28 Мар 2005

Кое ги прави умни и щастливи

Оценете
(0 гласа)

Съвременните методи за изследване на мозъка предоставят вълнуващи познания. Все повече се изясняват условията, при които децата заучават и се развиват най-добре.
Човешкият мозък се оказва много по-податлив на влияния, отколкото се смяташе доскоро. В безкрайните спорове за това кое е по-важно за развитието на детето – гените, т.е. наследеното предразположение, или външните влияния, дълго време предимството се даваше на гените. Напоследък обаче привържениците на външните фактори се увеличават. Причините за този обрат се крият в резултатите от съвременните проучвания на мозъка. Дори и учените са въодушевени от разкритието за огромните възможности на мозъка за заучаване и усъвършенстване, с които човек идва на белия свят.
Специалистите правят своите изводи с помощта на съвременните образни методи за изследване като компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и др. Те показват кои области на мозъка и при какви условия се активират и как при това се променя броят на нервните клетки и на връзките помежду им.
Ето някои изводи, които са важни за родителите:

 • При раждането мозъкът е зареден само с нещо като основна програма, която позволява на новороденото да се справя с жизненоважните си потребности. Тази основна програма е заложена в определени области на мозъка по време на историческото развитие на човека. Тя много трудно може да бъде променена. Всички по-нови зони, чрез които мозъкът на човека се различава от мозъка на най-близките си предшественици се оформят едва след раждането въз основа на собствения опит. Това означава, че родителите имат прекрасни възможности да стимулират детето, като осигуряват импулси и храна за мозъка му. По принцип не става дума за революционно откритие, но потвърждението му ще ви помогне да сте по-уверени.
 • Детето заучава само когато в главата му и около него всичко е наред. Несигурните, скучаещите или стресираните деца не усвояват нищо, колкото и да се стараете. Всяка тревога им пречи да се съсредоточат и ги прави неспособни да играят и да учат. Това, което най-много пречи на заучаването, са страхът и несигурността. Наблюдавайте детето, което ревнува от бебето – докато майка му кърми, всички опити по-голямото да бъде привлечено към игра, остават безуспешни. Вместо това то непрекъснато следи с поглед конкуренцията и отново и отново се опитва да привлече вниманието на мама.
  Не само страхът, грижите и тревогите са врагове на ученето. Шумът и напрежението вкъщи също пречат на детето да се концентрира. Но проучванията показват и нещо особено интересно – спокойствието само по себе си също не е стимул! Нужно е определено ниво на дразнене, за да може мозъкът да се включи пълноценно. Ако не открие нищо интересно, той остава в състояние на дрямка.
 • Мозъкът се управлява от хормони. Може да звучи смешно, но от раждането си човек е зависим от различни субстанции. Той се нуждае от произвежданите от собствения му организъм успокоителни и обезболяващи вещества и разполага със специални хормони, които във всеки момент определят готовността му да възприема. Например хормонът на стреса кортизол се отделя при вълнение и страх и в оптимална доза подпомага вниманието и съсредоточаването.
  Повишеното му ниво обаче води до нервност, безпокойство и дори до паника. Подобно е действието и на адреналина. Мозъкът се нуждае от него, за да сме бодри и работоспособни, но и тук важи правилото за дозата. Умереното ниво на адреналина в кръвта осигурява добри условия за заучаване, ведро и оптимистично настроение.
  При децата особено важна роля имат т. нар. хормони на щастието. Те се отделят винаги, когато сме постигнали нещо съществено – направили сме откритие, решили сме някакъв проблем, разгадали сме нещо сложно. Тогава мозъкът ни възнаграждава с порция от тази специална дрога и ние се чувстваме горди, на върха, а светът е в краката ни!
  Вероятно не на последно място тласъкът след всеки преживян успех прави малките толкова любознателни и жадни за откривателство. И ако не охлаждате непрекъснато поривите им със забрани и ограничения, този ентусиазъм за учене ще се запази.
 • Най-важните познания, които оформят порастващото дете, са придобити при взаимоотношенията му с околните. Това означава, че не е достатъчно да се остави детето само с играчките, книжките или телевизора. То се нуждае от вас като партньор в разговора, като помощник, като човек, който да се възхити от постиженията му и да го похвали.
  Все още няма окончателен отговор на въпроса защо връзките с други хора играят такава голяма роля в развитието на детския мозък. Това би могло да се дължи на многообразието на изразните средства, с което разполагат хората и което така пленява малките.
  Възрастните говорят не само с устни, но и с очи, с вежди, с гънките на челото, с набръчкване на носа, с повдигане на рамото... Детето ви ще трябва да научи всички тези езици. Изглежда, точно това ще е една огромна, фантастична тренировка за мозъка му.

 

Още в Видове раждане

Ау, и секциото боли

Много бъдещи майки мислят, че ако родят със секцио, ще си спестят болките и страданието. Те са убедени, че операцията е бърз, лесен и приятен… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream