28 Окт 2004

  Не се страхувайте от страха

  Оценете
  (0 гласа)

  Не е лошо, че от време на време детето Ви се страхува. За да се развива правилно, добре е да познава страха и да се научи да го преодолява.
  Петьо спира изведнъж, обръща се назад със зачервено лице и изпитва ужасен страх. Той е искал само да изпревари малко останалите деца от групата, но не е очаквал, че те ще останат толкова далеч и едва ще ги вижда.
  Тригодишният палавник чувства как страхът се надига до гърлото му. И все пак в тази ситуация има нещо вълнуващо – да се осмели ли да притича до следващия ъгъл? Тогава децата изобщо няма да го виждат. В следващия момент той вече тича, после се спира и си обещава, че следващият ъгъл ще е последната му цел. Коленете му треперят, сърцето му бие лудо, въздухът едва му стига. Човек може да си помисли, че му е лошо. Ако не беше блясъкът в очите му. Блясъкът от удоволствието!

  Живот без страх? В никакъв случай!
  Страх и удоволствие – при децата тези две чувства са тясно свързани. Отново и отново те изпробват себе си до точката, в която напрежението едвам се издържа. На катерушката, на влакчето на ужасите, при игрите на тъмно. В последната секунда палавниците спират и се наслаждават на чувството за облекчение.
  За родителите обаче страхът и удоволствието са взаимноизключващи се понятия. Удоволствието е добре дошло, но страхът е чувство, което те биха искали да прогонят от живота си. Порастване без страх обаче не съществува. Не може да премахнете всички препятствия пред детето си. То разузнава света по свой начин: Дали лекарят ще ме боцне? Какво ли ще стане, ако някой тигър влезе през прозореца? Ами ако мама не дойде да ме вземе от детската градина?
  Такива мисли са нормални и необходими, защото мъничето се нуждае и от страхове. Не от натраплив ужас, който владее мислите му от сутрин до вечер, а от съвсем конкретни дребни безпокойства.

  Хронология на страха
  Природата се е погрижила да вгради бариери срещу страха във всеки започващ човешки живот. Страхът на осеммесечните. Фазата на страх от непознати изглежда на родителите като крачка назад, но всъщност тя е важен етап от развитието на детето. През първите месеци от живота бебето изгражда вътрешни образи на всички познати от своето обкръжение. На 7–8 месеца кърмачето е в състояние да различава познатото от непознатото. Изведнъж чуждите лица започват да го плашат. Но зад страха от непознати винаги се крие и малко любопитство. Това чувство бързо надделява, ако сближаването се осъществи бавно и внимателно.
  Страх от тъмнината. От втората година малките осъзнават, че са самостоятелни същества и не са едно цяло с мама и татко. Особено нощем те се чувстват самотни и изоставени. Към това се прибавя страхът от неизвестното – нощта изглежда заплашително, защото нищо не се вижда. Собствените чувства и безпокойства вземат връх, в тъмното няма възможност за отвличане на вниманието и не е чудно, че много деца всяка нощ притичват в спалнята на мама и татко, за да потърсят закрила.
  Страх от раздяла. Той е особено изявен между 1 ½ и 3 години. В тази възраст привързаността към родителите още е много силна, детето се чувства несигурно, ако мама и татко не са близо до него. Уверенията, че скоро ще се върнат, не винаги имат ефект. Много бавно малките започват да проумяват причинните и времевите връзки. Нужни са време и такт, за да може детето да преодолее страха си от непознатата детегледачка.
  При първата раздяла в детската градина някои деца изглеждат спокойни, което съвсем не означава, че изпитват по-малък стрес от онези, които дават воля на плача си. Ако малкото проявява болката си от раздялата, не е защото не може да я понесе, а по-скоро защото осъзнава предизвикателството, с което трябва да се справи.

  Закрила, но не свръхпротекция
  Трудна задача за родителите – от една страна, трябва да проявявате разбиране към безпокойството на детето и да го уверявате, че може да разчита на вас. От друга страна, нужно е да му покажете, че не винаги можете да му помагате, понякога то трябва да се справя само.
  В никакъв случай не бива да се поддавате на изкушението да омаловажавате проблема със съвета: "Няма нужда да се страхуваш!" Как тогава детето ще се научи да се справя с трудностите, щом искате да го убедите, че те в действителност не съществуват? Само който разпознава проблема, може да се научи да го преодолява.

  Още в Новини

  С "9 месеца" на училище на 20 април в София

  Заповядайте на 20 април, петък, 2012 г. от 10.00 ч., Capella Play (THE MALL, бул. Цариградско шосе 115, ет. 2), когато Д-р Радка Масларска -… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh