21 Мар 2012

Либерални или последователни

Оценете
(0 гласа)

Малката Йоана, със зачервено от плач лице, не спира да се бори със… столчето за кола. Тя ненавижда да е вързана с ужасните колани за детската седалка и не спира бурно да демонстрира протеста си. Майката бързо отбива вдясно от пътя. Откопчава разплаканото дете и му разрешава да се вози на задната седалка без предпазен колан. Жената знае, че така пътуването не е безопасно. Но не може и минутка повече да издържа сърцераздирателния рев на дъщеря си.

„Мога да искам!”

Йоана е на две години и е напълно нормално дете – импулсивно, инатливо, майстор на тръшкането на публични места. Фактът, че през погледа й светът се върти около нея и около желанията й, не е въпрос на лошо възпитание или на лош характер, а е просто фаза от детското развитие. Защото именно сега Йоана открива нещо много важно – че е личност със собствена воля. И може сама да се бори и да отстоява онова, което е важно за нея. За това се е погрижила природата. Преди хилядолетия силният плач е бил въпрос на оцеляване за детето. Тази реакция е характерна за възрастта, в която детето вече може да се придвижва само, но все още не е способно да се грижи за себе си.

Теория на разглезването

Десетилетия наред да отстъпиш пред плача на бебе, е било признак на слабост. Да бъдеш последователен в твърдостта си на всяка цена – това е била препоръката на много педагози към младите семейства. Днес все повече родители са убедени, че бебето не може да бъде разглезено чрез прекалено много любов. След първия рожден ден на малчугана трябва да сте наясно, че всяка негова сълза заслужава утеха, но не зад всяка сълза се крие нужда, която е задължително да се удовлетвори. Немислимо е да не утешите 3-месечното си бебе, което плаче, но не и да разрешите на 3-годишния си син да гледа телевизия до късно. „Разглезеното дете получава много от онова, което иска, и малко от това, от което се нуждае”, предупреждава известният датски експерт по детското развитие Йеспер Юл.


Последователността внушава сигурност

Кои са изводите за конкретния случай с Йоана и нейната майка? Сигурно е, че малкото момиче изпитва искрено разочарование и гняв – коланите на детските столчета не се харесват на много деца. Идеята да игнорирате плача на малчугана не е добра. Но в този случай не е правилна и пълната капитулация пред волята на детето. Вместо това отбийте колата от пътя и направете кратка почивка, през която детето да се разходи. Обяснете му защо се налага да бъде закопчано с колан и когато то трябва да се качи в автомобила, дори и сълзите отново да бликнат, сложете го в столчето и го закопчайте. Несъмнено трудно е да сте едновременно разбиращи и принципни. Понякога обаче вашата последователност е особено важна за детето. Освен за безопасността на малчугана, става дума и зачувството на сигурност, което му внушавате. Мисълта, че не се оставяте да бъдете пресирани както от него, така и от външни обстоятелства, го кара да се чувства защитено. То често долавя колебанията на мама и татко, дори техния страх от потенциален следващ изблик на гнева му. Затова покажете, че разбирате желанията му, но има „правила на играта”, които не могат да се променят…


„9 месеца“

Още в Мнението на специалиста

Трябва ли през бременността да вземам синтетични витамини?

Само при определени случаи  Приемането на пренатални витамини в синтетичен вид е необходимо само при бременни с по-специфични нужди и при тези, при които има… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл