×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  25 Ное 2011

  Малки деца – големи пакости

  Оценете
  (0 гласа)

  Без да искам!

  Щом в дома ви има малчуган, подгответе се, че често ще се случват пакости и бели. Не го преживявайте драматично.

  Какво има вътре?
  Дистанционното за телевизора е в ръцете на малкия изследовател. Бързо трябва да се разбере какво има вътре в него. Достатъчно е да се хвърли по-силно на пода и хоп... „кутията” се разтваря. Следва леко разочарование – от нея не излизат някакви странни същества, а се търкулват две батерии...

  Любопитството е учебникът на малките. Стремежът им да опознават света е неудържим – всичко се подлага на оглеждане, след това и на по-детайлно проучване. Няма безинтересни вещи. Действията на детето в тази посока не биха били застрашителни, ако някои експерименти не завършваха с провал, например счупването на камерата към компютъра. В такъв момент родителят трудно сдържа гнева си. Първата реакция е да плесне малкия злодей. Не го правете! Запазете самообладание. Помислете си – детето не е постъпило лошо, защото е искало да ви ядоса. То още не знае, че компютърът е вашето второ Аз.

  Ако искате да ограничите възможните щети, може да помогне само едно – дръжте на недостъпни за детето места по-ценните си вещи.

  Тежи ми!

  Мама слага масата за вечеря. Този път иска да включи в подготовката и малкия Сашко като помощник. Възлага му да поеме буркана с лютеницата и да го постави на масата. Момчето е готово, но кой знае как в последния момент бурканът се изплъзва от ръцете му и лютеницата се разлива върху ленената покривка... И понеже това не е телевизионна реклама за „най-новия” прах за пране, мама не засиява, ами започва да се кара на виновника. Момчето е искало да направи нещо добро, но се е провалило и това му причинява болка. В този момент най-добрата реакция е мама да го утеши.

  Малките не могат да преценяват възможностите си. Това обаче е задача на родителите –  какво може и какво още не може детето? Не обезкуражавайте детето си с изрази като „Излишно е да се мъчиш, няма да успееш!" или „Не разбираш ли, че не можеш да го направиш!"

  Не иска-а-ам!
  „Не разрешавам", отсича строго мама, „няма повече шоколад." „Прибирай играчките, защото излизаме", призовава татко. Когато чуе подобни реплики, детето пуска в ход сълзи и своето „Не иска-ам!”. И се тръшва на пода или пък започва яростно да разхвърля играчките около себе си.

  Малчуганът постоянно се сблъсква с ограниченията, които родителите и близките му поставят пред него. Не му е лесно да живее сред толкова много забрани и чрез гнева си той показва колко е отчаян, защото е безпомощен. В такива ситуации родителите също могат да изпаднат в отчаяние. Най-добрият подход обаче е да проявявате съчувствие. След пристъпа детето има нужда от утеха и подкрепа. То иска бързо да му покажете, че продължава да е любимецът на мама и татко и сте готови поне да се вслушате в негодуванието му.

  Разбира се, това не означава да разрешавате на малкото си съкровище, когато е гневно, да върши бели и да чупи предмети. Ще му дадете полезен урок, ако със спокоен тон го помолите да събере всичко разхвърляно из стаята или ако отнемете за известно време някоя от любимите му играчки.

  И аз мога
  Да може колкото татко, да е сръчно като мама – детето обича да подражава на родителите си и му е приятно, когато те му помагат да се справя. Това стимулира развитието му, но не винаги мама и татко са възхитени от „постиженията” му, които трябва да изтърпят. Например, когато видите как тригодишната ви дъщеря избърсва разлятата супа по пода с фланелката си... Ако й се скарате, тя ще разбере, че е сгрешила. Все пак не забравяйте, че на тази възраст детето трудно прави разлика между парцала, с който миете, и дрехите, с които се обличате.

  В подобна ситуация пак най-добре е да запазите хладнокръвие. Вземете една стара кърпа и покажете на дъщеря си как се бърше изцапаното. Чрез това действие ще дадете добър урок, хем ще охладите яда си. Много важно е да поощрявате стремежа на детето към подражателство. Когато то помага, автоматично се учи да пази вещите, а това е крачка в еволюцията му.

  Мамо, виж...
  За малките вниманието е толкова важно, колкото са игрите и яденето. Ако то им липсва, недоволстват. Когато детето е готово да направи беля, за да му се обърне внимание, крайно време е мама да остави всичко друго и да оцени постигнатото от малчугана. А още по-добре е самокритично да прецени дали отделя достатъчно време за детето си и кое е по-важно – къщата да блести от чистота или то да сияе от радост... 

  “9 месеца“

   

  Още в Новини

  Зачеване на БЕБЕ 2012

  Тези дни е много горещо, а в понеделник, 10 април, ще е най-горещият ден. Не и според прогнозата за времето? Да според термометъра за бебеправене… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh