20 Апр 2017

Само за жени

Оценете
(0 гласа)

Срещи с различните лица на бременността и майчинството в Индия и Непал  II част

Със своето милиард и двеста милиона население Индия е най-многолюдната страна в света след Китай. На всеки двайсет дни се раждат по един милион бебета. През 70-те години Индира Ганди стартира програма за стерилизация, според която мъжете с две и повече деца трябва да се подложат на вазектомия. Освен масирана пропаганда, правителството използва материални поощрения под формата на земя, жилища и пари, за да убеди гражданите да участват. Инициативата е критикувана остро, защото въпреки първоначалната заявка, нейна цел в крайна сметка се оказват предимно жени – например за периода 2002–2003 г. през стерилизация са минали почти половин милион жени и само стотина хиляди мъже.

Индия е първата страна в света, въвела фамилното планиране, но ниската грамотност сред жените и недостатъчният достъп до контрацептиви спъват значително усилията в тази посока. Въпреки че през последните десетилетия нивото на раждаемостта е намаляло няколко пъти, според прогнозите Индия скоро ще измести своята северна съседка в класацията за най-населено място на Земята. Политиката „едно семейство – едно дете” дава добри резултати в Китай, както и твърдата ръка, с която действа китайското правителство. Не знам дали това е начинът за справяне с тази ситуация, но за мен комбинацията от неграмотност и религиозен фанатизъм е един от големите проблеми на Индия, които саботират желанието за промяна и подобряване на живота. Човек се пита как е възможно земята, родила велики просветители като Ганди,Тагор и Буда, да продължава да поддържа толкова високо ниво на непросветеност и предразсъдъци. Кастовата система, детските сватби и проституция, „изцеляването” на деца чрез осакатяващи ритуали, „сати” (ритуалното самоизгаряне на вдовицата на починалия) – всички тези обичаи и традиции все още съществуват в някои части на „най-голямата демокрация в света”, въпреки че официално са забранени от закона.

Нонита и Лалита

За моя радост, по време на пътуването често ми се случваше да попадам на „красивото” лице на Индия. Такава беше срещата ми с Нонита – двайсет и седем годишна жена, мениджър в хотел, в който управлява екип от двайсет души. Беше станала майка преди около година, но вече се бе върнала на работа, тъй като платеното майчинство в Индия е само 3 месеца.

Повечето жени в Индия все още отглеждат децата си в разширеното семейство на майки, свекърви, баби и лели и едва след като те навършат 3 години, ги записват в предучилищна група. Така беше и при Нонита – свекърва й помагаше в отглеждането на бебето. Традиционната култура в Индия не одобрява чужди хора да участват в отглеждането на децата, докато са малки, и затова детските градини или наемането на детегледачка, дори и сред по-заможните семейства, не са предпочитан избор. Въпреки че много индийки работят и все повече млади момичета завършват висше образование, жената още се възприема предимно чрез нейните традиционни роли на майка и съпруга. На въпроса ми дали е имала подкрепа и помощ от съпруга си, моята събеседничка ми отговори, че мъжете в Индия не са научени да помагат в домакинската работа и отглеждането на децата, но за това до голяма степен са виновни майките им, които не ги оставят да вършат сами дори и най-елементарни неща. Когато бебето се е родило, младата жена е молила мъжа си да купи мляко от магазина, но неговата майка се е намесвала и е казвала, че той е много уморен и не може да излиза от вкъщи. Мъжът й е бил до такава степен обгрижван от майка си, че когато са се оженили, той е стоял гладен часове наред, чакайки жена си да се върне от работа и да му сипе ядене, тъй като не бил свикнал да го прави сам. Тя започнала да го учи как да бъде по-самостоятелен, както се учи малко дете. Слушайки разказа на Нонита, си мислех колко трудно е да обитаваш онзи малък остров на балансираното родителство, докато от едната страна те заливат помитащите вълни на свръхмайчинството, а от другата в ухото ти пищи виновният глас на недостатъчното майчинство. И как по дрехите на човек често остават следи от несрязаните конци, с които детската душа е пришита към майчината престилка.

Нонита беше интелигентна и образована жена, но определено животът и начинът й на мислене бяха все още силно свързани с традициите. Глождеше ме любопитство как по-модерните жени в Индия се справят с бременността и майчинството. Така попаднах на книгата на Лалита Айер с провокативното заглавие „I’m pregnant, not terminally ill, you idiot!” („Бременна съм, а не неизлечимо болна, идиот такъв!”), в която авторката разказваше за собствената си бременност. Оказа се, че Лалита пише за родителството и отношенията между половете в някои от най-четените индийски вестници и списания, има собствен блог, активна е в социалните медии, добре образована, изобщо профилът й беше точно този, който търсех. Чувството й за хумор отразяваше нахакаността и самоувереността на жена, която знае цената си и може да се оправя с всичко сама. В началото се забавлявах, докато четях за сблъсъка й с всичките странни обичаи и порядки, които обществото на майките, свекървите и бабите се опитва да наложи в нейния модерен свят.

Ако това обаче беше съвременната индийка, тя не бе с нищо по-различна от повечето жени в България, които познавах. Усетих, че съм очаквала от наследничките на хилядолетната мъдрост на Ведите да знаят някаква тайна, недостъпна за останалите. В Дарамсала се запознах с три рускини, които твърдяха, че такава тайна има и тя се крие в умението на индийката да накара съпруга си да се чувства бог, след което той е готов да направи едва ли не всичко за нея, детето и семейството. Според тях ние, европейките, може само да се учим от индийките, като се освободим от сляпата си еманципация и позволим на мъжете да се грижат за нас. Имаше определена доза истина в тези думи, но за съжаление, нещата не бях толкова прости, тъй като традиционното и модерното имат много различни изисквания към мъжете. И докато Нонита явно се задоволяваше с материалната грижа за семейството, която съпругът й осигурява, без да очаква от него да влага много въображение в разбирането си за ролята на баща, то мъжът на Лалита сигурно познава доста добре пътя до рафтовете с мляко и памперси в магазина.

5 2

Племето бишнои и ритуалната нечистота на жената

От Делхи потеглихме към Раджастан, най-големия индийски щат. Там, сред жълтите пясъци на пустинята Тар, живее племето бишнои. Еднодневната ни екскурзия до едно от техните села беше интересно преживяване, което започна още в момента, в който си дадох сметка, че от „цивилизацията”, в случая Джодпур с неговите милион и триста хиляди души, до „дивото” ме делят точно трийсет минути път с джип. В Индия живеят над 650 племенни групи и по-откъснатите от тях водят подобен живот на този, който са водили техните предци. Селото, което посетихме, се изхранваше основно от посещенията на туристи, затова със сигурност беше загубило част от своята автентичност, но въпреки това на мен ми изглеждаше като излязло от урок по история, описващ живота в началото на двайсети век.

Името бишнои означава „двайсет и девет” – това е броят на моралните и духовните принципи, върху които преди повече от четири столетия е изградена общността на тази етническа група. Част от тези принципи е посветена на опазване и съхраняване на природното равновесие, както и на уважение към всяка проява на живот, независимо дали става дума за човек, животно или дърво. Всичко това ми изглеждаше толерантно по един много привлекателен начин. Затова се изненадах неприятно, когато открих, че първото правило на племето е посветено на т.нар. „ритуална нечистота” на жената, заради която трийсет дни след раждането тя и детето трябва да бъдат отделени от домакинството. Индуистите смятат, че жената е нечиста след раждането, както и по време на менструация, и затова трябва да бъде избягвана от другите членове на семейството през тези периоди. Християнството и юдаизмът споделят същата нагласа, въпреки че съвременната църква се старае да заеме по-мека и политически коректна позиция.

Замислих се как двете най-свещени събития в живота на жената – превръщането на момичето в жена и на жената в майка, са причина да й се отреди място в антипантеона на световните религии. И как векове наред милиони жени са имали само един правилен избор в тази ситуация и той е бил да отрекат значимостта на способността си да създават живот, освен ако не са били готови да горят на кладите като вещици. Ако е вярна мисълта , че „бебето е мнението на бог, че светът трябва да продължи”, как може тогава самият акт на продължението да бъде нечист?

Само за жени

В хотела в Джодпур се запознах с Морган, трийсет и пет годишен англичанин, който пишеше дисертация за традиционната индийска музика. Той ми разказа, че е живял няколко месеца с бишнои и че умението за свирене на музикален инструмент се предава от баща на син и когато мъжете се събират да свирят, на жените не им се позволява да присъстват. За да защитят правото си да изразяват себе си, жените обаче създават свои песни, които пеят на събирания по случай отбелязване на бременност, раждане и други чисто женски поводи. Морган сподели, че много искал да присъства поне веднъж на такова женско събиране, за да чуе техните песни, но не му позволили, защото е мъж. Докато слушах разказа му, си спомних колко бях впечатлена от розовите вагони на метрото в Делхи, в които е забранено да се качват мъже, за да могат жените да се чувстват напълно сигурни и спокойни поне там. Те бяха неприкосновена женска територия и натрапниците обикновено биваха санкционирани с шамари. Помислих си за тези специални пространства, които жените са се научили да създават както вътре в себе си, така и помежду си, в които да приютяват забранените или отхвърлени части от личността си. Пространства, в които на женската душа е разрешено да съществува и да бъде цяла.

 

 

Текст: Ивета Бургаджиева, психолог и психотерапевт

Снимките са на авторката.

Още в Забременяване

Бременността не е болест

Д-р Румен Велев, зам.-директор по лечебната дейност на II САГБАЛ „Шейново” – София, пред „9 месеца” Кои са най-честите патологии през бременността и забелязва ли… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo