26 Май 2004

Живот на повикване

Публикувана в В помощ на мама
Оценете
(0 гласа)

Мобилен телефон, факс, пейджър, email – всички тези постижения на технологията, измислени, за да улеснят живота ни, често ни пречат и затормозяват. Попитахме няколко читателки как се отнасят към новостите в комуникацията.
“Дзъннн, дзъннн… седях на пода гушнала 18-месечния си син и наострих уши. Слънцето залязваше, а моят по-голям син се занимаваше с уроците в съседната стая. Телефонът продължаваше да звъни… Не можах да издържа на изкушението и скочих да вдигна, преди гласовата поща да се е включила… последва 10-минутен разговор. След като затворих слушалката, вече не можех да се съсредоточа върху игрите с малкото ми момченце и затова го оставих в креватчето. Седнах пред компютъра, за да отговоря на един email, и се почувствах виновна, когато чух как голямото ми дете крещи безпомощно срещу учебника по математика”, разказва 25-годишната Маргарита Недева.
Съвременните технологии! Те уж са изобретени, за да помогнат и на работещите майки, чието време е разпределено до секунда – да прехвърлят част от дейностите и електронната поща, когато им се налага да останат у дома. Често обаче мобилният телефон, пейджърът, email-ът имат
негативен ефект върху ежедневието
Те правят заложница работещата майка – да е на разположение на своя шеф и на клиентите по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Това може да съсипе всяко семейство. Американско проучване сочи, че преди 4 години 51% от работещите майки са смятали, че новите технологии увеличават свободното им време. През 2004 г. този процент е само 35. “Днес животът ми се състои в това едновременно да говоря по телефона, да давам нареждания на подчинените по интернет, да готвя и да помагам на сина ми да пише домашното си”, разказва 36-годишната Невена Кръстева, майка на 2 деца.
За съжаление все по-често се налага, за да се успее в бизнеса, да се работи дори повече, а това означава и късно вечерта или в почивните дни. Задълженията никога не намаляват, а ежедневието притиска да се върши всичко по-бързо и с по-голяма прецизност. Това не значи, че трябва да оставим технологиите да ни подчинят.
След дълга борба с новостите Елена Кънчева, майка на 2-годишната Кристина, най-накрая е открила какво трябва да направи,
за да подреди живота си
“Изключвам мобилния си телефон, когато съм на обяд или на вечеря, а на компютъра сядам едва след като детето ми вече спи дълбоко.”
Според 29-годишната Елена Николова, майка на 8-месечен син, ако искаш да запазиш здраво семейството си, трябва да обърнеш гръб на модерните технологии. Скоро след раждането тя се връща към професията си – адвокат на свободна практика, за да има време и за близките си. “Първото нещо, което правех сутрин, е да проверя електронната си поща. Един ден съпругът ми не издържа и каза, че трябва да се откажа от този навик, защото той не може сам да се грижи за детето!” Модерните технологии могат сериозно
да навредят върху емоционалните отношения
в семейството. “Често моята 3-годишна дъщеричка идва при мен и плаче: Стига си работила, мамо! Сърцето ми се къса, като я гледам”, споделя 30-годишната Наталия Костадинова. Тя често се занимава със служебните си ангажименти у дома. “Обикновено в такива ситуации й казвам: Мама има още малко работа, но скоро ще е до теб, изчакай само 5 секунди. За нея те се превръщат в 5 дълги минути.”
Разбира се, новите технологии имат и предимства. Николина Димитрова, майка на 2 деца, признава, че благодарение на телефона знае във всеки момент къде са децата й, а вечер, когато всички спят, тя разговаря с приятели в интернет. Жените, които се възползват от новите технологии, без да прекаляват,
намират перфектния баланс
“Все още не съм дала номера си в службата. Използвам мобилния телефон само като връзка със семейството. Така спокойно мога да отида на кино”, разказва 30-годишната майка на 2 момиченца Ивана Димитрова. За да запази личното си пространство, тя категорично е забранила на любимия да внася мобилен телефон в спалнята им.
От Вас зависи дали ще позволите технологиите да управляват живота Ви. Някои жени отговарят на повикванията само на познати телефонни номера, други пък имат два мобилни телефона – един за работата, друг за семейството. Все още работещите майки са най-претоварените същества на тази планета. Повечето от тях се стремят да са супермайки, но никога не бива да позволяват интернетът да открадне времето за някоя хубава книга или за разходка.

Още в Новини

В Благоевград стартира инициативата С „9 месеца” на училище – безплатни лекции за бъдещи и настоящи родители

Списание „9 месеца”, с подкрепата на община Благоевград, стартира за първи път в Благоевград инициативата С „9 месеца” на училище – безплатни лекции за бъдещи… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo