07 Мар 2018

Съвети за грижовни майки

Публикувана в Майчинство
Оценете
(0 гласа)

Искате да отглеждате най-скъпото си същество по всички правила? Изборът на методики от необятната специализирана литература най-вероятно доста ще ви затрудни. Предлагаме ви един „конспект“, събрал най-рационалното от съветите на авторитети от напредналите страни. Накратко – сред основните ви задължения като майка са да осигурявате безопасността на детето, да му доставяте радост, да му създавате комфорт и условия, които ще му помагат да стане личност.

Постарайте се да го кърмите

Майчината кърма е единствената храна, перфектна за бебето. Тя задоволява всички негови хранителни потребности и го снабдява с имунна защита, която компенсира собствената му недостатъчно развита имунна система. Това е особено важно в периода, преди бебето да е ваксинирано срещу различни инфекции.

Ако не сте в състояние да кърмите, правилното хранене на бебето се осигурява със заместител на майчината кърма. Той съдържа подходяща комбинация от калории, минерали и витамини, еквивалентна на майчиното мляко. Има един важен ориентир, който може да ви успокоява – ако бебето расте и се развива добре, значи се храни достатъчно.

Създавайте му режим за достатъчно сън

Може да оставите бебето да наложи собствени предпочитания за съня си. От вас се иска да спазвате точните часове. Това ще го приучи да спи, когато е изморено, и ще сложи началото на режим, който то ще спазва. Така ще въведете и правила, облекчаващи живота на семейството ви.

Синдромът на внезапната детска смърт все още взема значителен брой жертви и сред бебетата, по-големи от новородените. За предпазване от този синдром, при който смъртта обикновено настъпва по време на сън, е препоръчително да спазвате съветите на Американската академия по педиатрия.

 • Бебетата трябва да спят в кошче или креватче в близост до стаята на родителите, но не в едно легло с тях.
 • Новороденото трябва да спи по гръб, а не на една страна.
 • Новороденото трябва да спи на твърд матрак, без да е заобиколено от възглавници, и в стаята му да не е много топло.
 • Поставяйте бебето по корем, когато е будно, за да го предпазвате от плосък тил, който се получава, ако лежи само на гръб.

Осигурете безопасна среда

Не пушете в помещенията, които обитава и бебето. Бебетата, изложени на пасивно пушене, боледуват по-често от вирусни инфекции и са по-застрашени от алергии и астма.

Отстранете опасните предмети, които са в близост до мъничето. Не му разрешавайте да хваща обици, гердани, играчки с дребни детайли и всичко, което би могло да лапне и погълне.

Бебето расте с всеки изминал ден и много скоро става изключително пъргаво и подвижно. Затова се подгответе своевременно и за този етап. Обезопасете електрическите шнурове и контакти. Не оставяйте отворени шишета с химикали, почистващи препарати и лекарства. „Тапицирайте“ с дунапренови „подплънки“ или поставете специални силиконови ъгли на мебелите с остри ръбове. Заключете чекмеджетата на шкафовете.

Поддържайте добра хигиена

Това означава да миете ръцете си винаги, преди да докосвате бебето. Същото се отнася и за гостите ви. Най-добре е да ги помолите да не го пипат – особено по ръцете, които то често лапа.

Показвайте му обичта си

Не се страхувайте, че ако през първите няколко месеца от живота на малкото създание изразявате обичта и нежността си към него, ще го разглезите. Бебетата се нуждаят от сигурност, че мама и татко са до тях, че са готови да се отзоват, когато се налага. След 4-ия месец обаче е добре да оставяте мъничето да се занимава и само да се утешава, като пъха ръце в устата си, да се протяга към играчките или да се преобръща от една страна на друга.

Четете, говорете и му пейте

Бебетата започват да се запознават с езика на мама и татко още когато го чуват в утробата. Много важно е да говорите, да четете и да пеете на малкото си съкровище, дори да нямате особено хубав глас. Обикновено бебетата започват да гукат през първите 6–8 седмици, на 3–4 месеца могат да отговарят на гукане и да писукат, на 6 месеца започват да „бърборят“.

Помнете, че телевизорът не е подходящ ваш заместник. Проучвания показват, че бебета, изложени на телевизионни звуци и образи, по-късно проявяват склонност към разсеяност, т.е. трудно се съсредоточават.

Поддържайте контакт с вашия педиатър

Много по-лесно ще се справяте с евентуално възникнали здравни проблеми при бебето, ако изберете лекар, на когото имате доверие и с когото можете да споделяте страховете си. Питайте го за всичко, което ви интересува, свързано с развитието на детето – за прореза на първите зъби, за коликите, за храненето, за съня. Ето и някои важни изисквания, които да имате предвид при избора на лекар:

 • Той трябва да умее да изслушва.
 • Да ви стимулира да задавате въпроси и да ви отговаря изчерпателно.
 • Да записва подробно историята на миналите заболявания на детето.
 • Да преглежда детето внимателно, спокойно, детайлно, без да бърза.
 • Да проявява загриженост към здравето и развитието на детето ви.
 • Да осигурява заместник, когато отсъства.

Спешно потърсете помощта на лекаря, ако…

 • Ректалната температура на бебето (от 0 до 8 седмици) е 38°C или по-висока.
 • Бебето няма апетит.
 • Има промяна в тонуса му.
 • Плаче неутешимо и не може да бъде успокоено с нито едно обичайно средство.
 • Диша бързо, повърхностно или затруднено.
 • Честотата и консистенцията на изхожданията по голяма нужда се променят.
 • Има трайна кашлица, която нарушава съня или храненето му.
 • Повръща в продължение на 12 часа.
 • Отделя по-малко урина (не мокри пелената в продължение на 8 часа).
 • Има диария, особено ако е придружена от висока температура.

Още в Бременност по седмици

Супер е да си бременна през... август

Обикновено през август всички излизат във ваканция. Дори и телевизионните предавания са в отпуск и може да се насладите на поредица от сериали. Не е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream