29 Окт 2018

  Перманентното дишане през устата и хъркането на детето са знак за проблеми с третата сливица

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (0 гласа)

  Д-р Ивета Иванова е специалист „Уши, нос, гърло”, с 28-годишен стаж по специалността. Практикува в Диагностико-консултативен център „Неоклиник”.

  Д-р Иванова, проблемът с уголемената трета сливица при децата е чест повод за консултация с УНГ специалист. Какво представлява тя и в коя възраст е най-силно изразена?

  Третата сливица, позната още като аденоидна вегетация, представлява уголемяване на фарингеалната сливица, която се намира в носоглътката, в свода и отчасти на задната стена на глътката. Това е лимфна тъкан и нейното нарастване създава препятствия за нормалното носно дишане и вентилация на средното ухо.  Увеличението на третата сливица е трудно за диагностициране, особено при малките деца, заради малките размери на епифаринкса (горната част на устната кухина, зад мекото небце). Уголемената трета сливица е характерна основно за детската възраст, когато се извършва мощно имунологично преустройство на организма. От 12-ата година нейният размер започва да намалява, като между 16 и 20-годишна възраст се запазват само малки остатъци от нея. Тази еволюция на сливицата обуслява най-честата проява на аденоидните вегетации във възрастта между 3 и 7-годишна възраст. Но те могат да се срещнат както в първите години на живота, така и след половото съзряване.

  Какви са симптомите?

  Симптомите са разнообразни, в зависимост от степента на разрастване на сливицата, като степените са 3. Симптоматиката най-вече се изразява в затруднено носно дишане, перманентното дишане през устата, съпроводено от нарушение на храненето, хъркане. Има много типично лице на дете с уголемена трета сливица, т. нар. „аденоиден фациас” – изгладени назолабиални гънки, това са гънките, започващи от най-долната част на носа и стигащи до ъгълчетата на устата, изпъкнали горни зъби, уголемен ъгъл на долната челюст с придружаващи увеличени регионални лимфни възли. Говорът е гъгнив, детето стои с отворена уста.

  До какви усложнения може да се стигне?

  Поради ангажирането на носоглътката се наблюдават редица усложнения. Много често се стига до заболявания на ушите в резултат на смущение или пълно запушване на Евстахиевата тръба с последващи хронични възпаления на лигавицата, повтарящи се остри възпаления на средното ухо. Създават се условия за сраствания и силно намаление на слуха, което е сериозен проблем.

  Други заболявания на носа и околоносните кухини вследствие на уголемена трета сливица са хронични гнойни ринити и/или синузити, промени в дъвкателния апарат, аномалии на горната челюст, лоша захапка, островърхо готическо твърдо небце, аномално разположение на зъбите. Усложненията могат да засегнат и долните дихателни пътища, да се стигне до хронични ларингити, бронхити и трахеити. Сред другите симптоматични аномалии са плосък гръден кош, окръглени и спаднали рамене, липса на апетит, лошо общо състояние, чести инфекциозни заболявания. Не по-малко важно е и въздействието върху интелигентността и духовното развитие на детето поради хронично смущаване на оралното дишане до степен на хипоксия по време на сън - т.нар. „сънна апнея синдром” вследствие на претоварване на кръвта с въглероден двуокис, особено през нощта. Неспокоен сън, събуждане, умора през деня, пълна апатия, лоша успеваемост в училище…

  Кога се налага премахването на третата сливица?

  Отстраняването на третата сливица или т. нар. „аденоидектомия” е наложителна при силно уголемяване (хипертрофия) на сливицата, при хроничен аденоидит, който се смята за причина за периодичните инфекции на горните дихателни пътища, средното ухо, главоболието, нощната кашлица, нощното напикаване при децата или лесна уморяемост. Макар че в повечето случаи хипертрофията и инфекцията вървят ръка за ръка, има известен брой случаи, при които симптоматиката показва хронична инфекция, а рентгенографията на епифаринкса в профил не показва достоверна хипертрофия. В такива случаи, преди да се предприеме хирургична намеса, се препоръчва активно консервативно лечение – капки за нос с деконгестанти за намаляване на размера на сливицата, антибиотици, разбира се, след микробиологично изследване на носния секрет, антиалергични препарати.

  Но при деца с недостатъчна имунологична защита нито локалните процедури, нито аденоидектомията подобряват състоянието. Тогава трябва да се пристъпи към общоукрепващи процедури  – климатолечение, като се предпочита сух климат, термално лечение с минерални води, автоваксини, алергенна имунотерапия при алергичните деца, витамини.  Но наред с другите лечебни средства може да се приложи и хомеопатично лечение и профилактика. Това предотвратява рецидивите на заболяването и необходимостта от повторна хирургична намеса, което често се случва, както и преустановява хипертрофията на лимфоидните тъкани и носоглътката при условията на постоянно действащи провокиращи фактори.

  Какви са предимствата на хомеопатичната терапия?

  Тя нормализира невроендокринните нарушения и имунологичния дисбаланс на целия организъм. Ефективно намалява и локалните симптоми. При това няма никакви странични ефекти и е напълно безопасна. В моята практика при аденоидните вегетации  използвам с много добър ефект 2 препарата, като ги комбинирам успешно. Единият е Цинабсин, който е предназначен предимно за остри и хронични риносинуити. Но съставките му повлияват много добре редица симптоми, съпътстващи аденоидната вегетация, а именно намаляване отока на носната лигавица, повлияване на гнойната секреция, облекчаване на носното дишане, намаляване чувството на напрежение в корена на носа и главоболието. Много често го комбинирам с Тонзилотрен. Съчетаването на двата препарата можем да наречем „медикаментозна адеиденоктомия”. В острия период и двете лекарства се дават в указаната в листовката дозировка. При подобрение се преминава на 3х1 табл. на ден, като приемът е добре да продължи 3 месеца. За локално лечение, освен тези двата препарата, прилагам физиологични разтвори за промивка на носоглътката за изчистване на секрета, освобождаване на кухината от секрети и хомеопатичния локален препарат Инфлуназал, който е подходящ за по-продължителна употреба, не води до привикване и е напълно безопасен. Може да се прилага и при алергични деца. Комбинацията от Цинабсин, Тонзилотрен и Инфлуназал е особено подходяща при алергичните пациенти, защото е доказано, че действа на алергичните ринити.

  Още в Семейство

  Имам не само нов татко, но и нови братя и сестри

  В тази статия ще продължим темата за рекомпозираните семейства, която дискутирахме в януарския брой на списанието. Ще се фокусираме върху това как децата приемат новия… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh