29 Май 2011

Колко грешки прощава детето?

Оценете
(0 гласа)

Често ми се случва да се укорявам колко лоша майка съм. Вечно бързам, ядосвам се и си изкарвам яда на моята 2-годишна дъщеря Мила. Понякога й крещя така силно, че виждам ужас в очите й, след което тя заплаква неудържимо. Все се заричам да престана да й се карам за щяло и нещяло и да се сдържам, но ми е много трудно. Успокоявам се, когато в градината чуя и други майки как хокат децата си. Явно не съм само аз, но дали това е достатъчно успокоение?! Понякога, когато вечер не мога да заспя, си мисля дали Мила ще запомни моите крясъци за цял живот и ще таи в душата си ненавист към мен?!
Това е част от изповедта на една млада майка. В случая утешаващо обстоятелство е, че гневните изблици могат да причинят трайни увреждания на детето само ако се повтарят често в ежедневието на семейството. Тогава малчуганът престава да се чувства обичан, расте потиснат и развива ниско самочувствие.
Ако родителите избухват рядко, гневът им има дори възпитателен ефект. Тази “дипломатическа” грешка ги сближава с детето. Чрез нея то научава важни житейски уроци и най-вече един полезен извод – понякога можеш да се караш и да се ядосваш на някого и въпреки това да се обичате.

“Съжалявам”, но не “Извинявай”

Ако имате чувството, че сте постъпили несправедливо с детето си, бързо изразете съжалението си за това, но не се извинявайте. Звучи парадоксално и прекалено несправедливо, но извинението по-скоро освобождава извиняващия се от чувството на вина и по-малко помага на засегнатия от него. Когато се изразява съжаление, това намалява огорчението в душата на незаслужено обиденото дете и в неговия малък свят всичко отново застава на мястото си – значи мама не ми е сърдита завинаги.
Детето иска да има силни родители, които могат да се справят с всичко. Плачещата и разкайваща се майка го обърква, прави го несигурно и безпомощно.

Не рискувайте с доверието му

Малчуганът предпочита да усеща превъзходството ви, дори когато признавате грешките си. Затова никога не се впускайте в детайлни обяснения колко виновни се чувствате.  
Разбира се, той би приел и други опити за сдобряване, тъй като е наясно, че е прекалено зависим от мама и татко. Това не означава, че можете да давате постоянно воля на настроението си, без да рискувате да загубите неговото доверие. Така може да се появи и първата сериозна пукнатина в обичта му към вас.
В ежедневието обаче има много деликатни ситуации. Не е препоръчително и непрекъснато да стискате зъби, да отстъпвате пред желанията и капризите на детето, защото по този начин се създава почва за неовладяеми изблици на гняв. Малчуганите са велики манипулатори и в това изкуство те могат дори да са ви учители...

Добрият подход

Дръжте нещата под контрол и не изневерявайте на ролята си на главнокомандващ!
Ако детето не може да подреди хаоса в стаята си, напомнете му, че това е негова задача, но му предложете и помощта си. Ако то не иска да облече предвидените от вас дрехи за детската градина, обяснете му, че сте ги подбрали според прогнозата на метеоролозите и то ще се чувства зле, ако облече нещо неподходящо съответно за студа или за горещината. Не отстъпвайте от казаното и отстоявайте разумните си доводи.
Не отправяйте молби и призиви с ултимативен тон! Най-много след седмица ще се уверите, че малкият човек ще приеме решителността на мама или татко и повече ще се вслушва в думите им.
Опитайте тази тактика още от утре. Не обещавам, че ще ви е лесно, но усилията си струват!

Виолета Спиридонова
психолог

Още в Бременност по седмици

Бариера на пътя (предлежаща плацента)

При нормални условия с нарастването на срока на бременността растат не само плодът и матката, но по площ и големина се увеличава и плацентата и… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo