25 Сеп 2007

Гостуване без сълзи

Публикувана в В помощ на мама
Оценете
(0 гласа)

За какво e добре да помислите, когато предстои детето ви да пренощува извън дома за няколко нощи? Как да го подготвите? Ще ви улесним със съвети за нощите без мама и татко.

Кога най-рано детето може да се изпрати за няколко дни при баба му?
При повечето деца това е възможно през втората им година, ако обаче са налице две условия. Първо – малкото гостенче познава добре този, при когото отива, например баба (тя го посещава често). Второ – детето има известен опит с оставането без мама и татко в компанията и на други познати.

Защо малките деца не понасят добре по-дългите раздели?
Малчуганът не може да си представи, че раздялата с мама или с татко ще има край, дори когато тя трае само половин ден. Той се чувства изоставен и понякога се нуждае от много време, за да възвърне доверието си към родителите и спокойствието, че те няма да го изоставят.

Как най-добре може да се внуши на детето, че раздялата е само временна?
Раздялата трябва да се предхожда от ясното послание, че ще се видите отново след два дни и уверението, че много обичате детето. В никакъв случай раздялата не бива да става тайно и набързо. Евентуалните сълзи в очите на мама не са полезни. По-скоро внушете на детето чувството, че всичко е наред и че мама и татко имат пълно доверие на баба. Ако добавите и обещание за някакъв дребен подарък след завръщането у дома, ефектът ще е още по-окуражителен. Ако домът на баба не е познат на детето, можете спокойно да сте още един ден с него, преди да го оставите при нея.

Да му се обаждате ли от време на време по телефона?
По-добре не се обаждайте на детето по телефона, докато то гостува на баба. Не му напомняйте, че мама и татко не са при него. Със сигурност заниманията, които възрастната жена ще му предлага, ще го разсейват и ще му носят положителни емоции.

Коя е най-добрата подготовка за детето?
Няколко дни преди да заведете детето (но не много по-рано) може да разговаряте с него за предстоящото посещение. Постарайте се да го представите в най-привлекателната за детето светлина. Бабата също може да се обади по телефона и да поговори с бъдещото гостенче, като му предложи някаква програма от забавления. Децата, които вече са тренирали преспиване при някое съседско приятелче, по-лесно се откъсват от мама и татко.

Още в Семейство

Любовта след появата на бебето

Доскоро бяхте само Тя и Той. От няколко месеца към вашата компания се вмъкна сладко, но ревливо бебе. Животът ви се разбърка. Сега е по-пъстър… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo