03 Апр 2018

Сигурни ли сте, че искате вашият син да стане „добро момче“

Публикувана в Майчинство
Оценете
(0 гласа)

Кризата на мъжкото самосъзнаване е факт, при това не само в България. Процесът е започнал още от времето на индустриализацията и се е задълбочил по времето на Първата и Втората световна война. Изразява се в това, че мъжкият фактор и мъжкият модел вкъщи започват все повече да липсват.  Процесът е толкова  явен и притеснителен, че САЩ започва политика за справяне с него и има програма за безплатно използване на „ментор“ в семействата, където по една или друга причина няма мъжко присъствие.

Разбиването на родовия модел в големите градове и у нас, все по-големият процент майки, които сами отглеждат синовете си, и непрестанните атаки срещу мъжа напоследък, особено чрез медиите и скандалите, стават повод за все по-обърканото поведение на момчето. То някак си разбира, че мъжете са лоши и не такива, каквито ги харесват жените, и се опитва да разбере как да бъде добро и обичано. Тогава детето започва да подражава на жените около себе си и развива друг тип поведение, различен от мъжкия.

Добрите момчета оправят нещата и се грижат за всичко

Ако някой има проблем или има нужда от нещо, или е ядосан, депресиран или тъжен, добрите момчета ще опитат да решат или оправят ситуацията (обикновено без да ги молят за това). Добрите момчета търсят одобрението на останалите. Универсална характеристика на синдрома на доброто момче е търсенето на признание от другите. Всичко, което прави или казва доброто момче, на определено ниво е изчислено така, че да спечели нечие одобрение или да избегне неодобрение. Това е особено вярно по отношение на връзките му с жени.

Добрите момчета избягват конфликти

Добрите момчета гледат светът им да е спокоен. За да постигнат това, те избягват да правят неща, които могат да разклатят мира или да разстроят някого. Добрите момчета вярват, че трябва да прикриват недостатъците и грешките си. Тези мъже се страхуват, че другите ще са им бесни и ще бъдат засрамени или изоставени, ако се разкрие някоя грешка или недостатък. Добрите момчета търсят „правилния начин“ да правят нещата. Добрите момчета вярват, че има ключ към щастливия и безпроблемен живот. Те са убедени, че ако само намерят правилния начин за вършене на нещата, нищо никога не може да се обърка.

Добрите момчета потискат чувствата си

Добрите момчета са по-скоро склонни да анализират, отколкото да чувстват. Те може да гледат на чувствата като на загуба на време или енергия. Те често се стараят да държат чувствата си в равновесие.

Добрите момчета често се опитват да бъдат различни от бащите си

Много от добрите момчета казват, че бащите им са вечно отсъстващи, пасивни, гневни, женкари или алкохолици. Не е необичайно за тези мъже на определен етап от живота си да решат да бъдат различни на 180 градуса от татко си.

Добрите момчета често се чувстват по-комфортно да общуват с жени, отколкото с мъже

Заради обстоятелствата в детството им много добри момчета имат само няколко мъже приятели. Добрите момчета често търсят одобрението на жените и се самоубеждават, че са различни от другите мъже. Харесва им да вярват, че не са себични, гневни или обидчиви – качества, които те приписват на останалите мъже.

Добрите момчета срещат трудност при приоритизирането на своите нужди

Те смятат, че е егоистично да поставят своите нужди на първо място. Те вярват, че е добродетел да поставят нуждите на другите пред своите собствени.

Добрите момчета често превръщат своя партньор в свой емоционален център

Много добри момчета споделят, че са щастливи само ако техният партньор е щастлив. Затова често фокусират неимоверни усилия и енергия в своите интимни отношения.

Досещате се, че подобно поведение е саморазрушително и може да доведе до сериозни проблеми в израстването и реализацията на мъжа като мъж. То често води до емоционален банкрут в една по-зряла възраст, до проблем във връзките му с жените и в най-важното – във връзката му със самия себе си.

Опозицията на „доброто момче“ не е „лошо момче“. Същността е между двете – интегрираният мъж, този, който познава добре себе си и не се страхува да изрази емоциите си.

Възпитанието на момчета е нещо изключително важно…

…именно в тези дни, когато, от една страна, се оплакваме, че истинските мъже ги няма, а от друга – искаме да ги дресираме по начин, който да ни харесва, като се държат правилно, за да получат обичта ни.

Позволявайте на своя син да проявява себе си ясно и не го коригирайте в посока, която вие харесвате. Ако обича да играе футбол, няма да стане балетен артист или цигулар само защото на вас ви харесва. Рано или късно подобни бомби избухват с разрушителна сила. Давайте му реална среда за неговите желания и ако е решило да направи нещо, което не ви харесва – застанете до него, а не срещу него. Направлявайте го и го вдъхновявайте, вместо да го „поправяте“.

Синът има нужда от мъжки модел, за да стане на свой ред мъж

Важната възраст за това е между 8 и 16 години. Ако една жена е самотна майка и има основания да се дистанцира от мъжете в живота си, нека не причинява това и на сина си. Нейните или неговите приятели от мъжки  пол са изключително важни в тази възраст. И тук не говорим за толериране на жестокостта или самоцелно мачовско поведение. Говорим за изява на силен мъжки характер, който може да изкаже себе си, да постави целите си и да ги следва. Този мъж може да взема решения и да избере пътя за осъществяването им.

Всички познаваме изразите „мамино синче“ и „мъжкарана“ и не влагаме добрата конотация в тях, нали?  Аз поне предпочитам рицарите и дамите. А рицарят е мъж, който има идеал, кауза и дама на сърцето си. Той знае какво прави и носи онази прекрасна мъжка сила, която искаме да видим и като майки, и като жени.

Текст: Ива Дойчинова

Още в Развитие

Как да обличаме бебето през зимата

То не бива да мръзне! Всяка майка се тревожи дали в студеното време детето не мръзне. Има едно важно правило, особено през зимата, което е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo