25 Мар 2011

  Как да му сложите "намордник"?

  Оценете
  (0 гласа)

  Вашето съкровище е на 18 месеца и отскоро е усвоило нов маймунджилък – започва да хапе, когато е превъзбудено или разочаровано. Това се случва най-често, ако по-голямото братче (4 год.) играе с някоя от предпочитаните от мъника играчки. Увещанията не помагат и вие се чудите как може да "обезвредите" малкия "хищник". Добре е да знаете, че детето започва да хапе, защото най-често изпитва емоции, които не е в състояние да изрази.

  План за действие
   Стимулирайте уменията на малчугана да общува. Често той хапе, когато е ядосан и не може да изкаже с думи чувствата си. Помогнете му да се научи любезно да поиска играчката си и тактично да изразява желанието си. Възможно е то да успее да изрази чувствата си с думи, вместо с хапане.
   Оказвайте помощ на детето, ако смятате, че ситуацията предизвиква стрес в душата му. Стойте наблизо, когато то играе с други деца, за да забележите, когато напрежението в групата се повиши.
   Намесвайте се, за да разсейвате детето, преди да започне да хапе. Установете контакт с поглед и се опитайте да отвлечете вниманието му с друга играчка или с някое занимание. Ако не успеете да го разсеете и то започне да хапе, отстранете го от "полесражението". С твърд тон кажете на детето, че причинява болка и го изолирайте от игрите за няколко минути, но не за много, за да не забрави защо е било санкционирано.

   Успокоявайте жертвата. Помилвайте потърпевшото дете, като не забравяте да наблюдавате виновника, за да се уверите, че е извън полето на враждата, докато се успокои и вече може отново да се присъедини към другите.
   Насърчавайте детето си да споделя своите играчки. Ако децата искат да играят с едни и същи играчки, накарайте ги да се редуват през няколко минути, за да се избегнат разправиите и напрежението.
   Научете малчугана си внимателно да докосва другите. Погалете го нежно по ръката, като му обясните, че така трябва и той да докосва останалите деца.

  Водете дневник
  Много ще ви помогне, ако в този период започнете да водите дневник, в който да описвате поведението на немирника. Вероятно нямате представа колко важно е да разговаряте за проявите и за емоциите му. Може би ви изглежда необичайно, че може да обсъждате с 18-месечно дете чувства като гняв и яд, след като любимото ви създание може да произнася само няколко думи. Когато обаче го наблюдавате и усетите, че се готви да хапе, попитайте го дали е ядосано. С изненада ще откриете, че този въпрос има успокоително действие. Разгадаването на емоциите разсейва яда на малкия палавник.

  Съставете и график, според който голямото и малкото ви дете последователно да играят с общите играчки. Щом забележите, че малкото се опитва да се хвърли в битка за някоя играчка, веднага му подайте друга и така ще предотвратите хапането.
  Постепенно пристъпите на гняв ще се разредят и с удовлетворение ще установите, че тактиката ви дава резултат. А и нали с всеки ден малчуганът става все по-смирен и цивилизован?!

  Донка Дамянова
  психолог

  Още в Захранване

  Още едни прибори на масата

  Все едно вчера вашето човече беше толкова малко, че умееше само да суче и да спи (и да поплаква от време на време, разбира се).… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh