26 Май 2011

На две години

Оценете
(0 гласа)

Няма по-вълнуваща година от първата. През нея детето преживява много „премиери” – първа усмивка, първо гукане, първо зъбче, първо изправяне, първи самостоятелни стъпки... Не мислете обаче, че след първите 12 месеца ежедневието с детето ще стане скучно и еднообразно и няма да ви предстоят силни емоции. До този период обаче вашата роля е била повече надзирателна и охранителна. Оттук нататък ви предстои да овладявате и тънкостите на възпитанието.

Постижения
На 2 години детето вече се движи много по-свободно и по-координирано, без да залита наляво и надясно. То може да тича, без да пада. Отлично си служи и с ръцете. Ако му поискате някакъв предмет, без затруднение ви го подава. Все повече се заиграва само. Не само играчките го забавляват. Понякога дълго може да се занимава с някой кухненски предмет и да му придава различни роли... Така малчуганът потъва в света на първите си фантазии.
Удоволствие му доставя да имитира – как лае кучето, как мърка котето, как клати главата си баба, как се сърди мама... То добре осъзнава, че когато е пред огледалото, вижда собствения си образ. Обръща се, когато чуе името си, но все още не говори за себе си с „аз”.
Детето често ще проявява капризи и инат. Понякога ще се тръшка, няма да иска да изпълни желанието на мама, ще отхвърля ястието, което тя му предлага... Много важно е да не се стремите на всяка цена да налагате волята си. Не забравяйте, че не бива да формирате безхарактерна личност, която всеки лесно ще командва и която никога няма да изразява собственото си мнение.
Двегодишното дете бързо усвоява нови думи и всеки ден обогатява речника си. Може да изговаря изречения от две думи, но разбира около 300. Това е само ориентировъчно. Най-характерните думи за тази възраст са „дай” и „не”. Понякога все още бедният речник създава главоболия – детето иска да ви каже нещо, но не знае как да ви го каже, ядосва се, че не го разбирате и започва да плаче... Това са ситуации, които постепенно ще преминат, и диалогът между вас и малчуганът ще става по-съдържателен и активен.
След като детето проходи стабилно, възможностите му да общува се увеличават. То вече има нужда и от приятелчета. В градината бързо се отправя към децата, които познава, и се включва в колективната игра.   

Уроци за цял живот
Първите и най-важни житейски уроци детето получава от семейството. Ако расте в спокойна, хармонична семейна среда, това до голяма степен ще му помогне да стане сговорчиво. Ако пък живее сред грубост, агресивност и скандали, вероятно в бъдеще и то ще има подобни прояви.
Много важно е в ежедневието на детето да има смях и хумор. Шегите и усмивките ще го зареждат с оптимизъм. Проявявайте находчивост, въображение, нестандартно мислене при общуването с малчугана. Не пропускайте, щом има повод, да го хвалите. Не се страхувайте, че ласкавите оценки ще го разглезят. Много важно е да му създавате самочувствие. Нека вярва, че може, че е обичано, оценявано...  

Как да му помагате

 Отделяйте повече време за общуване с детето. Говорете му правилно, не на бебешкия му език!
 Заедно имитирайте различни животни, играйте на криеница, въртете се в кръг...
Осигурете му кът, в който да се отдава на интересни за него занимания, „да рисува” – за целта може да прежалите част от някоя стена.
 Не му правете забележки за дреболии. Не разрешавайте обаче действия, които водят до риск.
 Стимулирайте сприятеляването му с други деца.
 
Консултирайте се с педиатър, ако:

 детето не може да произнася поне 10 думи;
 не умее да изразява емоциите си;
 не прави разлика между себе си и другите.
 
„9 месеца”

Още в Новини

Стани УНИЦЕФ ФОТОРЕПОРТЕР и покажи как живеят децата в България

По повод 25 години от подписването на Конвенцията за правата на дететo, подписана на 20 ноември 1989 г., УНИЦЕФ България стартира национална информационна кампания, която… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo