25 Юли 2011

  Най-мръсните места в дома – числа и факти

  Публикувана в В помощ на мама
  Оценете
  (0 гласа)

  Отскоро сте майка и забелязвате как вниманието ви към хигиената у дома се е изострило десетократно. По няколко пъти на ден миете пода, редовно перете плюшените играчки на мъника и все бършете прах. Оказва се обаче, че често се пренебрегват точно онези места, по които има най-много вредни бактерии. Кои са 8-те най-мръсни места в дома, особено любими на микробите...

  800
  Дистанционното

  Дистанционното се оказва едно от най-уютните места, на които бактериите се задържат. То се замърсява най-бързо, тъй като всеки ден влиза по няколко пъти в употреба. Върху дистанционното могат да се открият около 800 бактерии на квадратен сантиметър. Според американски учени от Вирджинския университет непочистеното от дълго време дистанционно е основен източник на зарази в домакинството.

  200
  Дъската на тоалетната чиния

  Тоалетната дъска  „пази” средно 200 микроорганизма на квадратен сантиметър. Всъщност това е впечатляващо ниска стойност в сравнение с други кътчета от дома, пък и по човешкото тяло, където виреят поне десет пъти повече бактерии. Явно тоалетната дъска не е достатъчно привлекателна за бактериите, тъй като те обичат по-влажен „климат”…

  400 000
  Каналът на мивката

  Около и върху канала на мивката в банята виреят рекордните около 400 хиляди микроорганизма на квадратен сантиметър. Тук е влажно, а това значи – по-уютно за вредните бактерии. В сравнение с канала тоалетната дъска си е направо стерилна…

  13 000
  Компютърната клавиатура

  Оказва се, че не само в офиса или в интернет клуба, но и у дома клавиатурата на компютъра е любима среда за нежеланите бактерии. Това място е трудно за почистване поради множеството бутони, което е причината върху него да виреят цели колонии от микроорганизми –  до 13 хиляди бактерии на квадратен сантиметър.

  166 000
  Кухненската мивка

  Тук остават следите от много хранителни отпадъци, а това създава добри условия за средно 166 хиляди микроорганизма на квадратен сантиметър. Върху кранчетата на мивката полепват микроорганизми например от сурово месо, които е много трудно да се почистят. Американски учени са открили върху всяко второ кранче болестотворни бактерии, но в малки количества, които не са опасни за здравето.
  Детското столче за хранене в кухнята също е рисково място за вредните микроорганизми. Затова то трябва редовно и старателно да се почиства.

  11 000 000
  Хладилникът

  За жалост ниските температури в хладилника не убиват вредните бактерии, но все пак в тази среда те се развиват по-бавно. Препоръчително е температурата в хладилника да не превишава 7 ºС. На „най-закътаните” места обаче, които рядко се почистват добре, са открити до 11 милиона бактерии на квадратен сантиметър.

  120 000 000
  Домакинските гъби и кърпи

  Парадоксално, но факт – те са основно средство за почистване, но всъщност се оказват и една от най-уютните „квартири” за много нежелани микроорганизми. До 120 милиона микроби могат да се открият в един милилитър вода, изстискана от малка кухненска кърпа. За да се ограничат бактериите, кухненските гъби трябва да се сменят често, малките кърпи да не се оставят влажни и да се перат в пералнята на 60 ºС, а кухненските четки могат да се почистват в миялната машина (като се сложат в защитното кошче).

  „9 месеца”

  Още в Любопитно

  “Лъжиците” – в музея?

  Форцепсът се използва при едно на 20 раждания във Великобритания, но се повдига въпросът, дали той все още има място в съвременната родилна зала. Майка… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh