29 Авг 2005

Отново към професията

Публикувана в Отново на работа
Оценете
(0 гласа)

Отпускът по майчинство свършва и вие вече искате да започнете работа. Преди това обмислете много добре какво точно желаете. Обикновено след такова дълго отсъствие жените се чувстват несигурни – те знаят, че искат повече, но не знаят какво. Основното е да си зададете няколко въпроса. А отговорите ще ви ориентират как да действате.

Каква е целта ми?
За някои е съвсем ясно – парите от таткото не са достатъчни за по-големите разходи след детето. Ако това е водещият мотив, по-лесно е да се намери работа, тъй като претенциите по отношение на работното време или на същността на работата не са твърде големи.

По-трудно е, когато имате избор – да се върнете на предишното работно място, или да търсите ново, да имате по-високи приходи, или признание в професията.
Пак е добре да отговорите на няколко въпроса:

 • Защо искам да започна работа?
 • С колко време разполагам?
 • Какво искам да работя?
 • Как ще съвместявам семейството и работата?
 • Какво мога да правя?
 • Престижна работа ли търся, или възможност да печеля?

  Какви умения притежавам?
  Някоя вечер отделете време и напишете всичко, което умеете: да поемате отговорност, да организирате празненства, да водите икономично домакинството, да готвите, да шофирате, да работите с компютър, да реагирате бързо, да изслушвате, да сте делова, да умеете да внасяте ред... Така ще установите, че времето, посветено на отглеждането на детето, не е било загубено, а е помогнало за формиране на личността ви, за изграждане на организаторски и импровизаторски умения, търпение, гъвкавост и толерантност.

  Какво още да науча?
  В зависимост от желаното работно място може да се наложи да посещавате курсове за допълнителна квалификация – за работа с компютър, за управление на моторно превозно средство и т.н.

  Къде мога да получа допълнителна информация?
  Една възможност например е бюрото по труда във вашата община. Там можете да научите в кои сфери се предлагат работни места. От бюрото могат да ви насочат и към курсове за преквалификация.

  Как семейството ще ми помага?
  Преди да започнете работа, изяснете някои детайли:

 • На кого ще поверите детето – на бабите и дядовците, на детегледачка, или ще го дадете на детска ясла (детска градина)?
 • Как ще се разпределят домакинските задължения?
 • Как вашият партньор може да ви отменя в някои дейности?

  Как да си намеря работа?
  Налага се да проявите активност на всички нива – да установите контакт с бюрото по труда, да проверите възможностите на предишното си работно място, да разговаряте с колеги и с приятели, да следите обявите в пресата и в интернет или сама да дадете обява. Дълбоко грешите, ако смятате, че на 30 или над 30 години сте твърде стара за ново професионално поприще! Не е зле да си припомните на каква възраст мъжете (понякога и жени!) стават президенти, министри, депутати...

 

Още в Мнението на специалиста

Адаптирайте бебето към вас

Раждането наближава и се притеснявам да не простудя бебето, защото знам, че това често се случва. Трябва ли да премествам бебето в друга стая, когато… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo