01 Мар 2006

500 лв. за раждането

Публикувана в Обезщетение
Оценете
(0 гласа)

Планират ли бременността си българските семейства и коя е най-подходящата възраст за бебе? Майчинството или напредъкът в професията са по-важни за съвременните българки? Получават ли бременните достатъчно грижи и внимание от страна на медицинския персонал и склонни ли са на предварителна уговорка с лекар за раждането? Колко пари биха отделили за секцио? Списание “9 месеца” направи проучване сред 102 бъдещи майки от София, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

77% от бъдещите майки споделят, че бременността им е била планирана и много желана. Повечето от тях старателно са определили датата, която е най-подходяща за зачеване, и усърдно са работили за бебе. За 23% обаче детето е било изненада. Най-често то се е появило след скъсан презерватив или поради липсата на каквито и да са предпазни средства.

80% от бременните са на мнение, че най-подходящата възраст една жена да има дете е до 30 години. Дотогава тя вече е достатъчно зряла както емоционално, така и физически, утвърдила се е в кариерата си, а най-често е и финансово стабилна. Едва 20% смятат, че по-младите жени – до 25-годишна възраст, трябва да станат майки за първи път. Според повечето от тях колкото по-рано това се случи, толкова по-добре е както за майката, така и за детето.
Организмът на жената в тази възраст по-бързо се възстановява от бременността и раждането, пък има и по-голяма възможност за второ, а дори и за трето дете.

86% от запитаните са категорични, че майчинството е приоритет за тях. На този етап от живота си те са загърбили кариерата и желанието за издигане в службата и са се отдали само на мечти за бебето и домашното огнище. Според бъдещите майки сега е моментът, в който трябва изцяло да се посветят само на детето и на неговото възпитание, а след това да мислят за професионалното си развитие. 10% обаче смятат, че бременността не бива да пречи на кариерата и са на мнение, че двете могат да се съчетават. Те успяват да ходят на работа и да посещават женската консултация и смятат да се върнат в офиса си възможно най-бързо, след като бебето се роди. За 4% кариерата е на първо място – преди бебето, защото то не е планирано и моментът на появата му не е желан.

55% от бъдещите майки са решили да поверят грижите за бременността си на специалисти от АГ болница. Според тях лекарите в този тип здравно заведение са най-компетентни и могат да се погрижат за тях, каквото и да се случи. От друга страна, специализираните АГ болници разполагат с достатъчно апаратура и в тях могат да се правят всички необходими изследвания, без да се обикалят други здравни заведения. Други 55% обаче са на мнение, че най-добре е бременността им да се проследява в частен кабинет. Най-често момичетата очакват повече внимание и грижи от частния медицинския персонал. 45% от бременните са поверили здравето си на специалисти от Диагностично-консултативен център (ДКЦ). Към този център ги е насочил личният им лекар или някоя приятелка.

70% от запитаните са доволни от грижите и вниманието, които медицинският персонал им оказва по време на прегледите. Лекарят и акушерката отделят достатъчно време и отговарят изчерпателно на всички въпроси, които вълнуват бъдещите майки. Здравните работници съвестно назначават необходимите изследвания и попълват цялата документация. 30% от бъдещите майки обаче се оплакват от грубо отношение от страна на лекарите и акушерките. Много често бременните с часове чакат пред кабинетите за преглед или пък не им се назначават нужните изследвания.

65% от бъдещите майки са склонни на предварителна уговорка с лекар за раждането. Те очакват, че ако някой персонално се ангажира с тях, ще им обърне повече внимание и ще се грижи за тях, когато Големият ден настъпи. 30% обаче са на мнение, че не е нужно да се прави каквато и да е било предварителна уговорка и ще родят при екипа, на когото попаднат. Според тях всеки лекар на смяна трябва да се грижи с еднакво внимание и респект към родилката.

35% от бъдещите майки са склонни да платят сумата, която им поискат за раждането, стига тя да гарантира безпроблемната поява на бял свят на тяхното дете. Те няма да се пазарят с лекарите, ако им поискат пари. 30% са приготвили 500 лв., за да дадат на лекарския екип, а 2% са готови дори да извадят двойно повече – 1000 лв. 25% обаче са категорични, че няма да плащат за раждането.

Още в Любопитно

Дъвка след секцио

През последните години броят на жените, които раждат с цезарово сечение, непрекъснато се увеличава. Статистиката сочи, че в някои страни в Западна Европа до 90%… Прочети още »
Още в тази категория: Няма място за притеснение »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo