01 Мар 2006

Обичам професията си... и бебето!

Публикувана в Отново на работа
Оценете
(0 гласа)

Сигурно сте чули подобни упреци: "За всяка жена е щастие да се грижи само за бебето си!", "Със заплатата си можеш само да плащаш на детегледачката...” ", "Защо искаше толкова много дете, а след три месеца го оставяш да го гледа баба му?!” Едва ли някой ще отправи подобни упреци към таткото...

Ти си много за мен!
Многобройни проучвания доказват, че децата не се развиват по-добре или по-зле според това, дали майките им са домакини, или работят.
Недоволните, мърморещи майки, които негодуват от съдбата си, вредят на психичното здраве на малките. Децата се нуждаят от майки, които им се радват. Да си постоянно на разположение на малчугана, не е мярка за обич. Важно е да му внушавате, че то означава много за вас. А това може да правите и ако работите.

Защо се връщате?
След раждането бързото връщане към професията може да е по много причини. В някои сфери условията на работа се променят на бързи обороти и откъсването заради майчинството затруднява твърде много адаптацията. Ако останете заради детето вкъщи за три години, когато се завърнете в офиса, вероятно ще намерите не само нови колеги, но и променени или съвсем непознати дейности. Не е изключено отделът, в който се работили, вече да е закрит и да се наложи да при завръщането си да усвоявате нови умения. Това най-вече се отнася до тези, които работят в сферата на информационните технологии. Със сигурност ще преживеете силен стрес от това, че се чувствате едва прохождаща в нова професия.

И таткото е недоволен
Повечето от младите татковци не посрещат с радост решението, че партньорката им се връща към професията си и за бебето ще се грижи някой друг. В основата на това най-често е чистият егоизмът – мъжете се страхуват, че голяма част от домашните задължения ще се стоварят върху тях.
Някои си дават сметка за предимствата на работещата майка – осигуряването на финикийски знаци не е само тяхна грижа. А това означава малко разпускане и фонд “И аз имам нужда да изпия няколко бири...” По-амбициозните бащи се гордеят, ако партньорката им е призована да се върне по-рано на работа – значи е оценена от шефовете си...

Повече помощници, по-умно дете
Различни проучвания показват, че за децата е по-добре да ги отглеждат повече хора. Това разширява кръгозора им, от всеки те попиват различна житейска философия. Мама може да бъде заместена от бабите и дядовците, от по-големите братя или сестри, от съседи, детегледачка... Две са условията, за да са ефективни последствията: грижите на тези хора да са постоянни и детегледачките да не се сменят твърде често.
Добре е да знаете, че шестмесечните и двегодишните деца се отделят най-лесно от майка си и свикват най-бързо с чуждите грижи. Между осмия месец и първата година, както и в началото на периода на ината (1 ½ год.) раздялата е по-трудна за децата.

Сценарий
Ако скоро след раждането решите да започнете работа, добре е да знаете:

  • Колкото по-рано уведомите работодателя за завръщането си на работното място, толкова по-добре.
  • Осигурете възможно най-добрите грижи за детето. Това е важно както за него, така и за вашето спокойствие.
  • Не правете дългосрочни планове – когато имате малко дете, прогнозите са твърде условни... Ще си спестите допълнителен стрес, ако работното ви време не е фиксирано и графикът на професионалните ви ангажименти не е прекалено натоварен.
  • Приемете, че няма свръхжени! Ако сте добра майка и професионалистка, едва ли ще сте и перфектна домакиня. Ако таткото има свой стил (твърде уязвим!) за домашната работа, не го критикувайте. Не се поддавайте на изкушението да свършите нещо вместо него, защото той не умее!
  • Ако финансовите ви възможности позволяват, наемайте жена за чистене. Скоро ще се уверите, че това е истинска благодат, която спестява много време, усилия и нерви на цялото семейство, а е и далеч по-ценна придобивка от марково червило…

 

Още в Раждане

Предизвиква се седмица след термина

Бременна съм в 39-ата гестационна седмица, но все още нямам никакви подготвителни контракции и бебето май не иска да излиза. Лекарят ми каза, че е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл