22 Ян 2018

Стрес инконтиненция

Публикувана в Майчинство
Оценете
(0 гласа)

Текст: Радослав Русинов, анестезиолог

Това състояние (неконтролирано изпускане на урина) понастоящем остава деликатен проблем за много жени у нас. Не малка част от тях прекратяват социалните си контакти. Макар че проблемът с незадържане на урината е също толкова разпространен, както падането на косата или гъбичките по ноктите, хората с неохота споделят и се стараят максимално да го скрият.

Инконтиненцията може да се дължи на различни причини, но за класифицирането й голямо значение имат клиничната картина, както и свързаните с нея оплаквания.

Най-общо има 3 степени:

1-ва (лека) Изтичане на урина при кашляне и кихане

2-ра (умерена) Изтичане на урина в право положение

3-та (тежка) Изтичане на урина в право и легнало положение.

Обикновено симптомите са налице след раждане, по време на климактериума или менопаузата. Особеното е, че урината изтича без наличие на позиви за уриниране. С течение на времето тъканите, поддържащи нормалната позиция на гениталиите, се разтягат и това допълнително може да усложни състоянието.

Основната причина за стрес инконтиненцията е нарушената статика между уретрата и шийката на пикочния мехур, при което при напън мехурната основа се херниира през тазовото дъно. Предразполагащи фактори за развитието на стрес инконтиненция са: конгенитални причини (вродена слабост на съединителната тъкан, дефект в инервацията на сфинктерния механизъм, дефектни елеватори); родилен травматизъм (разкъсване на сфинктерите на тазовото дъно); постоперативно (нарушаване на инервацията на сфинктерите, фиброзиране на шийката на пикочния мехур); естрогенен дефицит (менопауза) и други.

Диагнозата стрес инконтиненция се поставя според анамнестичните оплаквания и обективното състояние. Важен е тестът на Bonney. Той се извършва, като с два разтворени пръста във влагалището се повдига напред и нагоре предната влагалищна стена, докато се притисне максимално към симфизата (срамната кост). Пациентката се подканва да напъне или кашля. Ако не изтича урина, значи пациентката е подходяща за операция. Правят се също профил на уретралното налягане и цистоуретрография.

Голяма част от страдащите не са се консултирали със специалист нито веднъж, нито са търсили решение на проблема си. Те не осъзнават неговата тежест и се страхуват от лечението. А в същото време незадържането на урина влошава качеството на живот на страдащия ден след ден – депресира го, изолира го от обществото, създава му комплекси. При трудоспособните пациенти незадържането на урина води до труднорешими социални и хигиенни проблеми.

Лечението е според причината (етиологията). Могат да се приложат естрогени, електростимулация на тазовото дъно, поставяне на влагалищни песари, които да издигат уретрата към симфизата, и други. Препоръчват се упражнения за стягане на тазовото дъно. При определени пациентки се прави оперативно издигане на мехурната шийка с корекция на гениталното спускане (десцензус).

Важно е да се знае!

За нормално състояние се приемат до 8 уринирания за денонощие. По-честото уриниране със сигурност означава наличие на заболяване – личният лекар би следвало да ви насочи към уролог.

И двата пола могат да страдат от този проблем, но по-често той засяга жените.

Грешно схващане: Инконтиненцията е неизбежно последствие от остаряването. Тези, които са се сблъсквали с този проблем, смятат, че инконтиненцията е свързана с процесите на стареене и е доживотно състояние. Но този проблем се среща в различна възраст – средно всяка четвърта жена и всеки втори мъж поне веднъж през живота си са имали неконтролирано изпускане на урина. Днес в световен мащаб от незадържане на урината страдат над 100 млн. души.

Инконтиненцията е една от най-честите причини за изпращане на възрастните хора в старчески домове. Това е заболяване, което струва скъпо както на пациентите и техните близки, така и на обществото като цяло. Икономически по-изгодно е то да бъде лекувано.

Още в Забременяване

Изкуството да си бременна

Това е тема, за която не се говори много. Може би дори се пренебрегва. Не са много и творците, които се осмеляват да почетат жената… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo