28 Фев 2007

Детските страхове

Оценете
(0 гласа)

Страхът – от шумове, чудовища, непознати, всякакви случки и събития – е естествена част от детството. Но тъй като изпитването на страх води до силна тревожност при децата и при родителите им, то не трябва да се омаловажава. Да е понякога уплашено, е част от нормалното развитие на детето – знак, че то опознава света и се опитва да го осмисли и приеме такъв, какъвто е в действителност, с хубавите и с лошите му страни...
Повечето страхове се появяват на определен етап от развитието, така че познаването им ще ви даде възможност да помогнете на детето си да ги преодолее и да добие повече спокойствие.

Къде е мама?
Новородените се страхуват от две неща – силен шум и падане. Въпреки че се развиват много бързо, в началото нервната им система е съвсем незряла. Те не са в състояние да приемат някои сетивни сигнали, като силния шум или усещането за падане. Поради това, ако оставите детето в обкръжението на близки, то няма да се смути, но ако го сложите твърде бързо в креватчето или пуснете силно звука на радиото, то ще се разплаче от страх.
На около 8–10 месеца се появяват нови страхове, свързани с присъствието или с отсъствието на обектите. Преди тази възраст обектите не съществуват за детето, щом изчезнат от погледа му. Сега обаче то разбира, че и след като не ги вижда, обектите продължават да съществуват. Така след излизането на мама или татко от стаята детето се чуди къде са отишли и кога ще се върнат. Появява се страхът от раздялата, който в тази възраст често е придружен и от страха от непознати. Това се случва, когато детето е заобиколено не от тези, които обикновено се грижат за него. Този страх е добър знак. Той показва, че детето започва да прави разлика между познати и непознати лица – скок в еволюцията.
Въпреки че е нормално стъпало от развитието, страхът от раздяла и от непознати е изпитание за близките. Детето се безпокои не само от вашето изчезване, но и от поверяването му на грижите на други хора. За да му помогнете да приеме раздялата, от време на време излизайте за малко от стаята и след минута се връщайте. Преди да започнете отново работа, оставяйте детето първо с таткото, след това с близък роднина (баба, дядо...) и накрая с детегледачката. Така то ще започне да вижда в нейно лице близък човек и няма да протестира, когато мама я няма.
Каквото и да правите, когато излизате, винаги се сбогувайте с детето и го уверявайте, че го обичате и скоро ще се върнете. В противен случай към страха от напускането ви ще се прибави и липсата на доверие.

Нощни чудовища
Заедно с първите стъпки около 1-годишната възраст на детето у него се появява и нарастващата потребност от независимост и контрол над заобикалящия го свят. Това означава, че всичко, което е извън неговия контрол, като лаещите кучета, гръмотевиците, алармата на автомобилите... го плаши.
Старайте се да уважавате чувствата на детето, дори да смятате, че причината за страха му е неоснователна. Най-добрият начин да се научи да преодолява силните чувства, е да му обяснявате, че няма нищо лошо да ги изпитва и че вие също понякога се плашите от различни неща.
На 2-годишна възраст детето започва да си въобразява образи, които не може да види. Това отключва страха от чудовища и тъмнина. Посред нощ детето става и отива в спалнята при родителите треперещо от ужас. В такива случаи най-добре го попитайте от какво се страхува и го вземете във вашето легло. Временно може да си смените леглата, докато детето се успокои. Избягвайте вечер да му четете страшни приказки, в които има всяващи страх илюстрации. Опитайте се да разберете кое би помогнало на детето да преодолее ужаса си от въображаемите образи. Понякога с успех можете да използвате любимите играчки или книгите, които прогонват злите духове от леглото.
Щом узнаете причината за страха на детето, опитайте се да я отстраните, като претърсите заедно всички шкафове за скрити чудовища. Сложете до вратата голямо плюшено животно, което да пази стаята, или набавете “спрей срещу чудовища”, с който вечер напръсквайте наоколо.
Добре е да запомните, че тези страхове няма да траят вечно. Един ден детето ще ви каже, че се е плашело от някакъв шум, но вече е голямо и знае, че този шум изобщо не е страшен. Щом децата надживеят страховете си, те стават по-уверени в бъдещето.

Още в Новини

Специалисти по стерилитет се събират в Бургас

Денят на репродуктивното здраве е уникално по рода си събитие в България. Провежда се вече 12 години поред през месец юни в различни градове на… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл