03 Юли 2017

Ще бъда ли добра майка

Публикувана в Майчинство
Оценете
(0 гласа)

Бременността и майчинството са основен етап в живота на всяка жена. Те са заложени в женската психика още от най-ранна детска възраст, когато малкото момиченце си играе на ,,майка и бебе” със своите кукли и им показва обич и загриженост. Когато момиченцето порасне и детската игра отстъпи място на реалния живот, нещата стават малко по-сложни. Щастието и насладата от появата на бъдещото дете често вървят ръка за ръка с огромна доза въпроси, загриженост, страх и несигурност.

В тази статия ще обърнем внимание на страховете, които една бъдеща майка изпитва по време на бременност. Ще определим тяхното значение и ще предоставим интересни съвети и препоръки, които биха ви били от полза.

Бременна съм. И сега?

Както вече сме обсъждали в минали статии, бъдещото дете се ражда първо във фантазията и желанието на родителите. След това желанието се материализира с появата на двете чертички на теста за бременност и първите промени в тялото на бъдещата майка. Тогава възникват първите страхове и въпроси, свързани с емоционалното и физическото здраве на детето.

В частната ми клинична ми практика често съм работила с бъдещи майки, които са изпитвали стрес, тревога, лека депресия или други психологични проблеми. Почти всички са се питали дали емоционалните им състояния се пренасят на детето и дали те ще бъдат пречка за неговото здраве и развитие. Тук трябва да подчертаем, че не съществува бременност без стрес или друг негативен фактор просто защото ежедневието ни и модерното общество, в което живеем, ни налагат известна доза фрустрация и негативизъм. Това може да се преведе като проблеми в работата, в двойката, в семейството или в социалните ни контакти. Не се обвинявайте, ако имате подобни преживявания. Те са в рамките на нормалното и няма да навредят на бебчето ви.

Изпитвам голям стрес. Какво да правя?

Животът е непредвидим и понякога бъдещата майка може да преживее травматични събития, като загуба на близък, раздяла с партньора по време на бременност, катастрофа или хронична болест, например диагноза на диабет. Както споменах по-горе, важно е да не се самообвинявате от промените, които настъпват. Теорията, че майката предава негативните си преживявания на детето, не е научно доказана. Друг е въпросът, че независимо пред каква трудност е изправен човешкият организъм, той винаги се адаптира към средата, в която живее. Стремете се да сте максимално спокойни, което не означава, че не трябва да изпитвате никаква негативна емоция. Животът е труден и понякога трябва да се примирим, че не сме съвършени, колкото и да ни се иска.

Комуникирайте с бъдещото си детенце, като му говорите все едно е срещу вас. Дискутирайте с него, обяснявайте му какво се случва с вас по време на бременността, извинете му се, ако си мислите, че някъде сте сгрешили, и показвайте любовта си към него през всяка изминала минута. Любовта не се измерва с това колко сте перфектни, а с това колко внимание обръщате на своето дете. Няма перфектен родител – има любвеобилен и внимателен родител.

Опитвам се да съм спокойна, но много пълнея. Какво да правя ?

Друг фактор, който е потенциален извор на стрес и тревога, е качването на килограми. Модерната действителност налага слабото тяло като модел за красота, което създава емоционални проблеми на много бъдещи майки. По време на бременността много по-важно е жената да се фокусира върху своето физическо и психично здраве, отколкото върху фигурата си. Гладът не само допринася за повече умора и може потенциално да навреди на физическото здраве на плода, но и ще накара майката да се чувства виновна, лоша или егоистична. За всичко си има време и винаги може да се концентрирате върху силуета си, когато родите едно здраво и красиво бебче.

Подобно на психиката, тялото се адаптира към всички промени. Балансираната диета и физическата активност са особено важни и необходими, когато дойде моментът. Диета може да започнете всеки ден, но не носите детенце в утробата си всеки ден, нали ? Не бъдете сурови със себе си и не изисквайте твърде много, защото по този начин само емоционално вредите на себе си.

Как да знам дали ще бъда добра майка?

Никой не се е родил научен и е нормално младите родители да изпитват трудности с първото си дете. Един мой професор по психология казваше: ,,Професор съм. Знам всички теории по психология, но вярвайте ми, когато се роди първата ни дъщеря, тя плаче, ние се чудим да я отвием ли, да я завием ли, да я храним ли. С втората нещата бяха значително по-добре, а с третата бяхме вече експерти”.

Няма универсална формула за перфектно родителство. Друг е въпросът, че детето, за да стане автономна и независима личност, трябва да изпита още от най-ранна детска възраст доза фрустрация. Това значи, че не всичко трябва да се изпълнява перфектно от родителите. Ако детенцето плаче, защото е гладно, а майка му го завива, мислейки, че му е студено, това показва, че заобикалящият го свят невинаги дава положителни отговори на неговите искания и изисквания. Това го подготвя по-късно да се интегрира в света на възрастните, където животът не е лесен и забавен.

Перфектен бъдещ или настоящ родител няма

Обръщайте внимание на детето си, бъдете до него и го дарявайте с любов по всяко време, независимо дали понякога правите грешки във възпитанието му, или не отговаряте точно на неговите нужди. Не се колебайте да показвате обичта си с думи и дела, защото именно от тях се нуждае най-много едно дете. Не се съдете и не бъдете строги със себе си.

Още в Бременност

Как да избегнем болките в гърба през бременността

7 февруари 2014 г. Болките в гърба могат да бъдат доста неприятен факт през последните месеци от бременността. Ето някои съвети как да се справите:… Прочети още »
Д-р Иванка Ежова

Доктор по клинична психология, завършила образованието си във Франция. Днес тя работи за един от най-престижните университети в света – Кингс Колидж Лондон, където участва в развитието на международни проекти в сферата на детското и семейното здраве.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo