02 Авг 2006

Без крясъци

Оценете
(0 гласа)

“Бистра-а-а-а-а, слез веднага от пързалката и престани да замерваш децата с кал. Ей сега ще дойда, ще ти откъсна главата!”, майката, изрекла тези думи, седи с ръце на кръста в градинката пред блока и изглежда интелигентна жена. Ако я срещнете в магазина, никога няма да предположите, че може да изрече тази грозна заплаха. Със сигурност повечето родители биха се възмутили и я порицали, защото смятат, че никога няма да постъпят така. Истината обаче е различна.
Всички майки и татковци се карат на децата си. Дори затварят прозорците, за да не чуят съседите, викат в колата, а когато положението е нетърпимо, крещят и на обществени места. Използват груби думи, заплахи, понякога дори удрят шамари. За съжаление нито една педиатрична организация или психолог не са измислили начин родителите да не се карат на детето си. И ако вие сте бъдеща майка, бъдете сигурна, че и вие ще хокате малкото си съкровище, и то още по-грозно. Въпросът е не как да не му се карате, а как да му се карате колкото може по-малко. Няма идеални родители, както няма и идеални деца. Ключът е в дисциплината.

Възрастта
Не започвайте с дисциплината, докато бебето ви е още на 3 месеца и плаче да го гушнете. Малките искат да знаят, че мама и татко ще отговорят бързо на всички техни нужди.
Родителите могат да налагат по-строги правила, когато човечето е между 12- и 18-месечна възраст. Това е периодът, в който то вече може спокойно да става, да ходи, разбира, когато му казвате “Не!”. Именно тогава повечето родители виждат дяволитите пламъчета в очите на своето мъниче, което им казва: “Знам, че не трябва да го върша, но ще го направя, за да видя докъде мога да стигна.” На тази възраст дисциплината е като игра на нерви. Проявете търпение и настоятелност.

Опознайте “врага”
Преди да започнете да прилагате каквито и да са методи на възпитание и дисциплина, опознайте добре детето си. Една година е достатъчно време, за да се вслушате във всички сигнали, които то ви дава. Изучете добре темперамента на своето мъниче – дали е по-отворено или по-свито, поддава ли се на команди, или предпочита да е лидер. Именно от това зависи доколко то ще е дисциплинирано в бъдеще.

“Пресявайте” битките
Не си поставяйте прекалено големи изисквания във възпитанието на детето. Ако искате от малчугана да се държи перфектно на масата, да има идеални маниери на улицата, да е чист и спретнат, да е любезен и отзивчив – той със сигурност няма да може да отговори на всичките ви очаквания. Все в един момент ще се ядосате и ще се разкрещите. Не очаквайте прекалено от 2-годишния си син. Нормално е да го намерите целия омазан в пюре от моркови, щастливо рисувайки по стените. Игнорирайте малките проблеми и водете само големите битки.

Повтаряйте
Едва ли родителите знаят, че за да може детето да запомни действие, модел на поведение или реплика, някой трябва да му ги повтори 2 млн. пъти. Нещо повече – на някои малчугани им е нужно допълнително време, докато свикнат. Да, вие трябва да изречете 2 млн. пъти “Кажи “Благодаря!” или “Измий си ръцете, след като излезеш от тоалетната!”, докато вашето дете започне наистина да го прави. Повтаряйте отново и отново всичко, на което искате да научите наследника си.

Още в Бременност по седмици

На финала: 36-а гестационна седмица

    Физиологични изменения: Теглото се увеличава съществено – матката заема почти цялата коремна кухина и достига до ребрата, затова дишането е трудно. Ако сте… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai