26 Юни 2007

  Боят по-скоро е отрова - Малкото дете – лесна мишена за физически атаки

  Оценете
  (0 гласа)

  Непрекъснато научаваме колко много малки деца жестоко физически са малтретирани. Обикновено извършителите на насилието са родителите им – тези, които са ги създали и родили... Често върху безпомощното същество посягат и други хора, дори и деца.

  Най-старият и разпространен мотив за физическо въздействие върху детето е, че така то се възпитава. Открай време никой не е възразявал, когато бащата е налагал с бой децата си. Дори и до ден-днешен някои не оспорват това схващане. Такива мерки се прилагат не само от много семейства, но и от педагози. Има и психолози, които също препоръчват в определени ситуации да се прибягва до физически методи, макар и в по-мека (почти символична) форма – леко удряне по горната част на ръката, пляскане по дупето...

  Д-р Брус Нарамор – американски специалист с практически опит, държи ясно

  да се разграничават понятията
  “дисциплина” и “наказание”

  Родителят дисциплинира с цел да коригира поведението на детето си, така че в бъдеще то да постъпва според правилата в обществото. Изработват се норми, които трябва да се спазват. Когато детето извърши някакво провинение, докато му се налага наказание, близките са разочаровани и разгневени. Така чрез своите действия те се стремят да предизвикат у пакостника чувство на вина, страх и респект към себе си.
  Родителят посяга физически не само от доброжелателни подбуди – да възпитава и да вкарва в правия път малкия си наследник. Често, когато поради някаква лична и житейска причина е наранен, ядосан, напрегнат, той се нахвърля с шамари –

  така си намира отдушник
  Това, разбира се, е несправедлив начин да излее насъбралите се негативни емоции. По-късно той може би ще съжалява, но извършеното вече е факт, травмата – не само физическа, но и психична – е нанесена.
  Има случаи, когато дете издевателства и дори убива друго дете. Обикновено двете деца са се познавали, общували са приятелски. Един ден едното жестоко напада другото. Защо? Не е лесно да се разкрие истинската подбуда. С какво би могло да озлоби едно 3–4-годишно или пък някое умствено изостанало дете друго, което се опитва жестоко да го накаже до смърт? В някои случаи като причина се посочва съперничество между връстници, завист, разногласия... Дори да е така, оказва се, че нормалното желание на децата да се стремят към своя среда в доста случаи ги довежда до фатални последици.
  Най-възмутителни са мотивите, зад които се проявява намерението детето

  съзнателно да се травмира
  да му се причинят жестока болка и страдание. При това от най-близки роднини. Използваните средства са различни – бой, попарване с гореща вода, изгаряне с цигара, връзване, ухапване, пробождане с остри предмети...
  За съжаление в голямата си част наказваните физически или жестоко малтретирани деца са по-малките – тези, които са зависими от възрастните и са безпомощни да се защитят. Понякога телесните травми водят до счупване и осакатяване на крайници. Нанесените удари по главата могат да причинят мозъчен кръвоизлив (като следствие – гърчове), пукване на тъпанчето на ухото, увреждане на зрението. По кожата остават трайни белези. По-опасни обаче от физическата болка и поражения се оказват

  трайните промени в душата
  на малтретираното дете. То живее във вечен страх, очаква все нови и нови атаки. Постоянно е готово да заема защитна позиция – пази се с ръце (т.нар. “настръхнало очакване”), дори когато някой се опитва да го погали. С времето много от тези деца претръпват, приемат стоически ударите, но трайно се озлобяват към свои и чужди. Често се държат агресивно и навън – или атакуват връстници, които живеят в по-добро обкръжение, радват се на обич и задоволеност, или пък нападат без причина по-малки деца. Доказано е, че 80% от възрастните, които малтретират деца, в детството си са били жертва на насилие. Нездравата семейна среда, наситена с конфликти и побоища, не може да предостави друг модел на детето.
  Днес доста често децата се оставят на грижите на баби и дядовци (родителите обикновено са на работа в чужбина). Тогава някои малчугани, които израстват без достатъчен контрол, преживяват насилие навън, а други сами си го причиняват. Те по някакъв начин се опитват да отмъщават за своята самота.
  Случва се и друго – има възпитатели и учители, които включват в педагогическите си методи и шамарите...
  Повечето психолози, педагози и лекари отхвърлят прилагането на физически методи – удари по главата и лицето, използване на “оръжие” (колан, точилка, игли...) и всичко, което може да застраши здравето на детето. Все пак наказания са нужни. Защото опасните инциденти и привички и неприемливото социално поведение трябва навреме да се предотвратяват. Добре е да имате предвид

  някои съвети

  • Не предприемайте наказателни мерки със закъснение – след като е минало доста време от провинението. Те ще постигнат своя ефект, ако детето веднага ги свърже с постъпката си.
  • Придружавайте всяка забрана с точни обяснения – защо тя се налага. Ако детето ви възприема като любещ и грижовен родител, няма да се бунтува, че сте го наказали несправедливо.
  • Избягвайте да действате в пика на своя гняв. Опитайте се да изчакате малко, да се овладеете и да поразмислите.
  • Не постъпвайте безпринципно – веднъж наказвате детето за дадено провинение, а следващ път за същото провинение му прощавате. Бъдете последователни в подхода си – по-добре е да държите на по-малко правила, но да не отстъпвате от тях. Бъдете всички у дома единни, а не при някои да става “пробив”.
  • Много честите наказания имат обратен възпитателен ефект, жестоките – също. Чрез тях трайно ще настройвате детето срещу себе си. То няма да ви вярва, че наистина го обичате, ще се отдалечава от вас, няма да ви уважава.
  • След 5–6-годишната възраст децата не бива да се наказват пред свои връстници, а по-големите – само насаме. Тези, които вече са в пубертета, много тежко преживяват накърняването на достойнството и не прощават, когато публично ги унижават.
  • Заради едно или няколко нови провинения не е редно да отнемате на детето минали поощрения и подаръци, които то е получило за своя хубава постъпка или постижение. Нали то е заслужило наградата си?!
  • Не принуждавайте за наказание детето да извършва дейност, която така или иначе то трябва да овладее, да се занимава с нея. Например разни домакински задължения (да подреди играчките и вещите си, да хвърли боклука...) или да научи повече стихчета, уроци и т.н. След такъв подход може да се появи отвращение към труда и ученето. По-ефективно ще подейства, ако изолирате детето в ъгъла, на креслото – принудително го обездвижите или го лишите от любимото телевизионно филмче.
  • Не го наказвайте, ако се готви да заспи или току-що е станало от сън. По-добре е денят му да завърши спокойно, а новият да започне с добри думи към него.
  • Не го наказвайте и ако е болно, не може да превъзмогне болестно обусловени прояви – заеква, има тикове, изпуска се по малка нужда... Строгите мерки дори могат да влошат състоянието му.
  • Не го наказвайте и ако наскоро е преживяло някаква травма или нещастен случай, дори и само да ги е предизвикало.
  • Не го травмирайте, ако с всички сили се старае да запамети или научи или да извърши нещо, но не му се удава. Най-вероятно това са неговите възможности.

   Балансът между поощренията и наказанията не се постига лесно. Физическите репресии никога не могат да са полезни за напредъка на детето. Преди всичко то се нуждае от емоционална подкрепа, ободряване и стимулиране. “Салатата” от наказания не е блюдо за детската душа” – така смята безспорно авторитетният психолог Владимир Леви.

   

  Още в Новини

  Броени дни до „Форум бременност и детско здраве“ в Пловдив

  Най-престижното събитие за майчино и детско здраве ще срещне бъдещи и настоящи  родителите с водещи специалисти Остават броени дни до третото издание на „Форум бременност… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh