20 Ян 2009

Свекървата – начин на употреба

Публикувана в В помощ на мама
Оценете
(0 гласа)

Живял някога един момък. Отдавна бил погребал родителите си. Когато  дошло време да се задоми, си избрал хубава и разбрана жена. Чувал бил, че снаха и свекърва не се разбират и решил да изпита това твърдение. Казал на жена си: “За да нямаме проблеми,  майка ми ще живее в мазето и въобще няма да я виждаш. Би било добре обаче всяка сутрин да й носиш закуска, а всяка вечер – паничка от нашата храна.”
Така и станало. Изпълнявала снахата задълженията си, но започнало да й омръзва и взела да се оплаква на мъжа си. Тогава той й рекъл:
– Добре тогава – нищо няма да й носиш. Аз ще имам грижата.
Успокоила се жената, но минали още няколко месеца и тя не се въздържала:
 – Не мога повече да живея така с майка ти – много ме изнервя.
– Но ти не си я виждала! – отвърнал мъжът.
– Не ме интересува! Не мога да я понасям!
– Добре, жено – рекъл мъжът, – ела да ти покажа, че в мазето няма никаква свекърва, а просто съм сложил един пън, покрит със стари дрехи!
– Пън ли?! – възкликнала снахата – няма значение! Пън, не - пън  – щом е свекърва ВЪН!!!!!

Замислете се само: думата “свекърва” няма умалителна форма, но може да бъде употребена като “свекървище”, което много наподобява (не само фонетично) на думата “чудовище”. Защо е така? Защо борбата между снаха и свекърва е толкова епична, ожесточена, и безкрайна?!
Психолозите са наясно: майката е първообразът на жената в мъжкото съзнание. Дори и да не си дава сметка,  подсъзнателно всеки мъж търси съпруга, която да отговаря на представата му за жената майка, а тази представа се изгражда в детството. Съвсем закономерно е в брака да се търсят такива модели на поведение, каквито е демонстрирала майката по отношение на семейното огнище: тя е оформила вкуса на детето си, създала му е критерии за добра домакиня, добра майка, добра съпруга. Дори и синът да не се разбира с майка си и между тях да има непримирими противоречия и конфликти, не се заблуждавайте – подсъзнателно той ви сравнява с нея.
Правило първо: В никакъв случай не се опитвайте да му противоречите – просто приемете т.нар. “швейцарска стратегия” – пълен  н-е-у-т-р-а-л-и-т-е-т!
Правило второ: Наивно и   безполезно е да се стремите да се съюзявате със свекърва си срещу собствения си съпруг. След време той може да прости на майка си за обявената война, но не и на вас – вие си оставате предател! Освен това, особено ако е единствен син – той  може да се почувства пренебрегнат, изоставен, необичан и да потърси любов (не майчина, разбира се) на друго място.
Правило трето: Още по-наивно е да се опитвате да злепоставяте или дисквалифицирате жената, която е пяла приспивни песни на любимия ви, превързвала е раните му, аплодирала е младежките му успехи и е посрещала с усмивка и снизхождение провалите му. На това поле вие не можете да й бъдете конкуренция! Все пак човек има само една майка (1).
Правило четвърто: Ако нещо в нейното поведение ви дразни, най-добре е още в началото на брака да сложите картите на масата и да регламентирате отношенията си с нея:
? мирно съвместно съществуване;
? без намеса в локалните междусъпружески войни;
? грижи и съвети  – при  поискване.
 Вие трябва да сте наясно, че брачният живот не тече с равното темпо на рейв-парти.  И когато брачната помпа започне да засмуква пясък, много често свекървата е в ролята на “синя каска”. Искате или не, водена от личен опит, добри намерения и  страст, тя се опитва да “помага” т.е. да решава споровете между двама ви. Това не трябва да се допуска! Но не се опитвайте да я отстраните от полесражението със словесни престрелки или безмълвни блокади. Когато вярват в правотата на мисията си – свекървите са сплотена бойна група и тежко ви, ако вашата се окаже водач на отряд за бързо реагиране – влиза първа и крещи!
Скандали, в които двете страни се държат като хора, цял месец били на сурово месо, не вещаят мирен изход.
Всъщност свекървата може да бъде много полезна – да полива цветята, докато ви няма, да пазарува и пере, да сготви за празника (защото тя готви в повечето случаи по-добре от вас(2)) , да гледа внуците, да държи буден бойния ви дух и т.н…
Извод: Свекървите са жени, родили синове.
Въпрос: Вие не искате ли да си имате момченце?

(1)…. а би  могъл да има няколко съпруги.
(2) Такова мнение споделят АНОНИМНО 87% от анкетираните български мъже в едно изследване от 2001 г.
Диана Димитрова
акушерка
магистър по психология

Още в Интимно

С Джони Деп в... леглото

Какво става с вас? Откакто сте бременна, сънищата ви стават все по-порочни. Сънувате, че правите секс със съседа, със зъболекаря... дори с най-добрия приятел на… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo