20 Ян 2011

Летни „бонуси” – стомашно-чревни инфекции

Публикувана в В помощ на мама
Оценете
(0 гласа)

Горещите летни месеци са любими за много от нас. Постепенно се подготвяме за предстоящата почивка на море. Избираме желаната дестинация и хотел, слагаме летните дрехи и банските в сака, купуваме слънцезащитно мляко с висок фактор за нашите малчугани, вземаме кофичките и лопатките и потегляме към морския бряг… Често обаче не можем да предвидим някои неприятности, с които се сблъскваме впоследствие, например стомашно-чревните инфекции, които развалят ваканцията ни и ни създават неприятности. Горещините и големият брой хора на едно място са причина подобни инфекции да се разпространяват много бързо и масово. Най-засегнати са малките деца. Какви са симптомите, кои са първите мерки, които трябва да приложим, и какви медикаменти да използваме, попитахме д-р Кремена Гроздева, педиатър и гастроентеролог, МБАЛ „Токуда Болница София”. 

Д-р Гроздева, наближава лятната почивка на море. Как да предпазим нашите малчугани от стомашно-чревни инфекции? 

За да предпазим децата от стомашно-чревни инфекции, от голямо значение е добрата лична и обществена хигиена, тъй като тези инфекции се разпространяват по фекално-орален път. Това са болестите на „мръсните ръце”. Освен това, когато консумираме храна, която не е приготвена по хигиенните изисквания, тя също може да се превърне в източник на зараза. 
Кои са причините за стомашно неразположение в ранна детска възраст? 
Стомашното неразположение се причинява от вирусни и бактериални инфекции, по-рядко от паразити. Ротавирусната инфекция е най-честият виновник за острия гастроентерит. Слузно-кървавата диария обикновено има бактериални източници. Понякога диетични грешки могат да предизвикат неспокойствие при детето, отделяне на по-кашави или дори воднисти изпражнения. 

Какви усложнения могат да настъпят? 

Най-голям е рискът от дехидратация (обезводняване). Най-честата грешка в клиничната практика е, че при повръщане родителите преустановяват храненето и приема на течности през устата. Ориентировъчен метод за оценка при настъпване на обезводняване е следенето от родителите на количеството на отделената урина. При намаляването й спешно трябва да се потърси медицинска помощ. 
При бактериалните диарии усложненията могат да са по-сериозни – сепсис (обща гнойна инфекция на организма, при която от местно гнойно огнище патогенни микроорганизми навлизат в кръвоносната система; протича с учестено дишане и сърдечна дейност, фебрилитет или хипотермия, нарушения на съзнанието, смущения в микроциркулацията и многоорганна недостатъчност в тежките стадии), възпаление на стави и кости, а високият фебрилитет може да доведе до фебрилни гърчове (наблюдават се по време на остро инфекциозно заболяване, което протича с повишена температура, най-често при деца между 3 месеца и 5 години).

Кои са симптомите на инфекциите на гастро-интестиналния тракт?

Повръщане, диария, повишена температура, коремни болки. Не е задължително да са налични всички симптоми. Понякога при бактериални диарии може да има слуз и кръв в изпражненията.

Какви медикаменти за лечение се препоръчват за деца до 3-годишна възраст?

Видът, обемът и продължителността на лечението трябва да се определят от лекар. Фармацевтичният пазар предлага рехидратиращи разтвори, които са подходящи при воднисти диарии. При изследвания е установено, че приложението на пробиотични препарати, съдържащи захаромицети, намалява продължителността на диарията. 

Кое е първото нещо, което трябва да направят родителите при такова неразположение?

Добре е да се следи общото състояние на децата, количеството на отделената урина. Винаги е добре да се прилагат рехидратиращи разтвори през устата и да се провежда диетично хранене. 

След протичане на такава инфекция назначава ли се хранителен режим на малчугана и какво представлява той?

В медицинската литература са противоречиви препоръките относно хранителния режим и колко ограничителен да бъде той. Най-честата грешка в клиничната практика е да се препоръча хранене само със сухари и бисквити. Аз обикновено препоръчвам ограничаване на сладките храни, плодовите сокове и консумацията на големи количества мляко при по-големите деца. При кърмачетата е добре кърменето да продължи. Тези, които приемат млека за кърмачета, при краткотрайна диария не е необходимо да преминават към хранене със специализирани млека. При по-продължителна диария добре повлиява приемът на безлактозно мляко. Храната трябва да е разнообразна и максимално близка до обичайното меню на детето. 

А ако детето е съвсем малко и се храни само с кърма или с мляко за кърмачета, възможно ли е да развие стомашна инфекция? 

Да, такива инфекции се срещат във всяка възраст. За съжаление, кърменето не предпазва 100% от инфекции, въпреки че, както е известно, в кърмата има фактори със защитен ефект. В момента на пазара се предлага ротавирусна ваксина, която се прилага през устата, но не е включена в имунизационния календар. С приложението й се намаляват честотата и тежестта на ротавирусните инфекции, но и тя не е най-сигурната защита от тях. 

Достатъчно ли е да се доверим само на домашно изпитаните рецепти, или е редно веднага да заведем детето при специалист? 

Редно е детето де се прегледа от лекар, който ще прецени дали се налага провеждане на допълнителни изследвания, дали е препоръчително домашно или болнично лечение, какъв да е обемът и каква да е продължителността му. 

Няколко съвета към родителите…

Да се поддържа добра лична хигиена на децата и да се хранят с домашно приготвена храна. Да се купуват хранителни продукти с гарантирано качество. При нужда своевременно да се проведе консултация с лекар.

Разговора проведе Даниела Граховска

 

Още в Само за мъже

До Нея в родилната зала?

Вашата бременна любима много настоява да сте до нея в родилната зала. Уверява ви, че ще прогонвате болките и безпокойството й с нежните си думи… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo