05 Юни 2019

Семейни помощи за деца през 2019

Публикувана в Майчинство
Оценете
(0 гласа)

Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 400 лева, имат право на еднократна помощ при бременност по чл. 5а, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2019 година в размер на 150 лева (когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната). Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете независимо от доходите на семейството, когато детето не е настанено за отглеждане извън семейството – по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете по чл. 6, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2019 година е, както следва: за първо дете – 250 лева; за второ дете – 600 лева; за трето дете – 300 лева; за четвърто и всяко следващо дете – 200 лева. При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете. Ако до навършване на две-годишната възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер, определен ежегодно със Закона за Държавния бюджет на Република България. Размерът на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст по чл. 6, ал. 6 от Закона за семейни помощи за деца за 2019 г. е 100 лева.

Осиновителите имат право на еднократна помощ при осиновяване на дете независимо от доходите на семейството, при условие че осиновителите и осиновеното дете живеят постоянно в страната. Еднократната помощ при осиновяване на дете по чл. 6б, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2019 г. е в размер на 250 лева. Размерът на еднократната помощ за отглеждане на дете от майка (осиновителка) студентка, учеща в редовна форма на обучение, по чл. 8в, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2019 г. е 2880 лева. Размерът на еднократната помощ за отглеждане на близнаци по чл. 6а, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2019 г. е 1200 лева за всяко дете. Помощта се изплаща на майката (осиновителката), а при невъзможност да я получи – на друг законен представител на детето.

Още в Из дневника на мама

Помилвай ме и ме научи да галя

Срещам моя позната. Повеждаме разговор. Тя е на 55 години, а все така страстно желае да твори красота в дома, в службата… Споделя, че от… Прочети още »
Още в тази категория: « В самолета с малко дете
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo