26 Авг 2008

И родителите са хора!

Оценете
(0 гласа)

Съвсем естествена фаза от развитието на малките деца е те да са “центърът на света”. Техният егоцентризъм прави силно впечатление, умилява, озадачава... Понякога обаче той ядосва възрастните.
По силата на своя родителски инстинкт, а и поради безпомощността на детето мама и татко винаги са готови

да изпълняват желанията и прищевките му

Внимавайте! Нормално е да посвещавате по-голямата част от времето си на детето, но не и абсолютно да му се подчинявате! Защото колкото и всеотдайни да сте, то ще иска все още и още... И тогава тази неизбежна, но все пак преходна фаза ще се проточи до безкрай. Като последица резултатът ще бъде:

роб и господар

Затова пазете правата си. Макар да е ясно, че ще трябва да се разделите и с някои приятни предишни навици (сън по обяд например). Уместният подход: действайте търпеливо, но твърдо и винаги чрез обяснения. Когато малчуганът все ви пречи да говорите по телефона, обещайте му, че ако изчака спокойно, щом свършите разговора, ще излезете навън и т.н.
Или ако малкият пакостник се върти и закача баткото, който учи (играе на компютъра, сглобява пъзел...), не го срязвайте: “Махай се веднага оттам!”, а му обяснете: “Батко трябва спокойно да напише домашното си. Нали ти също не обичаш някой да разваля замъка, който си направил?!”
Добре е още от най-ранна възраст, когато за детето все още е много трудно да осъзнае и надмогне егоистичните си мотиви и постъпки, постоянно да му се внушава, че

и другите имат нужди и права

– да спят, да почиват, да общуват помежду си, да имат някакви свои, лични занимания...
Има упорити деца, които много изобретателно и напористо се борят за обсебване на цялото родителско внимание. Ще посоча

два фрапиращи примера

Лина е на 6 год. Тя постоянно настоява (и често успява!) да спи в леглото на родителите си. Веднъж баща й се опитал да я откаже, като поставил условие – ще трябва да си плаща. Той наивно си мислел, че безпаричието ще спре момиченцето. С помощта на всякакви хитрости обаче то успявало да си осигури левчета от други близки – баба, дядо, леля...
Стефчо е на 5 години. Той непрекъснато обработвал всеотдайната си майка да се раздели с баща му, който е по-строг към него, но получава също внимание и обич от страна на съпругата си. Стефчо й казвал: “Мамо, този мъж не е за теб. Остави го – нека да си иде и ние ще си живеем добре двамата.”
И в двата случая не са спирали свръхразглезването и отстъпките към макар и вече поотрасналите деца, особено от страна на майките. Тези деца ходят на детска градина, но егоистичната нагласа им пречи при общуването с връстниците и с персонала. Те очакват всички да се съобразяват с тях, да изпълняват капризите и желанията им. И понеже това не става, постоянно мърморят да не ги водят повече там (“Отпишете ме. Не ми харесва”).
Сигурно всеки познава такива деца и техните родители...

Още в Да бъдеш баща

Баща на месец август 2005 г. е Спартак Николов от Варна

Аз съм бебе Евгений и с мама много искаме да разкажем колко сме щастливи, че имаме татко Спартак. Той със сигурност е най-прекрасният баща и… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл