27 Юли 2005

Време ли е? - Как да подготвите детето за детската ясла

Публикувана в На градина
Оценете
(0 гласа)

След дълги колебания “За” и “Против” вече сте решили – детето ви ще тръгне на детска ясла. Решението сте взели трудно, защото сте наясно, че тази форма на отглеждане на малки деца има доста предимства, но и много недостатъци...Но ако искате (а и се налага) да се върнете на работа, не можете да разчитате на баби и дядовци да помагат, а и нямате възможност да наемете жена за гледане на детето, тъй като обикновено средствата за нея надхвърлят месечната ви заплата, яслата няма алтернатива.

Коя е най-подходящата възраст?
Най-добре е детето да тръгне на детска ясла, след като навърши 1 година. Възрастта преди това крие много рискове. Детето е физиологично незряло, често още не е проходило, не се е научило да ползва гърне, не може да се храни само. Имунитетът на детето е несъвършен, организмът му е по-възприемчив към инфекции, а те пък протичат значително по-тежко и с повече усложнения.

Кога е най-подходящият сезон?
За включването на детето в колектива на яслата най-подходящ е лятно-есенният сезон. Тогава вирусните и бактериалните инфекции на горните дихателни пътища са по-редки и рискът от заразяване и заболяване е по-малък. През тези месеци децата прекарват повече време на открито и са по-закалени.

Дали е готово?
Когато анализирате решението за детската ясла, преди всичко преценете:

 • Какво е здравното състояние на детето (страда ли от някакво вродено или хронично заболяване и доколко то е стабилизирано). Ако боледува често, т.е. ако в картона си от детската консултация има регистрирани повече от 5–6 респираторни заболявания за една година, здравето му ще е по-застрашено, когато тръгне на детска ясла.
 • От значение е и при какви условия и колко правилно е отглеждано малкото дете (битова среда, здравна култура, честа употреба на антибиотици и пр.).
 • Детската ясла е подходяща, когато психо-моторното развитие на детето е достигнало нормална степен на зрялост за възрастта му. Добре е то да е проходило, да може да съобщава за физиологичните си нужди и да умее да седи на гърне, да държи само лъжичка.

  Добре е да знаете

 • Яслите не са лечебно-профилактични заведения – в тях трябва да се водят само здрави деца. В противен случай се излагат на риск и останалите деца.
 • Ако детето боледува често, по-добре е да постъпи в санаториална или в частна ясла, в която децата са не повече от десетина. Заболяванията са по-чести, когато в групата са повече деца.
 • Детето ще е по-подготвено за яслата, ако системно е закалявано.
 • Подгответе го психически. Говорете му много и добри неща за яслата и за бъдещите му другарчета. Уверете го, че там има много нови и интересни за него играчки.
 • Предварително многократно заедно с детето посетете заведението и му го покажете.
 • Помогнете му да си създаде положително отношение към децата и към лелките. Стимулирайте желанието му само да отиде при тях.
 • Ако вашето дете е под 1 ½ год., създайте му навика да спи два пъти дневно в точно определено време (9–10.30 ч. и 13.30–15.30 ч.), а ако е по-голямо – да спи следобед.
 • Подгответе любимата му играчка, която то ще носи в яслата. Тя трябва да е лека, здрава и да може лесно да се почиства и дезинфектира.
 • В първите дни, когато детето тръгне на ясла, добре е за определено време да го прибирате веднага след следобедния сън.

  Кога е готово?
  Детето е готово за детска ясла, когато личният педиатър прецени, че здравното, физическото и нервно-психичното му състояние е стабилно.

 • Психически детето е подготвено за първото “училище” и за промяната в живота му, когато е заредено с положителни емоции.
 • Детето трябва да е редовно имунизирано. След постъпването в яслата изоставането в това отношение трудно се наваксва, особено ако детето започне често да боледува. Претоварването с имунизации ще затрудни адаптационния период.

  Запомнете
  Ако вашето дете започне да боледува много често, преместете го в санаториална или в частна ясла. В краен случай намерете детегледачка и го оставете вкъщи.
  Ако детето е болно и приема лекарства, не го водете в яслата – това е вредно и за него, и за останалите деца.
  Поддържайте мили и възпитани отношения с персонала в яслата. Не забравяйте, че сте поверили детето си на отговорни и добронамерени професионалисти.

 

Още в Възпитание на детето

Между маниите и разума

Поради страх детето да не стане дебело някои родители отиват в другата крайност – държат малчугана полугладен, предлагат му прекалено здравословни диети... Диетолози и педиатри… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai