04 Юни 2013

Бебетата в страната на усмивките

Оценете
(1 глас)

Жителите на страната на усмивките са съвсем млади – децата се усмихват 400 пъти на ден, а възрастните – само 15 пъти. Как възниква усмивката при бебетата?

В началото помагат ангелите – рефлекторната усмивка

Най-хубавата награда след раждането е да се гледа спящото бебе. Когатоустата му помръдне за усмивка, мама знае, че това е най-скъпото й същество! Смята се, че тази ангелска” усмивка през първите седмици на живота още не е истинска, а е само съкращаване на мускулите, затова често тя се нарича рефлекторна. Някои проучвания обаче показват, че в съня на бебето се активират същите мускули като при по-късната съзнателна усмивка.

Пред очите на отсрещния – сияйната усмивка

Усмивката става сияйна, когато бебето ви стиска очите си, докато се смее. Това става за пръв път през 68-ата седмица, когато и периодите на бодърстване се удължават. То сияе пред всичко, което има две очи – мама, татко, леля, понякога и плюшеното мече. Това е т.нар. неспецифична усмивка. Пред нея обаче задължително трябва да има някой. Затова се усмихвайте на бебето си, когато го подсушавате, кърмите, при игра. И то все по-често ще ви отговаря със сияйна усмивка.

Познавам те – специфичната усмивка

Бебето ви вече е пораснало и е на 68 месеца. То може да различава познати, по-малко познати и непознати, но дарява с усмивка предимно най-близките. Кои са те, зависи от конкретната ситуация – мама и татко, братчето или сестричето, лелите в яслите... Понякога може да има и сълзи, ако до бебето се приближи непознат, който може и да е някоя забравена леля – започва периодът на страх от непознати.

Това е вълнуващо – усмивката като отдушник

Кое е най-голямото доказателство за доверието на вашето бебе? Ще го откриете, когато то се оставя да го въвлечете в някоя опасна” ситуация – например да язди на коленете на мама, да подскача в ръцете на татко. Дори да изглежда, че всеки момент ще се разплаче, щом опасността премине, то се смее високо – това не било страшно, а хубаво! Смехът и плачът са много близки във физиологично отношение. След страха е прекрасно да се люлееш в сигурната прегръдка на мама и татко.

Вече е време – смях в радостно очакване

Едва ли ще си позволявате силно да гъделичкате детето. Към гъделичкането може да се привиква. Когато обаче детето се оставя да го гъделичкат, това е признак на доверие и симпатия. Затова малкото обича тази игра по коремчето или по крачетата. Към края на първата година детето може да свързва познати действия с определени последствия – когато ръката на мама лази нагоре по коремчето, то знае, че следва гъделичкане. И усмивката вече е на лицето му!


Вроден ли е смехът, или се възпитава?

И двете твърдения са верни. Още след раждането слепи деца проявяват признаци на усмивка. Тя обаче по-късно изчезва, докато при зрящите деца се появява все по-често. Решаващото е детето да вижда насреща си смееща се уста и да я имитира. Ако обаче това липсва и детето има насреща си депресивна майка? Тогава има опасност и бебето да стане депресивно. Експеримент на австрийски психоаналитик след Втората световна война в заведение за деца без родители изследва отглеждането на децата от грижовни сестри, които са носели маски, за да не се виждат усмивките им. В резултат на това след няколко седмици децата са преставали да се усмихват. Ученият бил принуден веднага да преустанови експеримента.

Може ли пропуснатото да се навакса?

И да, и не. Майки, които страдат от следродилна депресия и децата им в продължение на няколко месеца се отглеждат от таткото или бабата, не трябва да се страхуват, че връзката с детето им ще се наруши трайно. Ако обаче през първите три години на детето изцяло му липсва радостно лице насреща, изначалното доверие не може да се формира. Защото смехът е в тясна зависимост с увереността на детето, постигната чрез сигурна връзка.

Това означава ли, че при тъжни събития е по-добре родителите да се усмихват насила, отколкото да не се усмихват изобщо?

В никакъв случай, защото усмивката трябва да е истинска! Децата усещат, когато смехът не е искрен и се объркват на какво да вярват – начувството си или на усмивката. Такива двойни послания може да са фатални...

 

Още в Женска консултация

При разширени вени редувайте почивка с движение

„Разширените вени са не само козметичен проблем. При напреднала бременност могат да доведат до усложнения, които са опасни за живота на майката и на плода“,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo