11 Май 2015

Дисциплина чрез наказание – мисия (не)възможна

Оценете
(0 гласа)
 
 Чистите стената, надраскана с флумастери, за секунда поглеждате настрани и виждате любимото си червило… размазано по завивките. Оглеждате се и с ужас установявате, че саксията с красивата орхидея от любимия е търкулната на земята, а от листенцата й няма и следа. А оставихте мъничето си само за минутка, а? Сега въпросите са два: Как да се справите с шедьоврите на вашия гений и какво да направите, за да спре да ги сътворява.
 
Много важно е да обясним правилата. Трябва да обръщаме внимание на малчугана какво е добре и какво не е добре да се прави в различните ситуации, какво очакваме от него. Правилата е добре да обясняваме ясно и в спокойна ситуация, за да ни слуша внимателно и да възприема казаното.
Правилата са обяснени, но пакостничето ни не ги спазва, а ние сме повече от напрегнати. В този случай е добре вместо да му се караме, да му кажем, че постъпката му не е правилна и да го оставим за кратко. Така печелим малко време докато измислим как да го накажем, и го оставяме само да осмисли грешката си.
Има някои препоръчителни техники, които да приложим при наказанието. Можем да изискаме от детето да поправи направената беля. Ако е разляло чаша сок, наказанието е да го изчисти, или ако счупи играчка, дори да може да се поправи, да не му разрешаваме да си играе с нея за известен период от време.
Друга техника е тази, при която държанието на детето е свързано с последствията. Ако малчуганът не подрежда играчките си, ги прибираме за няколко дни или седмица.
Установяването на скучно място за наказание, където да пратим детето да постои, също е работещ метод. Мястото обаче трябва да е внимателно избрано – да не е стаята, в която играе, а да е някъде, където малкото човече не би искало да стои когато не е наказано. Времето на наказанието трябва да съответства и на възрастта на детето – ако то е на 3 годинки, да стои 3 минути наказано. Този метод работи при малките деца. За тях разделянето от родителите е форма на лишение и се замислят за станалото.
 
Изключително важно при наказанията е единодушието. Ако майката наказва, а бащата отменя наказанието, детето се обърква, започва да се чуди какви са правилата и е твърде възможно да загуби уважението към родителите си.
След като наказанието изтече и детето е по-спокойно, можем да поговорим с него и да му обясним ситуацията. Шансът то да възприеме даден модел на поведение е много по-голям в спокойна обстановка с приятна комуникация с родителя, отколкото в напрегнат момент на висок тон.
 
 Текст: Невена Котарова

Още в Захранване

След 5-ия месец

Кога да включа соковете в менюто на сина си? В близкото минало педиатрите препоръчваха соковете да се дават след 1-вия месец. Впоследствие това се отчете… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream