31 Мар 2006

Когато то ревнува

Оценете
(0 гласа)

Ревността е обичайно чувство за малкото дете, макар че обикновено го свързваме с емоциите на възрастните. Това чувство е зависимо в най-голяма степен от нуждата на всеки човек да бъде обичан. Може би защото в семейството получаваме най-голяма любов, именно в него много често се среща ревността. Как това чувство се изразява при детето?

То много често ревнува майка си от другите. Детето има своите основания за това. То е изцяло зависимо от грижите й, без тях и без нейната любов то е съвсем безпомощно. Случва се бащата да направи опит да прегърне майката, но детето яростно го отблъсва, иска да ги раздели. С времето, когато то стане по-голямо, ревността и действията, породени от нея, постепенно се изживяват. Стига родителите да не реагират прекалено емоционално и неподходящо в подобни ситуации. 3–4-годишните деца вече сами се отскубват от прегръдките на мама, ако тя е много настойчива. Те не разрешават и често да ги целуват. Не е необичайно, нито пък е ненормално, ако в по-ранните си години някои деца показват предпочитание главно към майка си или към баща си. Утвърдило се е мнението, че подобна привързаност е по-изразена към родителя от противоположния пол. Често детето дори заявява на мама или на татко: “Аз ще се оженя за теб!” В някои случаи възрастните се развеселяват от това изявление, в други – подобни приказки ги объркват. В случая най-добре е да кажете на детето спокойно: “Ти не можеш да се омъжиш за мен, защото аз съм ти майка и съм жена на татко. Но когото пораснеш, ще си намериш едно хубаво момиче и ще си направиш голяма сватба.” Пристрастията, които малките момиченца проявяват към баща си, а момченцата към майка си, всъщност им помагат по-лесно емоционално да се свързват с представителите на противоположния пол в бъдеще, т.е. когато дойде време неизбежно да навлязат в подобни взаимоотношения.
Среща се и друг вариант – когато са по-малки, момиченцата да са прекалено привързани към майка си. Едно например настояваше само мама да се грижи за него и отхвърляше всички други. (“Ти не можеш да го правиш така, както го прави мама...”) Друго пък не се откъсваше от майка си, следваше я навсякъде, подражаваше й. Това премина към 5-годишната възраст.
Стремежът към по-близки отношения с родителя от същия пол, обожествяването на мама или на татко служи за образец, за да се формира по-късно детето съответно като мъж или като жена. Често момченцата копират абсолютно точно всичко видяно в поведението и чуто от приказките на баща си. Едно 3-годишно момченце винаги очаква с нетърпение завръщането на татко си. Емоциите му са толкова силни, че дори майката се дразни. Тя споделя: “Аз го гледам и му треперя по цял ден, докато баща му постоянно не е вкъщи – той работи дори и в празник. Но щом се върне, те почти не се сещат за мен, аз оставам на заден план...”

Ревност се среща и между братята и сестрите. Това чувство е много обичайно особено след появата на новороденото бебе у дома. Събитието е разтърсващо за по-голямото дете. Съвсем естествено е то да бъде изместено на по-заден план. Особено ако разликата им е по-малка от 3 години. Установено е, че по-големите деца (над 4–5-годишна възраст) не са толкова ревниви. Причината за това е, че са станали по-самостоятелни и независими, имат свои интереси и занимания. А и за родителите им е много по-лесно да им обяснят защо се налага да отделят много повече време за новия член на семейството, да го обсипват с много грижи и внимание – бебето е толкова мъничко и безпомощно!
Намирайте начин да подчертавате пред по-голямото дете колко то вече е пораснало и станало по-умно. Казвайте му, че вие много разчитате на неговата помощ. Обикновено каката или баткото са горди, когато влизат в ролята на учители. Те с желание показват на малкото дете – братче или сестриче – как да говори, как да се храни, покровителстват го, защитават го. Помнете обаче, че всяко от децата се нуждае от внимание и обич, не допускайте то да се чувства незаслужено изоставено и пренебрегнато.

Ревността е близка до завистта. Ревността като болезнено изживяване възниква при децата и извън семейството. Това става, ако в обкръжението на детето има някое връстниче, което го превъзхожда с нещо, и особено ако всички възрастни и най-вече вие постоянно му се възхищавате. Детето ще чува: “Петьо е толкова умен, талантлив!” или: “Ели е най-хубавото момиченце!” Тогава е лесно у останалите деца да се появи враждебно, недоброжелателно отношение към Петьо и Ели. А към тези, които ги хвалят, детето затаява чувство на обида. В тези случаи по-добре е да се замислите за самочувствието на своето дете. Не подчертавайте постоянно неговите негативни страни, не критикувайте външността или характера му, не го наранявайте чрез сравненията с други. По-добре го стимулирайте да развива хубавите си заложби и умения, които има, да вярва повече в себе си и да чувства, че вие го подкрепяте и го харесвате такова, каквото е.
През ранното детство се срещат някои психични прояви, които тревожат родителите. Малкото дете съзрява – то постепенно се откъсва от опеката на възрастните, става по-уравновесено, учи се да се контролира, то вече има свои интереси, любими занимания и приятели. Така постепенно изживява някои чувства и прояви, които са ви безпокоили. Вие също ще му помогнете, като се запасите с търпение и реагирате достатъчно спокойно и тактично, когато това се наложи.

Още в Рецепти

Храни срещу 6 здравни проблема

Не е тайна, че някои храни са богати на ценни вещества, витамини и минерали. Good Food ви предлага съвети как да се борите срещу често… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo