30 Ян 2012

Съдбовни срещи в С „9 месеца“ на училище

Публикувана в В помощ на мама
Оценете
(0 гласа)

Можете да ги засечете из алеите на столичния Южен парк, където правят редовните си разходки заедно с 6-месечните си мъници. Теодора (35 год.), Мария (30 год.) и Веселина (35 год.) са три неразделни майки, за чието приятелство важна роля изиграва инициативата С „9 месеца“ на училище. Теди и Веси се познават отпреди и заедно решават да посещават училището за бъдещи и настоящи родители на „9 месеца“. Мария обаче се присъединява към компанията им един петък, на поредната лекция за бременни. Ето какво си спомня тя за този ден: „За пореден път закъснях за лекция на училището, тъй като по време на бременността изпитвах страхотна „жажда” за сън и все се успивах. В залата съзрях свободно място при две момичета. Побързах да се настаня до тях и започнах с интерес да слушам лектора, който говореше за обезболяване на раждането. Скоро дойде ред и на бременните да задават въпроси. Оказа се, че и трите бяхме доста любознателни и една през друга питахме лектора.

Лекцията приключи,
но дискусията помежду ни продължи
Последва запознанство, започнахме да се уговаряме и за следващи лекции в училището. Така се породи приятелството между мен и другите две момичета – имахме еднакви интереси, свързани с бременността, а по-късно и с отглеждането на бебето.“

И трите момичета са единодушни, че една от най-полезните лекции, на която са присъствали, е била за кърменето, представена от д-р Анета Попиванова – един от най-утвърдените български специалисти по лактация. „Много ми помогнаха и лекциите, свързани с раждането, както и с грижите за бебето. Например лекцията за бебешкия масаж. Продължаваме да посещаваме тези срещи, но вече само когато темите са свързани с отглеждането и възпитанието на детето”, обяснява Теодора.

„Като майка най-интересна ми беше лекцията на д-р Лалка Рангелова за захранването“, припомня си Веселина.
„Всяка бременна е засипвана от информация и от противоречиви мнения и се чувства доста объркана кое всъщност е най-доброто за бебето й. Затова е хубаво, че има С „9 месеца” на училище! Сбирките дават сигурност на бъдещите майки, сред които бях и аз, за което безкрайно благодаря на организаторите! След всяка следваща лекция
ставах все по-уверена и
по-добре информирана

за новите събития и преживявания, които ме очакват – раждане, подготовка и посрещане на бебето у дома“, отбелязва Мария.

Скоро след като се сближават, момичетата установяват, че  имат много общо помежду си. Например фактът, че разчитат единствено на татковците за грижите за детето, а не на баби или на бавачки. Темите им на разговор обаче често напускат „бебешката територия“. „Свързват ни не само бременността и децата, но и общи интереси в професионален план, защото се оказа, че и трите работим в сферата на строителството“, обяснява Веселина.

Ето как сближаването в С „9 месеца“ на училище понякога се оказва за цял живот. И ражда приятелства, които надхвърлят моментните сходни вълнения и интереси... 

„9 месеца“

Още в Бременност

Полът на бебето

Наскоро попитах един мъж от Кашмир, баща на 2 момчета, от значение ли е за него полът на децата. Въпросът ми беше провокиран от разпространената… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл