27 Апр 2009

  Първата количка

  Публикувана в В помощ на мама
  Оценете
  (0 гласа)

  Може би сте експерт в пазаруването на обувки и тоалети. Нищо чудно да сте на „ти” с тънкостите при избора и на електроуреди и да сте имали решаващ глас при купуването на семейния автомобил. Когато обаче става въпрос не за поредната лека кола, а за първата бебешка количка, вероятно не сте в свои води. 
  Разбира се, имате поне една приятелка, минала по този път, и очаквате тя да ви насочи в избора. Това не винаги е най-добрият ориентир. Нейната количка ще е идеална и за вас, ако двете сте с приблизително еднакъв ръст, багажниците на автомобилите ви са със сходни размери и, разбира се, вкусовете ви се припокриват. Ако случаят не е такъв, добре е да познавате характеристиките на различните модели колички.

  Тегло
  В зависимост от големината на количката и от това каква част от нея е метална и каква пластмасова, теглото варира между 8 и 15 килограма. Да се бута количка с малко човече в нея е приятно, но и изискващо усилия, така че това е важен показател. Значението му ще усетите, когато се налага да изкачвате стръмна улица или да пренасяте количката по стълби.
  Не забравяйте също, че детето расте с всеки изминал месец. Това обаче не означава веднага да се спрете на най-лекото предлагано бебешко возило. Предимство на малко по-тежките колички е стабилността. Особено ако улиците във вашия квартал не са от най-идеално асфалтираните (дали има такива?!).

  Размери
  И в случая размерът има значение. Прекалено широките модели колички трудно маневрират между паркираните по тротоарите автомобили. Най-сложно обаче е качването им в градския транспорт. Ако го ползвате, количката трябва да е по-компактна. Някои от новите автобуси са специално пригодени за бебешки и инвалидни колички, но при тези с метална дръжка в средата на вратата ще ви се наложи да преминавате през разстояние, по-малко от 60 см. Ако обаче сте шофьор и се предвижвате на далечни разстояния само с кола, а количката използвате за близката градинка, няма от какво да се притеснявате.

  Сгъване
  Обърнете внимание на механизма на сгъване. Може да опитате сама да свиете количката. Ако предполагате, че в ежедневието няма да ви се налага да се справяте с тази задача (таткото ще е до вас, когато вкарвате количката в багажника или на друго тясно място), този тест няма да ви е нужен. Не е излишно да измерите и големината на вашия багажник и да я сравните с големината на избраната количка в сгънато състояние. Обикновено моделите, които се събират като „чадър”, са по-компактни, но никой няма да ви обвини в педантизъм, ако при покупката в джоба си носите ролетка за проверка.

  Колела
  Маневреността на количката се определя от колелата. Най-добри в това отношение са триколките, при които предното колело се върти на 360 градуса. Техен минус обаче е относително по-малката им стабилност – при сваляне на количката от бордюр предното въртящо се колело не е добра опора и има вероятност количката да се наклони встрани. Сравнително лесно вземат завоите количките с четири (групирани по двойки) или две предни колела, които се въртят на 360 градуса. Най-слабо маневрени са моделите със статични предни колела, но пък ако ви допадат всичките им други характеристики, ще усвоите и завиването с тях с леко повдигане.
  Размерът на колелата оказва влияние върху движението на количката по неравен терен. Колкото по-големи са колелата, по-вероятно е по-лесно да преодоляват настилка от чакъл, дори сняг. Негативната страна на големия размер е по-голямото тегло.
  Амортисьорите, разположени над колелата, също са важни. Те правят возенето по-меко и благодарение на тях рязкото друсване при непредвидена неравност по пътя се усеща като малко по-силно полюшване.

  Кош/седалка
  При комбинираните модели кошът служи за спане през лятото и през зимата (обикновено към него е приложено специално чувалче, което да „опакова” в студено време). Той може и да се сгъва до седнало положение, за да удовлетворява нуждите на порасналото бебе. Има модели с подвижен кош, така че след разходката можете да го откачите и да пренесете с него все още спящото дете. Има някои с функция „люлка”, която помага при приспиване.
  Количките от няколко модула предлагат възможност в първите месеци бебето да спи в специален по-малък кош (той задължително е преносим и често е с възможност за люлеене). В по-късен етап кошът се заменя от лятна седалка. Единственият минус на този модел е по-високата цена.

  Видимост
  В някои колички вашето мъниче може да се вози с лице към вас, а в други то да гледа по посока на движението. Доста модели предлагат вие да направите избор за това. Обикновено през първите месеци майките предпочитат кошът да е насочен към тях, а след това лятната седалка да „гледа” напред. Така ще се задоволява любопитството на бебето. Подвижният кош дава възможност вие да контролирате положението. Друга възможност е обръщаща се дръжка, която позволява да сменяте мястото си.

  Дръжка
  Добре е височината на дръжката да е подходяща за вашия ръст, за да управлявате количката без напрежение в стойката си. Някои модели позволяват тази височина да се регулира – така тя може да се пригажда към ръста и на двамата родители. Що се отнася до формата й, двете отделни ръкохватки позволяват по-стегнато сгъване, докато цялата хоризонтална дръжка е по-удобна за возене с една ръка.

  Ани Кашкавалджиева

  Експертно мнение
  Д-р Николай Димитров, ортопед травматолог, Университетска болница за активно лечение по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев”:
  Когато избирате количка, важно е да обърнете внимание на добрите амортисьори. С тяхна помощ возенето става по-плавно и се избягва друсането от неравностите по терена.
  За коша на количката няма кой знае какви изисквания, освен да е достатъчно широк, за да може бебето да лежи с разкрачени крачета, което е важно за тазобедрените стави. Някои модели позволяват столчето за кола да се прикрепи върху количката и бебето да се вози директно в него. Това е улеснение от функционална гледна точка, но е опасно за новородено бебе. За толкова малко дете чупката в кръста при столчето за кола е прекалено голяма. Добре е майката да постави възглавничка отдолу, но въпреки това да не оставя бебе под 3 месеца повече от два часа в столчето за кола. Нека да се ползва стандартният кош за количка. В легнало положение той или е напълно хоризонтален, или има съвсем лека чупка, която не уврежда гърба. След 3-месечна възраст столчето за кола вече може да се ползва по-дълго, а освен това бебето да се вози в полуседнало положение, подкрепяно от възглавница или одеяло. След 5–6-ия месец детето вече може да седи в количката под ъгъл 90 градуса.

   

  Още в Новини

  Бременна с близнаци преживя тежко преплитане на червата

  Бременна жена с близнаци преживя тежко преплитане на червата, но вече се радва на своите малки съкровища!   Спасиха 3 живота в гинекологията и неонатологията… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Душ гел & шампоан за деца с портокал
  EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
  Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
  00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
  Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
  00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
  Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
  EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
  Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
  EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo