25 Фев 2004

Най-близко до Вас - Как да го носите безопасно

Публикувана в В помощ на мама
Оценете
(0 гласа)

Ако сте от майките, които предпочитат вместо количката да използват по-оригинални начини за носене на бебето, може би сте чували доста хапливи подмятания по свой адрес. Най-безобидно звучи загрижеността дали няма да се изкриви гръбнакът на бебето или дишането му да се затрудни, щом е така плътно пристегнато до тялото Ви.
Колкото по-малко е детето, пренасяно със самар, "кенгуру", шал и пр., толкова по-недоверчиви са околните към безопасността му. Някои педиатри също се отнасят скептично към подобни приспособления и препоръчват те да се използват, след като детето може да седи самостоятелно.

Изберете сигурността
Разбира се, че за безопасно носене на детето трябва да се употребяват само приспособления, специално пригодени за целта. За най-ранната възраст е подходяща торбата, докато в самара-столче може да се носят деца, навършили най-малко 8 месеца. Торбата или хлабаво превързаният шал могат да създадат проблеми, ако детето не е заело правилна поза – с придърпани към тялото и разкрачени крака. Това зависи и от качеството на материята, от която е направено приспособлението за носене, както и от умението Ви да завържете шала правилно.

Спазвайте правилата
"Кенгуруто" (самар, шал...) да дава възможност краката да са свити най-малко под прав ъгъл и да са прибрани към тялото. Това се постига със специално приспособление, което пречи на детето да опъва крачетата си.
Частта, която обхваща гърба на детето, трябва да е пристегната, за да го държи изправен. Най-добре носете детето плътно до Вашето тяло, за да не се отпуска гръбчето му, когато заспи.
Задната част на торбата да е по-дълга, за да не може главата да се килва назад или настрани.
Раницата да е снабдена с каиши за стабилно прикрепване на детето, да осигурява свободно движение на краката му, седалката да е тапицирана добре, за да не го претрива.

Изборът е Ваш, но...
Все пак не е препоръчително да носите детето в тези приспособления месеци наред по много часове, тъй като мъничето също има нужда да остане само със своите занимания.
Използването на “кенгуруто” (самара, шала…) по правилата не вреди на детето. Близостта до майчиното или бащиното тяло му вдъхва чувство за сигурност, спокойствие и защитеност. Психолозите твърдят, че носените деца са по-будни и уравновесени…

Още в Репродуктивни проблеми

25% успех

Една нация няма бъдеще, ако в нея не се раждат деца. България е на четвърто място в света по ниска раждаемост след три островни страни… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл