21 Фев 2005

Не съм тиранин!

Оценете
(0 гласа)

Заедно с децата се родиха и съмненията във възможностите ми. Никога преди това не съм се питала толкова често дали поне донякъде действам правилно. Никак не съм сигурна, че съм добра майка. Пред очите си виждам разни ситуации, когато съм излизала от кожата си. Ето един от натрапчивите примери. Веднъж заварих двете си отрочета (на шест и на три години) да размазват неизтриваемото ми червило по новите плочки в банята. Първо ги напердаших, после ги накарах да търкат белите фуги с четки за зъби, докато капнат от плач и умора… Тогава реших
да се посъветвам с психотерапевт
Първата реакция на лекарката беше смях! Успокоих се, че сигурно не съм наранила толкова силно душите на децата си.
След като разказах и други примери за избухване пред децата, психотерапевтката ме успокои, че все пак не попадам в категорията на самодоволните тирани, щом имам съмнения дали постъпвам правилно. Но аз искам не само да не съм тиранин, а и да съм добра и разбираща майка, която успява да показва правилния път на децата си, без да ги наранява. На това лекарката отговори, че съм такава, каквато съм и че децата не ни правят автоматично по-добри. С усилия и с поставянето на малки цели може да се постигне много. Ето какво ме посъветва лекарката:

  • Анализирайте чувствата си след избухване. Каква беше причината? Само конкретната ситуация? Или чашата вече беше препълнена и детето само добави последната капка?
  • В стресова ситуация използвайте едно много ефикасно средство. Когато гневът Ви връхлети, стегнете здраво мускулите на седалището. Това действа по-бързо от всяко успокоително и отрезвява бързо.
  • Записвайте причините за избухванията си. Много е полезно – нищожните поводи се открояват. Дори само мисълта за документиране на случката притъпява силата на гнева.
  • Вслушвайте се в критиката на заобикалящите Ви. Не се поддавайте на изкушението да слушате само онези, които често избухват и одобряват това като вид самозащита. Често хора без деца или с вече отгледани деца са особено добри съветници поради отдалечеността им от родителското всекидневие. Тези съвети не са за пренебрегване. Те навеждат и на мисълта, че обичта към децата е без всякакви ограничения. Децата са в състояние да изкарат майка си от кожата по-силно, отколкото това би се удало даже на партньора. Малките у дома са част от родителите, които чрез тях изживяват повторно собственото си детство. Особено лесно се стига до загубата на самоконтрол, когато заради подобни постъпки днешните родители са били наказвани като деца. Изглежда, това, което ни кара да крещим, е гневът от собственото ни детство. Този гняв избухва, без да се съобразява с порасналия ни разум.
    А как да се сдобрим по-лесно с децата? Има толкова много варианти: като приготвим заедно сладкиш или излезем на разходка, или поиграем на “Черен Петър”, или… Опитайте, и то без отлагане!

 

Още в Любопитно

Хайде на масата

В много страни от Латинска Америка вярват, че ако бъдещата майка не хапне от храната, която й се дояде, бебето ще се роди с родилно… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo