заплашвайте детето, че ще посещава яслата или градината като наказание, защото не е послушно!

Веднъж прието в яслата, през първите дни детето трябва да се щади. Оставяйте го там за около 2–3 часа и го накарайте да носи от къщи свои любими играчки. Постепенно удължавайте престоя му, но най-добре е следобед то да спи у дома.

Много важно е и отношението на персонала. В началото не бива детето да се заставя да изяжда всичко, нито пък веднага да се включва в общите игри и занимания. Учителката и нейните помощнички имат грижата да го запознават с обстановката. Добре е някоя от тях за известно време да го поеме под покровителството си, да му вдъхва сигурност и постепенно да го въвежда в средата на другите деца и да го сближава с онези от тях, които ще го приемат по-лесно.

Когато детето тръгне на ясла или на градина, подгответе се за някои промени в поведението му
Не се смущавайте и тревожете от тях. Често в яслата или в детската градина вашият малчуган може да е тих и дисциплиниран, но щом го вземете, да стане капризен и нервен, да плаче, да ви моли да не го водите повече в заведението. Не забравяйте, че тези изблици са отдушник на натрупаното у детето емоционално напрежение. Ще му помогнете, ако не го прибирате веднага у дома – оставяйте го свободно да поиграе навън, да се разтоварва психически.

Вие – родителите, най-добре познавате детето си. Затова можете точно да прецените кога то да тръгне на ясла или на градина. Не вземайте това решение, като проучвате опита на други деца.

Още в Новини

Ново: Фотоконкурс "Палави сапунени балончета“

Участвайте заедно с малкото си съкровище в конкурса „Палави сапунени балончета“. Изпратете снимка, в която сте запечатали водните забавления на вашия палав мъник. Участникът, изпратил… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo