23 Ян 2009

Любовта дава криле на детето

Оценете
(0 гласа)

Проф. Гералд Хютер, изследовател на мозъка от Гьотинген, разкрива от какво се нуждаят децата, за да станат самостоятелни.

Новороденото е безпомощно и зависимо. Какво стимулира развитието му като самостоятелно дете?
Потенциалът за това е налице още в самото начало. И най-малките бебета се стремят да растат, да съзряват и да могат сами да правят все повече неща. При раждането мозъкът още не е готов. В него има преди всичко връзки за най-важното – за поддържане на телесната температура, за съня и за сученето. Всяко докосване, звук, поглед, мирис или вкус обаче стимулират мозъка да създава нови връзки и да ги свързва със съществуващите. Всеки път, когато бебето само научи или постигне нещо ново, центърът на възнаграждението в мозъка се активира. От своя страна той изпраща вещества посланици, които предизвикват силно чувство на удовлетвореност. Това ускорява желанието за откриване на света и за все по-голяма самостоятелност.

Как родителите могат да помагат на детето си?
Проучванията на мозъка показват, че емоционалната сигурност е най-важното условие човек да може да учи. В мозъка на децата, които се чувстват желани и обичани, се образуват сложни модели на невронни връзки. По-късно тези връзки играят важна роля за поведението при решаване на проблеми и за самостоятелността. Затова грижите на родителите за детето са основата за формиране на самостоятелност.

Любовта и нежността имат ли пряко влияние върху развитието на мозъка?   
Имат, и то особено върху челния мозък. В човешката еволюция тази област се е формирала най-късно и тя е характерна за хората. При никой от най-близките до човека животински видове тя не е развита в такава степен. За разлика от хипоталамуса, който регулира жизненоважните функции на тялото, челните дялове на мозъка отговарят за поведението – за способността да се планира и да се преценяват последствията от дадено действие, за чувството за отговорност и за съпричастност – все качества, абсолютно необходими за истинската самостоятелност. Невронните връзки в тази област се определят не от гените, а от възпитанието и социализирането на човека. Всичко, което допринася децата да се чувстват обичани и подкрепяни, директно се отразява положително върху развитието на мозъка.

Нужно ли е самостоятелността да се тренира?
Родителите и децата правят това съвсем автоматично от първата минута на съвместния им живот. В края на краищата всяка крачка в развитието – самостоятелната игра, преобръщането, пълзенето, ходенето, говоренето, е още един успех към самостоятелността.

Защо смятате, че пришпорването не е нужно?
На първо място, проучването на мозъка показва, че нервните клетки не могат да бъдат принудени да се свързват една с друга. Напротив – принудата и страхът парализират сетивните канали в мозъка. Тогава новите впечатления не могат да се сортират или да се свържат. Има и един феномен, наречен “взаимно влияние” – всичко, което се случва едновременно, заедно се съхранява в мозъка. По този начин ситуация, свързана с отрицателни емоции, завинаги остава запазена в мозъка. Конкретно това означава, че с подобни методи децата не добиват кураж и увереност в себе си, от които се нуждаят, за да постигнат истинска самостоятелност. Вместо това до края на живота престоят при баба или заспиването се свързват с неприятно чувство на изоставеност.

Дошъл ли е тогава моментът родителите да “отвържат” детето от себе си?
Да. Разбираемо е, че към гордостта от собственото дете се примесва и малко тъга от това да му бъдеш по-малко необходим. Трябва обаче да е ясно, че няма по-голям успех за родителите от силно привързаното към тях, но въпреки това самостоятелно дете! В тези случаи родителите са му подарили любов, която носи защитеност и свобода, сигурност и кураж. Любов, която дарява криле.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова

Още в Грижа за кожата

Риба срещу стрии

През бременността организмът на жената постоянно се променя. Това е и моментът, в който могат да се получат пигментации, стрии, целулит… Почти всяка бъдеща майка… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo