08 Май 2019

Размерите на месечните семейни помощи за деца през 2019 година

Публикувана в В помощ на мама
Оценете
(1 глас)

Размерът на семейните помощи при бременност, раждане и отглеждане на деца се определя ежегодно в Закона за Държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година.Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, по Закона за семейни помощи за деца за 2019 година е, както следва: за семейство с едно дете – 40 лева;  за семейство с две деца – 90 лева; за семейство с три деца – 135 лева;  за семейство с четири деца – 145 лева, като за всяко следващо дете в семейството помощта за семейството расте с 20 лева.

Месечните помощи за отглеждане на дете до навършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, се отпускат в пълния им размер през 2019 година – за семействата със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на 400 лева. Доходът, при който този вид семейни помощи за деца се отпускат в размер 80 на сто от пълния размер на помощта, е за семействата със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца от 400,01 до 500 лева включително. Месечната помощ за деца, настанени за отглеждане в семейство на роднини, близки или в приемно семейство, по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето е в размер на 40 лева и се предоставя независимо от дохода на семейството. Размерът на месечната помощ за отглеждане на близнаци по чл. 7, ал. 6 от Закона за семейни помощи за деца е 75 лева.

Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2019 г. е 100 лева. Този вид семейна помощ през 2019 година се предоставя на майката (осиновителката) при доход на член от семейството, по-нисък или равен на 450 лева. Размерът на месечната помощ за дете без право на наследствена пенсия от починал родител по чл. 8е, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2019 г. е 115 лева. Изплащането на месечните семейни помощи може да се извършва по касов или безкасов път. Условията и редът за отпускане, спиране, възобновяване и прекратяване на месечните семейни помощи се определят с Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца.

Още в Новини

Грижа за първите зъбки

Тази седмица в Capella Play София,  като част от инициативата С „9 месеца” на училище, бъдещите и настоящи майки се срещнаха с доц. Николета Маркова… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo