26 Авг 2008

И родителите са хора!

Оценете
(0 гласа)

Съвсем естествена фаза от развитието на малките деца е те да са “центърът на света”. Техният егоцентризъм прави силно впечатление, умилява, озадачава... Понякога обаче той ядосва възрастните.
По силата на своя родителски инстинкт, а и поради безпомощността на детето мама и татко винаги са готови

да изпълняват желанията и прищевките му

Внимавайте! Нормално е да посвещавате по-голямата част от времето си на детето, но не и абсолютно да му се подчинявате! Защото колкото и всеотдайни да сте, то ще иска все още и още... И тогава тази неизбежна, но все пак преходна фаза ще се проточи до безкрай. Като последица резултатът ще бъде:

роб и господар

Затова пазете правата си. Макар да е ясно, че ще трябва да се разделите и с някои приятни предишни навици (сън по обяд например). Уместният подход: действайте търпеливо, но твърдо и винаги чрез обяснения. Когато малчуганът все ви пречи да говорите по телефона, обещайте му, че ако изчака спокойно, щом свършите разговора, ще излезете навън и т.н.
Или ако малкият пакостник се върти и закача баткото, който учи (играе на компютъра, сглобява пъзел...), не го срязвайте: “Махай се веднага оттам!”, а му обяснете: “Батко трябва спокойно да напише домашното си. Нали ти също не обичаш някой да разваля замъка, който си направил?!”
Добре е още от най-ранна възраст, когато за детето все още е много трудно да осъзнае и надмогне егоистичните си мотиви и постъпки, постоянно да му се внушава, че

и другите имат нужди и права

– да спят, да почиват, да общуват помежду си, да имат някакви свои, лични занимания...
Има упорити деца, които много изобретателно и напористо се борят за обсебване на цялото родителско внимание. Ще посоча

два фрапиращи примера

Лина е на 6 год. Тя постоянно настоява (и често успява!) да спи в леглото на родителите си. Веднъж баща й се опитал да я откаже, като поставил условие – ще трябва да си плаща. Той наивно си мислел, че безпаричието ще спре момиченцето. С помощта на всякакви хитрости обаче то успявало да си осигури левчета от други близки – баба, дядо, леля...
Стефчо е на 5 години. Той непрекъснато обработвал всеотдайната си майка да се раздели с баща му, който е по-строг към него, но получава също внимание и обич от страна на съпругата си. Стефчо й казвал: “Мамо, този мъж не е за теб. Остави го – нека да си иде и ние ще си живеем добре двамата.”
И в двата случая не са спирали свръхразглезването и отстъпките към макар и вече поотрасналите деца, особено от страна на майките. Тези деца ходят на детска градина, но егоистичната нагласа им пречи при общуването с връстниците и с персонала. Те очакват всички да се съобразяват с тях, да изпълняват капризите и желанията им. И понеже това не става, постоянно мърморят да не ги водят повече там (“Отпишете ме. Не ми харесва”).
Сигурно всеки познава такива деца и техните родители...

Още в Споделено

Наградата от миналия брой спечели баба Васи от Пловдив

Аз, Бабата, имам дъщеря и по-малък син. Последните 15 години преди да се пенсионирам, работих в детска градина като помощник-възпитател. Обичам децата, радвам им се… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream