×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  15 Окт 2018

  Заявление-декларация за социална помощ на детето

  Публикувана в В помощ на мама
  Оценете
  (0 гласа)

  Агенцията за социално подпомагане осъществява дейността по отпускане на семейни помощи за деца. В нормативно регламентираните срокове директорът на дирекция „Социално подпомагане“ или упълномощено от него длъжностно лице се произнася със заповед за отпускане или отказ на исканата помощ. На основание на чл. 4, ал. 1–3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца (ППЗСПД) директорът на дирекция „Социално подпомагане“ или упълномощено от него длъжностно лице се произнася в 14-дневен срок от подаване на заявлението декларация със заповед по образец съгласно приложение №1.

  При необходимост от проверка на декларираните обстоятелства в подаденото заявление-декларация дирекциите „Социално подпомагане" имат право на безплатен достъп до Националната база данни „Население", както и да изискват по служебен път необходимата им информация от Министерството на образованието и науката, Националната агенция за приходите, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията по вписванията, Агенцията по заетостта, Националния осигурителен институт и техните териториални структури, от други държавни и общински органи, както и от физически и юридически лица, като те са длъжни да я предоставят безплатно в 14-дневен срок от датата на поискването.

  Ето защо, когато проверката на декларираните обстоятелства изисква получаване на информация по реда на чл. 1а, ал. 4 от Закона за семейни помощи за деца, заповедта се издава в срок до 30 дни от подаването на заявлението декларация. Същевременно съгласно чл. 5 от ППЗСПД в случаите, когато е прието заявление декларация с нередовни или липсващи документи, на лицето се дава 14-дневен срок за отстраняване на допуснатите нередности, а когато в този срок лицето не отстрани нередностите, директорът на дирекция „Социално подпомагане“ или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отказ на исканата помощ, която се съобщава писмено на лицето.

  Заповедите за отказ и за отпускане на помощ в натура се съобщават писмено на лицата, подали заявлението декларация, в 7-дневен срок от издаването им. На основание на чл. 9, ал. 1 от ЗСПД помощите по чл. 2, ал. 3 се предоставят през месеца, следващ месеца, за който се дължат на майката.

  Още в Семейство

  Да опазим природата заедно, за едно по-щастливо утре!

  Ако се чудите какво да правите с празните опаковки от любимите Ви мокри кърпички, ние имаме решение. Изпратете ни 5 празни опаковки от WaterWipes x… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh